Uluslararasi Karadeniz Günü'nde Nesli Tehlike Altindaki 'Mersin Baliklari' Hatirlatildi

Sinop’ta 31 Ekim Uluslararasi Karadeniz Günü dolayisiyla konferans düzenlendi. Konferansta Karadeniz’de nesli azalan ‘İçel baliklari’, Karadeniz’de su ürünlerinin avciligi ve stoklarinin son 40 yillik degerlendirmesi ve sürdürülebilir iklim ele alindi.

Uluslararasi Karadeniz Günü'nde Nesli Tehlike Altindaki 'Mersin Baliklari' Hatirlatildi
Uluslararasi Karadeniz Günü’nün, biyolojik çesitliligi ve bu çesitliligi etkileyen faaliyetlerin paylasildigi gün olarak kutlandigini söyleyen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetistiriciligi Anabilim Dali Prof. Dr. Serap Ustaoglu Tiril, konferansta gerçeklestirdigi sunumda Karadeniz’de nesli tehlike altinda olan mersin baliklarina degindi.

200 milyon yildir yasayan nesil tehlike altinda

Prof. Dr. Ustaoglu, 200 milyon yildir varligini sürdüren mersin baliklarinin 20. yüzyilin sonrasinda insan kaynakli etkenler nedeniyle neslinin tükenme noktasina geldigini vurguladi. “Karadeniz’in biyolojik çesitliligi açisindan son derece önemli baliklardir. Özellikle siyah havyar olarak adlandirilan yumurtasi lüks tüketim malzemesi oldugu için asiri miktarda avlandigindan nesline katki saglayamadi. Günümüzde de tükenme noktasina geldi. 1996 yilindan itibaren mersin baliklarinin stoklarimizda avlanmasi yasak. Stoklarin kendini yenileyebilmesi için Tarim ve Orman Bakanligi’nca bu yasak uygulaniyor. Balikçilarimiz da tesadüfen avladiginda geri salmalari gerekiyor” diye konustu.

Nesli tehlike altinda olan mersin baliklarinin nesillerin devamini saglamak için korunmasinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ustaoglu, “İçel baligi Karadeniz’in ortak degeridir. Sadece bizim sularimiza ait degil, bizim sularimizda ortaya çikarak bütün Karadeniz’i dolasiyor. 100 yasina kadar yasiyor. Su kirliligini önlemeliyiz, akarsularimizi denizlerimizi temiz tutmaliyiz. Halkimizi bilinçlendirmeliyiz. Ergin mersin baliklarini mutlaka korumali ve üremelerine firsat vermeliyiz. Kültür sartlarinda üretmeli ve stok takviyesi yapmaliyiz” seklinde konustu.



“2030’da avcilik azalacak, yetistiricilik artacak”

Karadeniz’deki su ürünleri stoklarinin son 40 yillik degerlendirmesini yapan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Anabilim Dali Prof. Dr. Osman Samsun, gelecekte su ürünleri avciliginin azalacagi ve yetistiricilik ürünlerinin artacaginin görüldügünü belirtti.

Prof. Dr. Samsun, “40 yil önce daha küçük boydaki ahsap teknelerle çok miktarda mezgit, barbun, kalkan baligi avlanabiliyordu. Teknolojinin gelismesiyle av araç gereçlerine de yansiyan bu gelismeler sonucunda maalesef av miktarimiz buna paralel olarak gelisemedi. Daha az avlanir olduk. Su anda Türkiye’de su ürünlerinin yüzde 45’i yetistiricilikten, yüzde 55’i ise avciliktan elde ediliyor. Ama 2030 yilinda bunun yüzde 50’ye 50 olacagi ve ondan sonra da artik yetistiricilik ürünlerinin çok daha fazla olacagi tahmin ediliyor” seklinde konustu.

Söz konusu düsüsün birçok faktörü olduguna deginen Prof. Dr. Samsun, “Iklim degisikligi, istilaci türler etkili oldugu gibi denizlerimizin kirlenmesi gibi faktörler biraz daha bizim bu stoklardaki üretimi az elde etmemize neden oluyor” dedi.



Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Prof. Murat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçeklesen etkinlige Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgin, Rektör Yardimcilari, Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Ahmet Tam, Samsun ve Sinop Illeri Su Ürünleri Yetistiricileri Üretici Birligi Baskani Osman Barlak, Sinop Abali Su Ürünleri Kooperatif Baskani Ömer Tuncer, sektör temsilcileri ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA