Sinop'ta Yanlis Bilinen 'Sehitler Çesmesi' Tarihi

Üzerinden 169 yil geçmesine ragmen, Sinop’ta hala acisi devam eden 30 Kasim 1853 Rus Baskini anisina yaptirilan tarihi Deniz Sehitleri Çesmesi’nin ‘sehitlerin cebinden çikan paralarla yapildigi’ iddiasinin yanlis oldugu ifade edildi.

Sinop'ta Yanlis Bilinen 'Sehitler Çesmesi' Tarihi
Rus donanmasinin 30 Kasim 1853 tarihinde gerçeklestirdigi Sinop baskininda tarih kayitlarina göre 3 binden fazla Osmanli askeri sehit düstü. Baskinin aci hatirasi olarak kentte Deniz Sehitleri Çesmesi insa edildi. Baskinin 169. yil dönümünde sehit düsen askerler için Alaaddin Camisi’nde cuma namazi öncesi mevlit okutuldu. Ardindan Sehitler Çesmesi önünde deniz savasini anlatan fotograf sergisi düzenlendi.

Sergiyi ziyaret eden Sinop Valisi Erol Karaömeroglu, “Tüm deniz sehitlerimizi rahmet, minnet ve saygiyla aniyoruz, ruhlari sad olsun” dedi.



"Sultan 2. Abdülhamid tarafindan yaptirilmis"

Çesmenin yapilisiyla ilgili geçmisten beri bilinen ve günümüz Türkçesi ile yazilmis çesmenin ‘sehitlerin cebinden çikan paralarla yapildigi’ iddiasinin yanlis oldugunu belirtildi. Sinop Üniversitesi’nden emekli Ögretim Görevlisi Rasim Yasar Tarakçi, “Gördügümüz çesme Sultan 2. Abdülhamid tarafindan yaptirilmis, parasinin yarisini kendisinden, geriye kalan yarisini da yüksek rütbeli memurlarindan bagis olarak toplatilmis. Üzerindeki bütün mermerler Istanbul’da yapilmis ve buraya vapurla tasinmistir. Kimin yaptigini bilmedigimiz, günümüz Türkçesi ile yazilmis ‘sehitlerin cebinden çikan paralarla yapildi’ ibaresi tamamen kasitli ve yanlis bir bilgidir” dedi.

Tarakçi, “Bu çesmenin suyu ise yaklasik 5 bin 300 metre Sinop’un batisinda Sultan Suyu olarak bilinen ve hemen arkasinda da Sinop’a daha yakin mesafedeki ’Hamamli Suyu’ olarak bilinen pinardan buraya su getirilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA