Atatürk Üniversitesinde 'Program Akran Degerlendirme Çalistayi' Düzenlendi

Atatürk Üniversitesinde lisans programlarinin egitim, arastirma, toplumsal katki ve yönetim faaliyetleri kalitesinin artirilmasi amaciyla lisans programlarinin özdegerlendirmesinin ardindan akran degerlendirmesi süreçleri yürütülüyor.

Atatürk Üniversitesinde 'Program Akran Degerlendirme Çalistayi' Düzenlendi
Bu çerçevede Kalite Koordinatörlügü tarafindan Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen Akran Degerlendirme Çalistayina Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Düzenleme Kurulu Onursal Baskani olarak katildi.

Çalistaya ayrica; rektör yardimcilari, fakülte dekanlari, üniversite genel sekreteri, düzenleme kurulu üyeleri, akademik ve idari personel ile ögrenciler katilim sagladi.

Düzenlenen çalistayla 2022 yilinda Atatürk Üniversitesinde 10 farkli lisans programinin yine üniversite iç paydaslarinin katilimiyla degerlendirilmesi ve bu programlarin gelismeye açik olan yönlerinin belirlenmesi amaçlandi. Akran degerlendirmesi süreçlerinde degerlendirme takimlarinda yer alacak akademik personel, idari personel ve ögrencilerin konu ile ilgili bilgilendirilmesini saglamak amaciyla yapilan çalistayda 106 katilimci yer aldi.

Akreditasyon toplantisinin ilkini 30 Nisan 2019 tarihinde gerçeklestirdiklerini hatirlatarak konusmasina baslayan Rektör Çomakli, toplantida akreditasyon konusunun önemine deginerek, akreditasyonun egitim ve arastirmalarin niteligini artirdigini, kaliteyi güvence altina aldigini, diplomalarin ve unvanlarin karsilastirilmasina yardimci oldugunu ve mezunlarin meslek yasamina girislerinde kolayliklar sagladigini ifade etti.

Geçen 3 yillik süreçte tüm programlarin iç ve dis paydaslarinin güncellendigini, program hedeflerini, ders içeriklerinin ve ders çiktilarinin tekrar gözden geçirildigini belirten Rektör Çomakli, paydaslar ile yapilan toplantilarin somut hale getirildigini ve komisyonlarda ögrenci temsiliyetinin saglandigini söyledi.



“Gerçeklestirilen Çalismalarla Egitimde Mükemmeliyet Modeli Gelistirildi”

Prof. Dr. Çomakli: “Bu çalismalar sonunda, üniversitemizin egitim misyon alanina yönelik olarak sistem tasarimlari yapildi ve “Egitimde Mükemmeliyet Modeli” gelistirilerek egitim politikalari, egitim yönetimi, stratejik yönlendirme ve karar verme için kalite gösterge panolari olusturuldu. Ögretim programlarinin güncellenmesi çerçevesinde dikkate alinarak boyutlar için kilavuz hazirlandi ve tüm programlara gerekli rehberlik hizmeti verildi.

Güncellenen programlarin izlenme ve iyilestirme sürecinde dikkate alinacak boyutlar ile is akis semalarini içeren kilavuz hazirlanarak bu kilavuza göre programlarin izlenmesi yapilacak.

Egitimde kalite güvence sistemlerinin olusturulmasi için birimlerde program ve ders bazinda Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al Döngüsünün (PUKÖ) nasil saglanacagi konusunda seminerler verildi.

Ders bazinda degerlendirme anketleri, AKTS anketleri, uzaktan egitim sistemini degerlendiren anketler sistem üzerinden yapilmis ve ÖBS sistemine entegre edildi. Ayrica Üniversitemiz bünyesinde kurulan Önlisans ve Lisans Egitimi Koordinatörlügü ile Kalite Koordinatörlügü öncülünde bu süreçte fakültelerde akreditasyonun amaçlari, temel yararlari, komisyonlarin olusturulmasi, müracaat süresi, akreditasyon standartlari, özdegerlendirme raporunun ve eklerinin nasil hazirlanmasi gerektigi hususunda egitimler de verildi.

“6 Olan Akredite Program Sayisini 24’e Çikardik”

Kalite Koordinatörlügü kuruldugu tarihte 6 olan akredite program sayisi bugün itibariyle 24’e çikmistir. Ayrica Saglik Bilimleri Enstitüsü de akredite olmustur. 40 lisans programinin akreditasyon süreci devam etmektedir. Ayrica 2023 yili Ocak ayinda 13 lisans programinin akreditasyon sürecine basvuru yapmasi planlanmis ve gerekli çalismalar baslatilmistir. Hedefimiz akredite kurulusu olan tüm örgün lisans programlarinin akreditasyonunu yapmaktir. Akreditasyon kurulusu olmayan programlarin preakreditasyonu ve akran degerlendirmesi Rektörlügümüzce yapilacaktir.

YÖKAK tarafindan 2 yilligina akredite edilen üniversitemizdeki bu kalite çalismalari, 2023 yilindaki ara degerlendirmesi sonucunda üniversitemizin 5 yillik süre ile tam akreditasyon almasina katki saglayacaktir. Ayrica lisans düzeyindeki tüm programlar YÖKAK ölçütlerine göre özdegerlendirme raporunu hazirlamis ve bunlarin içinden akran degerlendirmesi için ilk etapta 10 program seçilmistir. Yapilacak olan akran degerlendirme süreçleri tamamen YÖKAK degerlendirme formatinda ve YÖKAK ölçütlerine göre yapilacaktir. O nedenle bugünkü çalistay, hepimiz için üniversitemizde ilk defa yapilacak bir örnek uygulama modeli olarak Yüksekögretim Kurumlari içerisinde bir ilk olacaktir. Bu çalistayin diger üniversitelere de örnek teskil edecegini düsünmekteyim” ifadelerini kullandi.

Rektör Çomakli’nin konusmasinin ardindan Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Bilal Yilmaz, YÖKAK tarafindan yürütülen kurumsal dis degerlendirme süreçleri, program akran degerlendirmesindeki ölçütler ve akran degerlendirme süreçleri hakkinda katilimcilara uygulama ve örnekler içeren sunum yapti.

Son olarak ise Kalite Koordinatör Yardimcisi Doç. Dr. Riza Salar, Atatürk Üniversitesinde 2022 yilinda yürütülen lisans programlarinin akreditasyon ve özdegerlendirme süreçleri hakkinda bilgi verdi.

Çalistay, katilimcilar tarafindan yöneltilen sorulara cevap verilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA