Deniz Salyangozundan 20 Ayda 15 Milyon Dolarin Üzerinde Döviz Girdisi

Türkiye’den 20 ayda deniz salyangozundan 15 milyon dolarin üzerinde döviz girdisi saglanirken bu ürüne daha çok Uzak Dogu ülkeleri ilgi gösteriyor.

Deniz Salyangozundan 20 Ayda 15 Milyon Dolarin Üzerinde Döviz Girdisi
Türkiye’den geçen yilin 10 aylik döneminde 6ülkeye 1 milyon 337 bin 296 kilogram karsiligi 7 milyon 949 bin 800 dolar döviz girdisi saglanirken bu yilin ayni döneminde ise 8 ülkeye 857 bin 522 kilogram karsiligi 7 milyon 113 bin 563 dolar döviz girdisi elde edildi. Ürün rekoltesinin bu yil az olmasi, global piyasalarda yasanan durgunluk, avlun fiyatlarinin geçtigimiz aylara göre yüksek olmasindan kaynaklandigi kaydedildi.

Bu yilin 10 aylik döneminde Güney Kore, Çin, Japonya, Tayvan, ABD, Italya, Gürcistan, Bulgaristan olmak üzere 8 ülkeye yapilan deniz salyangozu ihracatinda 7 milyon 113 bin 563 dolar döviz girdisi saglanirken bu sezon Dogu Karadenizli balikçilar özellikle palamut avinda umduklarini bulamayinca bu ürüne yöneldi.

Balikçilardan Erkan Acuner, Trabzonlu balikçilar olarak bu sezon palamudun genelde Bati Karadeniz’de bol miktarda avlandigini Dogu Karadeniz’de ise istedikleri avciligi yapamadiklarini belirterek bu nedenle deniz salyangozuna yöneldiklerini söyledi.



Deniz salyangozu avciliginin 1 Eylül itibariyle basladigini ancak deniz dolgulari yüzünden zorluklar yasadiklarini belirten Acuner, “Deniz salyangozu avciligi 1 Eylül itibariyle basladi.

Bu sezon Dogu Karadeniz’de palamut pek olmadigindan bizde agirlikli olarak salyangoz avciligina yöneldik. Denizin durumuna göre günde 400-500 kilogram kadar salyangoz çikartiyoruz ancak havalarin sogumasiyla bu miktar azalacak. Genelde Trabzon’da avlanma yapiyoruz. Trabzon merkezde dolgu alanlari çok olmasi ve 500 metre yasagindan dolayi zorluklar yasiyoruz. Trabzon merkezde dolgularin yüzünden 500 metre içinde çekmemiz mümkün degil yetkililerin bu konuya el atmasini bekliyoruz. Deniz salyangozu genelde Çin, Japonya, Italya gibi ülkelere ihraç ediliyor” dedi.

Ihraç edilen deniz salyangozunun kabugunun kozmetik alanda kullanildigini ifade eden Acuner, “Deniz salyangozu ülkemizde istilaci tür olarak biliniyor. Denizin filtresi olan midye ile besleniyor daha dogrusu önüne gelen her seyi yiyor. Genelde denize dalmak suretiyle ve algarna ile avcilik yapiyoruz. Kilosu 8-14 TL arasinda degisiyor. En çok Çin ve Japonya aliyor. Deniz salyangozunun içi gida kabugu kozmetik alaninda kullaniliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA