Lezzetiyle Ünlü Erfelek Kuzu Kestanesinde Hasat Sürüyor

Essiz lezzeti ve kabugundan kolay ayrilma özelligiyle adini Türkiye’ye duyuran Sinop’un Erfelek ilçesinde yetisen ‘kuzu kestanesi’ hasadi sürüyor. Kestanenin fiyati ise pazar tezgâhinda kilogrami 70 TL’ye kadar ulasiyor.

Lezzetiyle Ünlü Erfelek Kuzu Kestanesinde Hasat Sürüyor
Türkiye’nin önemli kestane üretim merkezlerinden Erfelek’te hasadi yapilan sezonun ilk kestanelerinin hasadina baslandi. Kabugundan kolay ayrilan, essiz lezzeti ve parlak rengiyle ‘kuzu kestanesi’ olarak adlandirilan Erfelek kestanesi pazar tezgahlarini süslüyor. Bu yil bölgede kestane düsmani ‘gal arisi’nin yayilmasindan kaynakli verimin geçen senelere göre zayif geçtigi kaydedildi. Pazarda kilogrami 35 TL ile 70 TL arasinda degisen kuzu kestanesi kimine uygun gelirken kimine ise pahali geliyor.

Erfelek’te kestane üreticisi Durmus Özdemir, zor ve biraz da tehlikeli olan kestane hasadinin basladigini söyledi.

Özdemir, “Eylül 15 ile Ekim 15 arasi hasat dönemi. Kozak halinde bir yere yigilir orada saklanir. Kozagin içinden kestaneleri ayiklariz. Elimizdeki sopalarla agacina çikip indiriyoruz. Toplayip evimizin yanina götürüyoruz, yigin yapiyoruz. Orada biraz daha olgunlasmasini bekleriz. Olgunlasma durumuna göre pazara indiririz" diye konustu.



Tamamen dogal yetisiyor

Özdemir, Erfelek kestanesinin barindirdigi özellikleriyle digerlerinden farkli kestane türü oldugunu kaydederek, “Çok lezzetli bir kestane. Zarindan çok kolay ayrilir. Kizartmasi da çok lezzetlidir. Erfelek kuzu kestanesi Türkiye çapinda tek lezzettir. Ilaç ve gübre yoktur. Tamamen dogal. Herhangi bir katki maddesi yoktur. Gal arisindan dolayi verim düsüklügümüz var” seklinde konustu.

Sinop pazarinda kestane saticisi Recep Ay, “Kestane yeni çikti. Fiyatlar güzel. 25-30 TL’den basliyor, 70 TL’ye kadar yükseliyor. Vatandaslarimiz da aliyorlar. Bu sene az oldugu için fiyatlar biraz yüksek. Geçen senekinin yarisi kadar” dedi.

Pazar tezgahinda kestane görmekten mutlu olduklarini belirten bazi vatandaslar evlerine alirken, bazi vatandaslar ise simdilik fiyatinin yüksek oldugunu, ilerleyen günlerde düsmesini beklediklerini ifade etti.

Kaynak: İHA