Kripto Para Borsasinda Dolandiricilik Açiklamasi 'Güvenlik Açiginin Kurbani Oldular' Iddiasi

Türk vatandaslarina ulasarak güven kazanan ve yurt disi kaynakli cüzdan hesaplarina para gönderilmesini saglayan kripto para dolandiriciligi olaylarinin üzerine Avukat Sezayi Balkan suç duyurusunda bulundu. Savciliga sunulan suç duyurusunda, “Dolandirilan sahislarin hepsinin kripto para borsalarinda hesaplari mevcuttur. Bu bakimdan müstekilere ait kimlik ve IP adreslerinin sizdirildigi, veya hacklendigi, süphelilerin bu sayede müstekiler ile iletisim kurdugu düsünülmektedir” ifadeleri kullanildi.

Türk vatandaslarina ulasarak güven kazanan ve ardindan yurt disi kaynakli cüzdan hesaplarina para gönderilmesini saglayan dolandiricilik olaylarinin artmasi üzerine Avukat Sezayi Balkan suç duyurusunda bulundu.

Küçükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi’na Avukat Sezayi Balkan tarafindan müvekkili M.E. adina sunulan suç duyurusunda, 176 bin 706 dolarlik dolandiricilik olayi anlatildi. Dilekçede magdur M.E.’nin sosyal medyadan tanistigi yabanci uyruklu S.K. ile Hong Kong’a ait oldugu düsünülen telefon numarasi üzerinden iletisimini sürdürdügü anlatildi. Süphelinin müsteki M.E. ile arkadaslik kurdugu da belirtilen dilekçede “Süpheli aslen Güney Koreli oldugunu ifade etmistir. Müvekkil ile yazili ve sesli telefon görüsmeleri yapan süpheli, is ve kazanç konusu hakkinda konusmalar yapmistir. Konusma esnasinda konu kripto para konusuna gelmistir. Süpheli, müvekkile ne kadar yatirirsa o kadar kazanacagina yönelik ifadelerde bulunmustur. Süphelinin yönlendirmeleri üzerine müvekkil, bir kripto para borsasindaki hesabindan yabanci bir cüzdan adresine para aktarmaya baslamistir. Müsteki, yabanci cüzdan adresine toplamda 176 bin 706 dolar para göndermistir. Daha sonra müvekkil para çekmek istediginde sistem buna izin vermemistir” ifadeleri kullanildi.

Bu dolandiricilik yönteminin yeni oldugu belirtilen suç duyurusunda, ülke çapinda ne kadar magdur vatandasin oldugunun bilgisinin kesin olarak bilinmedigi de aktarildi.

Türkiye’nin farkli sehirlerinden birçok kisinin ayni yöntemle dolandirilarak sikayetçi oldugunun belirtildigi suç duyurusunda “Dolandirilan sahislarin hepsinin kripto para borsalarinda hesaplari mevcuttur. Bu bakimdan müstekilere ait kimlik ve IP adreslerinin sizdirildigi veya hacklendigi süphelilerin bu sayede müstekiler ile iletisim kurdugu düsünülmektedir. Ilgili firmalarda güvenlik açigi olup olmadigi veya ilgili firmalarda veri sizdirilmasina iliskin bir durum olup olmadigi sorusturulmalidir” ifadeleri kullanildi.

Süphelilerin tespit edilerek cezalandirilmasi talep edilen dilekçede, kripto para borsalarinda güvenlik açigi ya da veri sizdirilmasina iliskin bir durumun olup olmadiginin da sorusturulmasi talep edildi.

Konuya iliskin açiklama yapan avukat Sezayi Balkan, dolandiricilarin vatandaslara sosyal medyadan ya da web sitelerinden ulastigini söyleyerek “Magdurlar ile belli bir süre arkadaslik kurup etkileri altina alarak kripto para firmalarindaki paralari kendi kripto para firmalarina transferini saglamaktadirlar. Magdurlar parayi çekmek istediklerinde çekememektedirler. Dolandirilan tüm vatandaslarin bir kripto para hesabi mevcut. Biz bu noktada sunu düsünmeden edemiyoruz; dolandiricilar magdurlara nasil ulasiyor? Kripto para piyasasinda güvenlik açigi mi var veya veri sizdiriliyor gibi bir algi olustu bizde. Vatandaslara ait kimlik bilgilerinin ve IP adreslerinin sizdirildigini düsünmekteyiz. Bu bakimdan kripto para firmalarina çagrida bulunmak istiyoruz. Herhangi bir güvenlik açiklari varsa gözden geçirmelerini, veri sizintisi varsa bu durumu tespit etmelerini söylüyoruz. Suç duyurularinda buna dikkat çektik. Savciliktan bu yönde sorusturma açilmasi yönünde talepte bulunduk” dedi.

Kripto para yatirimcilarina da tavsiyelerde bulunan Avukat Balkan “Sayet böyle bir durumla karsi karsiya kalirlarsa, web sitesinin domain adresini sorgulamalarini, domain yasinin kaç yasinda olduguna bakmalarini ve site trafigine bakmalarini tavsiye ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA