Seçer Açiklamasi 'Mersin'in Her Yerinde Farkli Bir Medeniyetin Izi Var'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, İçel’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent oldugunu belirterek, "Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamliyayla’ya kadar nereye giderseniz farkli bir medeniyetin izini görüyorsunuz” dedi.

Seçer Açiklamasi 'Mersin'in Her Yerinde Farkli Bir Medeniyetin Izi Var'
İçel Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Dairesi Baskanligi Koruma Uygulama Denetim Sube Müdürlügü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birligine bagli ÇEKÜL Akademi isbirliginde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Dogal ve Kentsel Mirasin Yönetimi; İçel Örnegi’ konulu egitim çerçevesinde sehre gelen ÇEKÜL Vakfi yetkilileri, Belediye Baskani Vahap Seçer’i ziyaret etti.

“İçel, tarih ve kültürel yönden çok zengin bir kent”

İçel’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent oldugunu ve halen varligini koruyan kültürel ve tarihi mirasin da çok oldugunu belirten Baskan Seçer, “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamliyayla’ya kadar nereye giderseniz farkli bir medeniyetin izini görüyorsunuz. Kentimizin, dünyanin sayili yerlerinden biri oldugunu düsünüyorum. Iste bunu tanitmak, o farkindaligi olusturma gayretindeyiz” diye konustu.

Göreve geldikleri ilk yillarda yasanan yeni bir yönetim olusturma ve hemen arkasindan gelen pandemi sürecine ragmen hizli hareket ettiklerini ve aktif çalistiklarini kaydeden Seçer, “Bunu daha da süper diyebilecegimiz bir noktaya getirmek istiyoruz. Özellikle Tarsus’u çok önemsiyorum. Çünkü orada bir hazine var. Tarsus’un her noktasini bilirim. Orada önemli çalismalar yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Kurumlar arasindaki yetki karmasasi, isleri agirlastiriyor”

İçel’de projelerin ve çalismalarin sürdügü bazi noktalari ve bilgileri paylasan Seçer, mevzuattan ve kurumlar arasindaki yetki karmasasindan kaynakli bazi sikintilar yasadiklarini ifade ederek, “Örnegin Eshab-i Kehf’in projesi hazir olmasina ragmen, bir niyet de ortaya koymamiza ragmen; davul baskasinin kucaginda, tokmak sizin elinizde olunca is biraz sikintiya giriyor. Yine Gözlükule çalismalari var. Biz de yakin temastayiz su anda. Orada bir çirçir fabrikasi var. Oraya güzel bir proje çalismislar. ‘Biz yapariz onu’ dedim. Tamamini biz yapalim. Merkezde Yumuktepe çok önemli. Muazzam bir kültürel miras. Oraya basladik, bir arkeopark yapalim diye. Mesela Uzuncaburç; proje bizim degil ama onu da kosulsuz destekliyoruz. Iyi de bir ekip ve hoca var orada. Mevzuat sikintisi olmasin, is uzamasin diye çabucak bir seyler yapalim istiyoruz” diye konustu.



“Yapmak istedikten sonra çok çalisma alani var”

Kent merkezinde de farkli çalismalari oldugunu kaydeden ve süren çalismalar hakkinda bilgi veren Seçer, “Eski kent merkezi ile ilgili çalismalarimiz var. 4.9 hektar yenileme alani. Oranin projesi bitti. Kasaplar çarsisi, hanlar var, caddeler var, yani yapmak istedikten sonra çok çalisma alani var. Yapmis olmak için yapmak ya da ‘yapalim da bir yerlerden kaynak buluruz’ düsüncesi içerisinde degiliz. Rakamlar bizim açimizdan önem ifade etmiyor. Yeter ki mantiginiz ne? Ona bakmak lazim" seklinde konustu.



Ziyaret öncesinde egitim programi gerçeklestirildi

ÇEKÜL Vakfi’nin İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’i ziyaretleri öncesinde de Imar ve Sehircilik Dairesi Baskanligi Koruma Uygulama Denetim Sube Müdürlügü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birligine bagli ÇEKÜL Akademi isbirliginde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Dogal ve Kentsel Mirasin Yönetimi; İçel Örnegi’ konulu egitim verildi.

Egitim, Tarihi Kentler Birligine üye belediyelerin uzman personellerine verildi.

Kaynak: İHA