Ögrencilere Palamut Ziyafeti

Türkiye Deniz Canlilari Müzesi Kurucusu Kenan Balci, yüzlerce ögrenciye palamut sis, palamut köfte, palamut pirzola ikram etti. Balci, “Kilçik derdi yok. Omega 3 deposu. Hem de dogal. Bu yilin en güzel yemegi palamut” dedi.

Tezgahlarda palamut bayrami devam ediyor. Son yillardaki en bereketli palamut sezonunun yasandiginin söyleyen Türkiye Deniz Canlilari Müzesi Kurucusu Kenan Balci, “69-70 yillarinda bu derece palamut büyümüstü, yaglanmisti. Denizin her tarafi palamut olmustu. 50 yil sonra yine ayni palamut sezonunu yasiyoruz” ifadesini kullandi.

Palamudun yaglandiktan sonra omega 3 deposu oldugunu her defasinda vurgulayan Türkiye Deniz Canlilari Müzesi Kurucusu Balikçi Kenan, “Palamuttan 16 çesit yemek yapilabilir. Biz bugün çocuklarimizi burada agirladik. Yüzlerce ögrenci kardesimize palamut sis, palamut köfte, palamut pirzola ikram ettik. Kilçik derdi yok. Saf et. Burada ilk kez palamudun bu çesidini yiyen ögrenciler çok sevdi. Hanimlarin, çocuklarin acaba damagima kilçik batar mi korkusuna son. Çocuklar ve yaslilar, damaklarina kilçik batar mi diye korkuyorlar. Kilçiktan arindirarak palamut pirzola yapiyoruz. Her seyden doyulur ama palamuttan doyulmaz. Her gün degisik sekilde pisirilerek çocuklari yemeye alistiralim. Bugün izgarasi, yarin sisini yapalim. Diger gün köftesini yapalim. Kanini, kilçigini hiçbir seyini birakmayarak sis haline getiriyoruz. Köfte haline getiriyoruz. Kilçiktan arindirarak palamut pirzola yapiyoruz” dedi.

Bu sezon palamudun bol çiktigini, palamut akininin önümüzdeki haftalarda da devam edecegini söyleyen Kenan Balci, “Ögrencilere ve annelere su önerim var. Yiyebildikleri kadar palamut yesinler. Her gün yiyebiliyorlarsa her gün yesinler. Çünkü palamut çok ucuz. Dünyanin her tarafinda pahalilik var, palamutta ucuzluk var. Çocuklar beslenme çantasina bile palamut koysunlar. Bu güzellik her zaman nasip olmaz. Bu sezon denizin suyu palamut oldu. Bol bol yiyelim” diye konustu.

"Denizler bizim evimiz" diyen Kenan Balci, "Evimize nasil bakiyorsak denizlerimize de öyle bakmaliyiz. Türkiye’nin üç tarafinin denizlerle çevrili olmasi bizim için maden. Marmara’nin Karadeniz’in suyu balik olmasaydi simdiye kadar çoktan bitmisti. Denizlerimiz ekmeden biçtigimiz tarlalarimizdir. Bize çesit çesit balik veriyor. Her baligin farkli lezzeti var. Bu degerin kiymetini bilmeliyiz. Denizlerimizi temiz tutmaliyiz. Denizler bizim gelecegimiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA