Yeni Grip Enfeksiyonlari Daha Agir Geçebilir

Covid-19 nedeniyle enfeksiyonlara karsi asiri korumaci tavrin bagisikligin daha önceden kazanmis oldugu enfeksiyon bilgisini zayiflatabildigini belirten Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Sirin Yurtlu Temel, yeni enfeksiyonlarin çok daha agir geçirilebilecegini kaydederek, vücudun virüsü tanimasi ve hastaligin daha hafif atlatmalari adina özellikle kronik hastaligi olan bireylere grip asisi olmalarini önerdi.

Yeni Grip Enfeksiyonlari Daha Agir Geçebilir
Virüsle meydana gelen bir solunum yolu hastaligi olan grip, üst hava yollarindaki burun tikanikligi, hapsirik, geniz tikanikligi, gözlerde kasinti, yasarma, halsizlik, titreme, bogaz agrisi, kas-eklem agrisi semptomlariyla kendisini gösteriyor. Hastaliktan korunmak için grip asisini öneren BHT Clinic Istanbul Tema Hastanesi, Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Sirin Yurtlu Temel, özellikle bagisiklik problemi olan, kronik hastalik sahibi bireylerin asi olmasini önerdi. Yurtlu, kronik kalp hastaligi, kronik solunumsal hastalik, astim, KOAH, kanser geçmisi olanlar ya da aktif olarak kanser tedavisi gören bireylerin, diyabet- seker hastaligi, böbrek yetmezligi, kronik böbrek hastaligi olanlarin ve en önemlisi 65 yas üstü bireylerin grip asisi takviminin içerisinde oldugunu kaydetti.

Bu gruplarin asi olmasini öneren Yurtlu, toplumdaki diger bireylerin de asi olmasini engelleyen herhangi bir durumun olmadigini söyledi.



Yeni enfeksiyonlar ile bagisiklik arasinda kontrolsüz bir savas bekleniyor

Iki buçuk yil boyunca Covid-19’dan korunmak adina enfeksiyona temas etmemek için çaba gösterildigini ancak bu durumda bagisiklik yanitinin bir kisminin zayiflamasina neden oldugunu belirten Dr. Yurtlu, “Bu sene gelecek olan gribal enfeksiyonlar bagisiklik sistemimizin asiri reaksiyon vermesini ya da kontrolsüz bir savas ortami olusturabilecegi için daha agir geçebilecektir diye bekliyoruz. Agir ve riskli durumdaki hastalarimizin gripten maskeyle korunmasini öneriyoruz” dedi.

Asinin vücutla virüsün bir tanismasi oldugunu söyleyen Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Yurtlu, “ Asilama öldürülmüs virüsün ya da virüsün bir parçasinin vücuda öncesinden sunularak, hastalik bulastiginda vücudun savasa hazirlik asamasidir. Vücut virüsle tanistiginda hafiza hücreleri olusur ve virüsün kendisi geldiginde tanidigi düsmanina nasil saldiracagini daha iyi bilir” ifadelerini kullandi.

“Asi hastaligin bulasmasini azaltiyor”

2022-2023 influenza asilarinin hazir oldugunu bildiren Yurtlu, “Normalde grip asisi bir önceki yil geçirilen influenza virüsüne karsi hazirlanmis bir asidir. Influenza A Influenza B toplumda en sik hastalik yapan virüslerdir. Bunlarin hangi varyantlarinda hastalik yapmasi bekleniyorsa bir sonraki yilin asisi bu seklîde hazirlaniyor. Bu asilar hastaligin olmasini degil, hastaligin bizi etkilemesini engeller. Asi olan herkes kendisi kadar toplumun da güvenligini saglar. Asi demek vücudun virüsle tanismasi demek. Vücut tanidigi bir virüsü daha kolay yenebilir. Bu sayede baskalarina bulastirma ihtimali de azalir” diye konustu.



Yumurta alerjisi olanlara önerilmiyor

6 ay üzeri herkesin asi olabilecegini belirten Yurtlu, yumurta alerjisi olanlara ve hamileligin ilk döneminde olanlara asilama önermediklerini söyledi.

Çocuk yas grubunda asilama takviminin biraz daha farkli oldugunu ifade eden Yurtlu, “8 yas üzerinde sezonsal olarak tek doz seklinde asi yapilir. Bu asi ekim ayi itibariyle baslanip, mart ayi sonuna kadar yapilabilir. Yani dönemseldir” dedi.

Grip asisinin Covid-19 asilariyla ayni dönemde yapilmasini da degerlendiren Yurtlu, yapilan en son çalismalarin ayni gün içeresinde iki asinin da yapilabilecegi yönünde oldugunu kaydetti.

Sadece hastalarda asi sonrasi görülmesi beklenen halsizlik, ates gibi semptomlarin daha fazla görülebilecegi belirten Yurtlu, “Bizim önerimiz acil bir durum degilse, ayni gün içerisinde yapilmamasi. Yaklasik iki hafta arayla, aktif enfeksiyonun olmadigi durumlarda hastalarin asilanmasini öneriyoruz” uyarisinda bulundu.

Maskeli korunma kronik solunum yolu hastalarinda ataklari azaltti

Maske kullaniminin grip için önleyici önemli bir unsur oldugunu söyleyen Yurtlu, pandemiyle birlikte kullanilmaya baslanan maskenin özellikle KOAH, agir astim gibi kronik solunum yolu hastalarinda çok faydasini gördüklerini kaydetti.

Maske kullanan bu hastalarda enfeksiyonlarin daha az oldugunu ve ataklarla hastanelere basvurmadiklarini söyleyen Yurtlu, “Maskenin koruyucu etkisini bire bir tüm dünyada sahit olduk. Hastalarin maske takmaya devam etmesi onlarin gribal enfeksiyonlardan korunmasini saglar. Özellikle toplu ortamlarda okullarin açilmasi nedeniyle okul çagi çocuklarina temas sirasinda maskeli korunma hastalarimizin ataklarini azaltacaktir” seklinde konustu.

Son olarak grip asisiyla zatürre asinin birlikte yapilabilecegine de deginen Yurtlu, “Grip asisi grubu aslinda zatürre grubuyla ayni grupta. Ikisinin asisi beraber yapilabilir. Yalniz grip asilarinin aktif enfeksiyon varliginda yapilmasini istemiyoruz. Zatürre asilari bu konuda biraz farklilik olusturuyor. Aktif enfeksiyon varliginda da yapilabilir olarak kabul ediyoruz. Geçen sene çok fazla zatürre asisi yapildi. Insanlar hangi tip asiyi oldugunu ve asi takviminin neresinde oldugunu maalesef bilemiyor. Bu konuda hekimlere basvurarak, kendilerine zatürre asisi takvimi olusturabilirler. Yalniz bu durum grip asisi için geçerli degil. Grip asisi her yil yeni gelen yila özgü bir asidir ve risk grubunda olan ve risk grubu disinda kalanlarin da yaptirabilecegi bir asidir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA