Rusya Basbakani Misustin Açiklamasi 'Talep Eden Ülkelere Uygun Fiyatli Tahil Saglamaya Haziriz'

Rusya Basbakani Mihail Misustin, askiya aldiklari tahil anlasmasina yönelik, "Istanbul’da imzalanan anlasmalar çerçevesinde Birlesmis Milletler ve Türkiye ile güncel konularda diyaloga devam edecegiz. Tahil anlasmasina bakilmaksizin bu yilin hasadini dikkate alarak Rusya en yoksul ülkelere 500 bin tona kadar ücretsiz tahil saglamaya ve ilgilenen tüm ülkelere uygun fiyatlarla tahil tedarik etmeye haziriz" dedi.

Rusya Basbakani Misustin Açiklamasi 'Talep Eden Ülkelere Uygun Fiyatli Tahil Saglamaya Haziriz'
Türkiye ve Birlesmis Milletler ile diyaloga devam edeceklerini, yoksul ülkelere 500 bin tona kadar ücretsiz tahilin yani sira talep eden ülkelere uygun fiyatli tahil saglayabileceklerini ifade etti.

Rusya Basbakani Mihail Misustin, video konferans yönetimiyle gerçeklestirilen Sangay Isbirligi Örgütü (SIÖ) Basbakanlar Toplantisina katildi.

Toplantida Rusya’nin askiya aldigi tahil anlasmasiyla ilgili konusan Basbakan Misustin, "Küresel gida güvenligini saglamayi ortak çalismalarimizin önceliklerinden biri olarak görüyoruz. Bu stratejik görevi çözmeye yönelik uluslararasi sözlesmeleri özenle yerine getiriyoruz. Rusya, Ukrayna tarim ürünlerinin ihracati konusunda Birlesmis Milletler himayesindeki ’Karadeniz Girisimi’ çerçevesinde yapici bir sekilde çalisti. Rus gübreleri ve gidalari üzerindeki tüm yasa disi kisitlamalarin kaldirilmasina iliskin anlasmalari yerine getirmemelerine ragmen, bunu sorumlu bir sekilde yapti" ifadelerini kullandi. Misustin, "Geçen hafta sonu Ukrayna tarafi Sivastopol Körfezi sularinda Rus gemilerine ve sivil gemilerine terör saldirisi düzenledi.

Su anda, olusturulan insani koridorun güvenligini garanti etmek imkansiz. Biz de anlasmaya katilimi askiya almak zorunda kaldik. Ancak ayni zamanda Istanbul’da imzalanan anlasmalar çerçevesinde Birlesmis Milletler ve Türkiye ile güncel konularda diyaloga devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

Talep edilmesi karsiliginda Rus tahilinin yoksul ülkelere ve talep eden ülkelere de saglanabilecegini belirten Misustin, "Tahil anlasmasina bakilmaksizin bu yilin hasadini dikkate alarak Rusya en yoksul ülkelere 500 bin tona kadar ücretsiz tahil saglamaya ve ilgilenen tüm ülkelere uygun fiyatlarla tahil tedarik etmeye hazir" diye konustu.

Misustin ayrica Ukrayna tahilinin sevkiyatinin gerçeklestirilmesinde Rus gübre ve tahilina uygulanan ambargolara ragmen ciddi sorumluluklar aldiklarini vurguladi.

"SIÖ ülkelerinin dünya tarim ürünleri cirosunun yüzde 10’undan fazlasini olusturmasi önemli"

Sangay isbirligi Örgütü üyesi ülkelerinin dünya tahil üretimindeki konumuna deginen Misustin, "SIÖ ülkelerinin dünya tarim ürünleri cirosunun yüzde 10’undan fazlasini olusturmasi önemli. Bu yilin 8 ayi boyunca örgüt üyesi ülkelerin, Rus tarim ürünleri ve gida ürünlerinin dis ticaret hacmi neredeyse dörtte bir oraninda artarak yaklasik 8.5 milyar dolara ulasti. Bu yolda is birliginin genisletilmesi son derece önemlidir" seklinde konustu
Kaynak: İHA