7. Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantisi Usak'ta Düzenlendi

Alti farkli ilin valisinin katildigi ve bu sene yedincisi düzenlenen Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantisi’nda konusan Usak Valisi Turan Ergün, “Ülkemiz aldigi düzenli göçün yaninda; içerisinde bulundugu cografi ve stratejik konumuna ek olarak, gelisen bir ekonomiye sahip olmasi nedeniyle transit ülke konumundan çikarak düzensiz göçmenler için hedef ülke haline gelmistir” dedi.

7. Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantisi Usak'ta Düzenlendi


11.Bölge Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantisi bugün Usak’ta gerçeklesti. Düzenlenen toplantiya Usak Valisi Turan Ergün, Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, Manisa Valisi Yasar Karadeniz, Mugla Valisi Orhan Tavli, Denizli Valisi Ali Fuat Atik katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’yla baslayan program, ev sahipligi yapan Usak’in tanitim videosuyla devam etti. Videonun ardindan konusan Usak Valisi Turan Ergün, düzenli ve düzensiz göçün ne oldugunu aktardi. Vali Ergün, “Insanlik tarihi kadar kökleri geçmise dayanan göç olgusu, yol açtigi sosyal, siyasal ve ekonomik sonuçlardan dolayi çok boyutlu bir kavramdir. Göç hareketleri uzun yillar boyunca sadece göç eden bireyler ve gruplari degil, ayni zamanda göç edilen yerde bulunan yerlesik topluluklari etkilediginden dolayi dünyanin önemli siyasal, sosyal ve ekonomik bir sorunu haline gelmistir. Zaman içerisinde insanlar çesitli nedenlerden dolayi yasadigi mekândan ayrilmak durumunda kalmistir. Göç kavramiyla ifade edilen bu ayrilik, insan ve mekân üzerinde çok yönlü bir etkiyi de beraberinde getirmistir. Insanlar, ekonomik nedenler ve güvenlik kaygisi basta olmak üzere kuraklik, susuzluk veya savaslar gibi gerekçelerle baska yerlere göç etmislerdir. Küresellesmenin getirdigi iletisim ve seyahat özgürlügü tüm dünyada göç hareketliliginde artisa neden olmus; bugün ülkelerin veya bölgelerin sorunu olmaktan çikarak bütün dünyanin sorunu haline gelmistir" dedi.



“Ülkemiz ülke konumundan çikarak düzensiz göçmenler için hedef ülke haline gelmistir”

Düzenli ve düzensiz göç arasindaki farklari anlatan Vali Ergün, ülkemizin cografi sebeplerinden kaynakli da düzensiz göçmenlerin hedefi haline geldigini ve düzensiz göçlerin ülkemizi artarak etkilemeye devam ettigini söyledi.

Ergün, “Düzensiz Göç; özellikle ülkeler arasi göçte devletlerin yogun problemler yasamasina neden olan göçtür. Ülkemize yasadisi yollarla giris yapan, yasadisi sekilde konaklayan ya da yasal olarak giris yapip, yasal süre içerisinde ülkemizi terk etmemek durumlari düzensiz göçü dogurur. Düzenli Göç; kisilerin kendi ülkeleri disindaki herhangi bir ülkede, kendi ülke topraklarindan transit geçis yaptiklari ülkenin ve gittikleri ülkenin yasal prosedürü çerçevesinde kisa süreli veya süreli konaklamasi durumudur. Ülkemiz aldigi düzenli göçün yaninda; içerisinde bulundugu cografi ve stratejik konumuna ek olarak, gelisen bir ekonomiye sahip olmasi nedeniyle transit ülke konumundan çikarak düzensiz göçmenler için hedef ülke haline gelmistir. Küresel bir insanlik trajedisi olan düzensiz göç ülkemizi her geçen gün, artarak etkilemeye devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

Toplanti Vali Ergün’ün açiklamalarinin ardindan basina kapali bir sekilde devam etti.
Kaynak: İHA