ÖZ IPLIK IS Sendikasi Genel Baskani Ay Açiklamasi 'Hiç Kimseyi Geride Birakamayiz, Hep Beraber Refaha Ulasmak Zorundayiz'

ÖZ IPLIK IS Sendikasi Genel Baskani Rafi Ay, dünyanin her anlamda tekrar dönüstügünü belirterek, “Hiç kimseyi geride birakmama” çagrisi yapti.

ÖZ IPLIK IS Sendikasi Genel Baskani Ay Açiklamasi 'Hiç Kimseyi Geride Birakamayiz, Hep Beraber Refaha Ulasmak Zorundayiz'
ÖZ IPLIK IS Sendikasi Genel Baskani Rafi Ay, 7 Ekim Dünya Saygin Is Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, hem Türkiye hem de küresel olarak emek kesimine yönelik yaklasimin tekrar düsünülmesi gerektigini vurgulayarak, ’Dünyamiz büyük bir dönüsüm yasiyor ancak refah ayni ölçüde paylasilmiyor. Sayisal dönüsümle olusan verimlilik artisi ve beraberinde getirdigi ilave karlilik, tipki sanayi devriminin ilk döneminde oldugu gibi yine dar bir kesimin elinde toplaniyor. IMF, Dünya Bankasi, Birlesmis Milletler, bütün kuruluslar tek tek uyarisini yapti. Hem dünyada gelismis ülkeler lehine adaletsiz gelir dagilimi hem de ülkelerin kendi içinde adaletsiz gelir dagilimi söz konusu. Iyi isler hepimiz için. Bu dönüsümü sermaye birikmesinden öteye, sermayenin yeniden dar bir kesimde toplanmasi ile gidecegimiz yer ancak krizler, çatismalar, sosyal çalkantilar olur. Hiç kimseyi geride birakamayiz, hep beraber refaha ulasmak zorundayiz. Emegiyle geçinen de, isveren de, bankaci da çevreyi, sosyal adaleti, çalisma hayatini, hukuka bakisini gözden geçirmek zorunda. Hepimiz biliyoruz, bütün teoriler yeniden yaziliyor, bütün hesaplar yeniden yapiliyor. Çünkü sayisal dönüsüm ekonomiyi ve sosyal hayati sekillendiriyor. Yesil dönüsüm dünyayi kavrayisimizi yeniden sekillendiriyor” dedi.



"Tek çikar yol sosyal diyalog, saglikli sosyal diyalog için de örgütlenme"

Rafi Ay, toplumun bütün kesimlerinin sosyal diyalog içinde bu dönüsüm sürecinin nasil sekillenecegine karar vermesi ve hatta yönetmesi gerektigini söyleyerek sunlari kaydetti:

“Ülkemiz büyüyor ancak emek kesiminin büyümeden aldigi pay azaliyor. 2022 ikinci çeyrekte GSYH verilerinde emegin GSYH’den aldigi pay yüzde 25,4’e geriledi. Ayni oran salgin yili olan 2020’de 32,6 seviyesindeydi. Kimseler bu alani düsünmezken ÖZ IPLIK IS olarak 2021’de dikkatleri bu alana çektik. Simdi bir kez daha söylüyoruz. Emek kesimini göz ardi ederek ne yeni dünyada yer alabiliriz ne de refah saglayabiliriz. Sosyal diyalog ile sosyal adaleti gözeterek süreci yönetmeliyiz. ÖZ IPLIK IS olarak bir kez daha haykiriyoruz. Yarin çok geç, emek kesiminin bu sürece katki verebilmesi için simdi örgütlenmenin önündeki engeller kaldirilmalidir. Insana yarasir, herkesin refahini artiracak islerde çalismak istiyoruz. Bunu saglamanin yolu örgütlenmeden geçiyor. Örgütlenmenin önü derhal açilmali, emek kesimi sendikalarda, konfederasyonlarda temsil edilmelidir. Is kolumuzdaki herkesi ÖZ IPLIK IS’te örgütlenmeye, bütün emekçileri kendi iskollarinda HAK-IS Konfederasyonuna üye sendikalarda ailemize katilmaya çagiriyoruz.”

Ay söyle devam etti:

"Insana yarasir bir yasam ve insan onuruna yarasir bir is herkesin hakki. Kayit disiligin, ucuz emegin, sendikasiz fazla çalismanin, isyerinde ücret ve cinsiyet esitsizliginin, issizligin ve daha sayamadigimiz birçok haksizligin son bulmasi; insan onuruna yarasir çalisma ve yasam kosullarinin saglanmasi ile mümkün. Daha iyi bir is, daha iyi bir yasam ve daha iyi bir dünya aslinda bir adim ilerimizde. ÖZ IPLIK IS Sendikasi olarak daha iyi bir dünyaya erisebilmek adina üzerimize düsen sorumlulugu alarak, sürdürülebilirlik politikalarimizi olusturma sürecindeyiz. Tüm sivil toplum örgütlerini de saygin is, saygin yasam ve yasanabilir bir dünya için mücadeleye davet ediyoruz."
Kaynak: İHA