Vali Tasbilek Usta Ile Çiraginin 150 Yil Önce Yaptigi Köy Odalarini Ziyaret Etti

Gümüshane Valisi Kamuran Tasbilek, merkeze bagli Sariçiçek köyünde 150 yil önce usta ve çiragin tamamen ahsaptan yaptigi el emegi göz nuru misafir odalarinin Türkiye’de bir örneginin daha olmadigini belirterek buranin yasatilmasi gerektigini söyledi.

Vali Tasbilek Usta Ile Çiraginin 150 Yil Önce Yaptigi Köy Odalarini Ziyaret Etti
Vali Tasbilek, köylerde yapilan çalismalari yerinde incelemek, sorun ve talepleri birebir görmek ve vatandaslarla bir araya gelmek için 2,5 ay önce baslattigi köy ziyaretleri kapsaminda kentin en yüksek rakimli köyleri arasindaki 6 köyü ziyaret etti.

Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdogan, Genel Sekreter Yardimcisi Kemalettin Demirkiran, Il Genel Meclisi üyesi Mithat Uçan, Köylere Hizmet Götürme Birligi Encümen Üyesi ve Sögütagil köyü muhtari Serdar Gün Sisman ve ilgili kurum müdürlerinin kendisine eslik ettigi Vali Tasbilek, ziyaret programina Süngübayir köyüyle basladi.

Daha sonra 2 bin metre üzerindeki Tandirlik, Ardiç, Akhisar köylerini ziyaret eden Vali Tasbilek, burada vatandaslar ve muhtarlarla bir araya geldi. Ilk olarak muhtarlardan köylerindeki hasta, muhtaç, engelli, ihtiyaç sahibi, öksüz ve yetim vatandaslari kendilerine mutlaka bildirmelerini isteyen Vali Tasbilek, “Köylerimizde bir tane bile boynu büyük kimse kalmasin” dedi.

Akhisar köyünde vatandaslarin talebi üzerine annesi vefat etmis 18 yas alti 3 çocuga yardim yapilmasi için Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Zekai Inan’i arayarak talimat veren Vali Tasbilek, daha sonra kentin en yüksek köylerinden birisi olan 2 bin 170 metre rakimdaki Demirören köyüne gitti.

Burada incelemelerinin ardindan Vali Tasbilek ve beraberindeki heyet köy ziyaretlerinin 6.duraginda 150 yil önce usta ve çiragin tamamen ahsaptan yaptigi el emegi göz nuru misafir odalarinin bulundugu Sariçiçek köyüne ulasti.

Denizden 2 bin 80 metre yükseklikteki köyde kündekari islemeleriyle Türk mimarisinin örneklerinin sergilendigi, halk sanatinin, agaç oymaciliginin tüm zarafetinin günümüze tasiyan birer saheser olarak nitelendirilen tarihi köy odasinda vatandaslarla bulusan Vali Tasbilek, vatandaslarin talep ve sorunlarini dinledi.

Köy sakinlerinden Haci Ömer Aga’nin 1873 yilinda kervan yolu üzerindeki köye gelen misafirlerini agirlamak için oda yaptirmak istemesi sonucu 3 yillik süre usta ve çiraginin ayri ayri yaptigi köy odasinda incelemelerde bulunan Vali Tasbilek, içerisinde oturma alani, ocaklar, dolaplar, raflar, kahve köskleri ve sedir bulunan odalarin koruma altinda oldugunu hatirlatti.

Köy odalarinin oldugu Sariçiçek köyüne ulasimin Il Özel Idaresi tarafindan karayolu yol ayrimindan itibaren Bitümlü Sicak Karisim (BSK) asfaltla kaplanarak ulasim konforunun en üst düzeye çikarildigini ifade eden Vali Tasbilek, bazi uzmanlarin bu odalarin benzerinin Türkiye’de olmadigini söylediklerini hatirlatarak, “Kervan yolu üzerinde yer alan Sariçiçek köyümüzde yapilan bu odalar Türk’ün misafirperverliginin de bir nisanesidir. Buralar bildiginiz gibi koruma altinda. Köylülerimiz burayi hem koruyor hem de misafirevi kültürüyle yasatiyor. Buranin yasatilmasi çok önemli. Bu konuda Valilik olarak biz de gereken katkiyi saglayacagiz. Yolunun standartlarini yükseltme isini bu yil yaptigimiz çalismayla tamamladik ve komple BSK asfaltla kapladik. Hakiki köy odasi burasi. Türkiye’de böyle bir yer yok” dedi.

Vali Tasbilek, 2,5 ay önce basladigi köy ziyaretleri kapsaminda son köylerle birlikte bugüne kadar 101 köyü ziyaret etmis oldu.
Kaynak: İHA