Tarihi Sinop Cezaevi, Yeni Yilin Ilk Aylarinda Açilacak
Yüksek duvarlari ve ürpertici yapisiyla ünlü Tarihi Sinop Cezaevi’nde iki yil önce baslatilan restorasyon çalismalarinda sona gelindi. Cezaevi müzesi, geçmisinin aci izleriyle yeni yilda yeni yüzüyle ziyaretçilerini agirlayacak.

Yüzlerce yil tersane olarak kullanildi
Sinop’un önemli bir liman kenti oldugunu vurgulayan Sinop Valisi Erol Karaömeroglu, “Sinop, Selçuklular tarafindan fethedilmesiyle milletimizin ilk denizle tanistigi il olmustur. Sinop kalebent bir sehirdir, Alanya gibi. Selçuklular tarafindan alininca Karadeniz’e hâkimiyeti nedeniyle ilk tersanesi de burada kurulmustur. Aslinda cezaevimiz 1214’ten itibaren tersane olarak faaliyete geçmistir, bu tersane hizmetini 1887 yilina kadar sürdürmüs, 1887 yilindan itibaren de cezaevi olarak kullanilmaya baslanmis ve 100 yil cezaevi olarak kullanilmistir. 1997’de Kültür ve Turizm Bakanligi’na devriyle beraber de bir cezaevi müzesi ve ören yeri olarak kullanilmaya baslamistir” diye konustu.
Restorasyon proje ihalelerinin 2009 yilindan itibaren baslandigini söyleyen Vali Karaömeroglu, “2020 yilinda da restorasyon yapim ihalesi yapildi. Insallah 2023 yilinin ilk aylarinda da cezaevimizi ziyarete açacagiz” seklinde konustu.
Yasam alanina dönüsecek
Yaklasik 10,5 milyon euroluk bir proje oldugunu belirten Vali Karaömeroglu, restorasyonla birlikte cezaevi yasam merkezi halini alacagini belirterek, “Içeriginde bin yillik tersanemizi yansitan Denizcilik Müzesi olacak, Adalet Müzesi olacak, Kültür Sanat Merkezi olacak. Sanat galerileri, burada kalan ünlü edebiyatçilarin eserlerinin oldugu Sanat Edebiyat Müzesi, panellerin yapilabildigi bir yasam alanina dönecek” ifadelerini kullandi.
