Bakan Kurum Açiklamasi 'Bugün 321 Binamizda Hasar Tespiti Yaptik'

Depremin meydana geldigi Düzce’de incelemelerde bulunan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, "Hizli bir sekilde 321 binamizda hasar tespiti yaptik. Gölyaka’da 5 binamiz, 8 bagimsiz bölümümüz agir hasarli gözüküyor. Cumayeri, Gümüsova ve merkezde 3 binamiz agir hasarli gözüküyor. Yurtlarimizi inceledik. Yurtlarimizda herhangi bir hasar söz konusu degil. Tüm kamu binalarimiz, okullarimiz, hastanelerimiz incelendi. Kismi az hasarli kamu binalari var, o binalara iliskin de tadilatlarin yapilmasi konusunda burada kamu hizmetleri verilecek" dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Bugün 321 Binamizda Hasar Tespiti Yaptik'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, incelemelerde bulunmak üzere depremin meydana geldigi Düzce’nin Gölyaka ilçesine geldi. Burada vatandaslara geçmis olsun temennisinde bulunan Kurum, Malatya ve Elazig depremindeki gibi Düzce’ye de yardimci olacaklarini ve hasarin bir an önce giderilmesi için ekiplerin var güçleriyle çalistiklarini aktardi.

"El birligi içinde tüm süreci vatandaslarimizla birlikte yürütecegiz"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, "Öncelikle Düzce’de Gölyaka merkezli meydana gelen deprem sebebiyle tüm vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah böyle kaza bela yasatmasin diyoruz. Her afette oldugu gibi, Düzce’mizde de yasanan afet sonrasinda da AFAD’imiz, Türkiye Afet Koordinasyonu çerçevesinde gerekli koordinasyon saglamak suretiyle görevlerinin basinda, afetin ilk anindan beri yerlerini aldilar. Siddet itibari ile baktigimizda 5.9 siddetinde meydana geldi ve birçok ilden hissedildi. Bunda sunu gördük ki, Düzceli kardeslerimiz deprem sonrasinda nasil hareket edecekleri konusunda bilinçliler, yapilmasi gerekenleri yerine getiriyorlar. Hasar tespit ekiplerimiz, hizli bir sekilde insallah 2-3 gün içinde tamamlanacak olan çalismayi baslattilar. Tedavi gören vatandaslarimizin büyük bir çogunlugu taburcu edildi, 4 vatandasimizin hastanede tedavileri devam ediyor. Onlar da kisa zamanda sagliklarina kavusacak. 4.3 siddetinde 138 artçi deprem de meydana geldi. Bunda da en büyük tesellimiz can kaybi olmayisidir. El birligi içinde tüm süreci vatandaslarimizla birlikte yürütecegiz. Su an sahada hasar tespit çalismalari baslatildi. Bir taraftan da AFAD ve Kizilay’imiz vatandaslarimizin barinma ve gida ihtiyaçlarini giderecek çalismalarina devam ediyor" dedi.



"Bugün aksam itibariyle sehrimizin yüzde 95’ine elektrik veriliyor olacak"

Bakan Kurum, hasar tespit çalismalarinin sürdügünü ifade ederek, "Hizli bir sekilde 321 binamizda hasar tespiti yaptik. Gölyaka’da 5 binamiz, 8 bagimsiz bölümümüz agir hasarli gözüküyor. Cumayeri, Gümüsova ve merkezde 3 binamiz agir hasarli gözüküyor. Yurtlarimizi inceledik. Yurtlarimizda herhangi bir hasar söz konusu degil. Tüm kamu binalarimiz, okullarimiz, hastanelerimiz incelendi. Kismi az hasarli kamu binalari var. O binalara iliskin de tadilatlarin yapilmasi konusunda burada kamu hizmetleri verilecek. Çocuklarimizin güvenligine iliskin olarak da okullardaki süreci Valimiz yürütüyor olacak. Vatandaslarimizin büyük bir kismi tedbir bakimindan disaridalar, elektrige batigimizda bugün aksam itibariyle sehrimizin yüzde 95’ine elektrik veriliyor olacak" diye konustu.



"Düzce’deki deprem çok fazla hasara yol açmadi"

Bina hasarlari disinda, esya hasalarinin da tespitine baslandigini kaydeden Kurum, sözlerine söyle devam etti:

"Defterdarlik bünyesinde esya hasarlarinin tespitine basladilar ve kisa zamanda tespit edilecek. AFAD’imiz, diger depremlerde oldugu gibi yine vatandaslarimiza yardim etmek suretiyle bu isi yürütmüs olacak. Agir hasarli binalarla ilgili her afet ve her depremde oldugu gibi Malatya’mizda, Elazig’mizda ne yaptiysak aynisini Düzce’mize yapacagiz. 2000 yilinda yapilan gerek kentsel dönüsümle, gerek yapi denetim sistemiyle, gerek TOKI’yle yaptigimiz konutlarla Düzce’deki deprem çok fazla hasara yol açmadi. Buradaki bina stokunun yüzde 75’inin deprem sonrasinda, deprem yönetmeligine göre yapilmis olmasidir. Depremle yasamayi ögrenmek zorundayiz. Topraklarimizin yüzde 70’i deprem bölgelerinde yasiyor. Bugüne kadar depremlerde 80 bin canimizi yitirdik ve bu manada devletimiz, Cumhurbaskanimizin talimatlari çerçevesinde tüm Türkiye’de yürütmüs oldugumuz kentsel dönüsüm sistemiyle bu farkindaligi her geçen gün arttirarak bu mücadeleyi yürütüyoruz. Bugüne kadar yaklasik 3.2 milyon konutun dönüsümünü tüm Türkiye’de saglamis durumdayiz ve bu çerçevede de gerek yapacagimiz sosyal konutlarla, gerek millet bahçelerinde toplanma alanlariyla deprem sürecini en iyi sekilde yürütmeye devam edecegiz. Düzce’mize daha önceden 6 bin 728 konut kazandirmistik. Burada vatandaslarimiz rahat bir sekilde yasiyorlar. Yine yapacagimiz 250 bin konut projesi çerçevesinde Düzce’mize bin 100 konut sözü vermistik. Bu konutlarimizin da en kisa zamanda insasini gerçeklestiriyoruz."
Kaynak: İHA