Altin Portakal'da Kadinlardan Olusan Film Ekibi Söylesi Sonrasinda Saçlarini Kesti

Iran’da 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafindan gözaltinda tutulurken hayatini kaybetmesi sonrasi baslayan protestolara dünya genelindeki birçok kadin saçlarini keserek destek verirken, bir destek de 59.Antalya Altin Portakal Film Festivali’nde izleyici karsisina çikan “Narperi’nin Bilezigi” filmi ekibinden geldi. Yönetmen Jale Incekol ve oyuncular, film gösterimi bitiminde gerçeklesen söylesi sirasinda saçlarini keserken, söylesiye katilan izleyiciler ise bu duruma alkislarla eslik etti.

Altin Portakal'da Kadinlardan Olusan Film Ekibi Söylesi Sonrasinda Saçlarini Kesti
Denizli’nin Bozkurt ilçesinde yasayan kadinlarin yasadigi degisimi anlatan belgesel filmin yönetmen koltugunda Jale Incekol yer alirken senaryosunu ise Esen Armagan Özakbas yazdi. Filmde Bozkurt Kadin Kooperatifi üyesi 17 kadin rol aldi. Film sonrasinda düzenlenen söyleside seyircilerin sorularini yanitlayan film ekibi, projeyi keyif alarak gerçeklestirdiklerini ve heyecanli olduklari aktardilar. “Narperi’nin Bilezigi” projesine gösterilen yogun ilgiden dolayi saskin olduklarini da belirten Bozkurt Kadin Kooperatifi üyesi kadinlar, duygu dolu anlar yasadi.

Filmin yönetmeni Jale Incekol gösterim sonrasi yaptigi açiklamada, “Öncelikle burada olmaktan dolayi çok heyecanli ve mutluyum. Antalya Altin Portakal Film Festivalinde olmak benim için çok degerli. Bütün ekiple birlikte filmi burada izledik ve çok mutluyuz” ifadelerini kullandi.

“Hepimiz Mahsa Aminiyiz”

Yönetmen ve oyuncular söylesi bitiminde “Hepimiz Mahsa Aminiyiz” diyerek ellerine aldiklari makaslarla saçlarini kestiler, izleyiciler ise ekibe alkislayarak destek verdi.

Incekol, “Mahsa Amini’nin öldürülmesinden sonra kiz kardeslerimizin baslattigi bir mücadelenin parçasi oldugumuzu göstermek istedik. Yalnizca Iran’da degil ülkemizde de erkek tarafindan kadina uygulanan siddetin son bulmasi en büyük dilegimiz ve bitmesi için sonuna kadar devam edecegiz. Bu mücadelenin bir parçasi olmak hepimizin sorumlulugu. Yalnizca kadinlarin degil, erkeklerin de sorumlulugu. Biz sonuna kadar insanlarin özgürce yasayabilmesi için mücadelemize devam edecegiz” dedi.

Niyetlerinin olaya dikkat çekmek oldugunu belirten Incekol, “Gündem çok hizli degisiyor ve yerine sürekli baska acilar ekleniyor maalesef. Biz bu mücadeleyi sürdürmezsek bu karanliktan kurtulamayacagiz bundan eminim. Vazgeçmeyecegiz, sesimizi duyurabilmek için bütün kadin ve erkekler bir arada el ele olacagiz” ifadelerini kullandi.

Ekip kestikleri saçlari bir kutuya koyarken, izleyenler ise alkislarla destek verdi.
Kaynak: İHA