Erkeklerin 50 Yasindan Itibaren Bu Testi Yaptirmasi Önemli

Prostatin erken dönemde teshisinin önemli oldugunu belirten Üroloji Uzmani Prof. Dr. Bülent Oktay, 50 yasindaki erkeklerin yilda bir kez PSA kan testini yaptirmasinin teshis koymada ve tedavide büyük kolaylik sagladigini söyledi. Prof. Dr. Oktay, PSA testinin kullanilmaya baslamasiyla birlikte prostat kanseri kaynakli ölüm oranlarinin azaldigini da ifade etti.

Erkeklerin 50 Yasindan Itibaren Bu Testi Yaptirmasi Önemli
Erkeklerde sik görülen hastaliklardan birinin prostat kanseri olduguna dikkat çeken Acibadem Bursa Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Bülent Oktay, “Bu rahatsizlik genellikle idrar sikâyetiyle ortaya çikar. Zor idrar, ince idrar yapma gibi önemli olan bu süreç içinde 40 yasini geçmis erkekte prostat kanseri varligini erken teshis edebilmektir” dedi.

Prostat kanserine teshis koyma asamasinda Prostat Spesifik Antijen (PSA) denilen testin çok önemli sonuçlar verdigine deginen Prof. Dr. Oktay, “Elimizde çok degerli bir kan testi var. Baslangiçta hiçbir sikayet yapmadigi için sadece kan testi ile ondan süphelenilebilir ve teshis yöntemleri gelistirilebilir. Özellikle 50 yasindaki erkeklerin yilda bir kez PSA kan testini yaptirmasi erken teshiste olmazsa olmazdir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlarin 40 yasindan itibaren baslamasi gerekir” diye konustu.



“Bu testten sonra ölüm oranlari azaldi”

PSA’nin, prostatin kendisi tarafindan salgilanan ve semenin (meni) kivamini saglayan bir enzim oldugunu anlatan Prof. Dr. Oktay, "Bu enzim prostat dokusu içerisinde yogun bir sekilde mevcuttur. Normalde prostat kanallarinda ve menide kandakine göre daha büyük miktarlarda bulunur. Ancak prostat hücreleri zarar görürse kana geçisi artar ve böylece kandaki PSA degeri artar" diye konustu.

PSA testinin kan örnegiyle yapildigini söyleyen Prof. Dr. Oktay bu testin kullanilmaya baslamasiyla birlikte prostat kanseri kaynakli ölüm oranlarinin azaldigini ifade etti.



“Testle birlikte muayene de gerekebilir”

Prof. Dr. Oktay, her PSA yüksekliginin kanser anlamina gelmediginin altini çizerek söyle devam etti;

"Düsük olmasi ise kanser ihtimalini ortadan kaldirmaz. Hatirlatmakta fayda var. PSA degerleri normal sinirda olan hastalarin yüzde 20’sinde prostat kanseri tespit ediliyor. Bu sebepledir ki, testin yani sira parmakla prostat muayenesi de gerekebilir. Ayrica eger kanser süphesi varsa baskaca tetkikler de yapilir."

“Robotik sistemle ameliyat edilebilir”

Prostat büyümesinde de günümüzde kapali ameliyat yöntemlerinin uygulandigini belirten Prof. Dr. Oktay sunlari söyledi:

“Lazerler holmiyum, tulyum gibi çok az kanama veya kanamasiz olarak hastalara bir yara açmadan prostattan kurtulmalarini saglamaktadir. Prostat kanseri erken teshis edilirse genellikle robotik sistemle ameliyati yapilabilir. Prostat kanseri prostatin içindeyken ameliyat edilirse tekrarlama ihtimali olmaz. Iyi huylu prostat büyümelerinde yapilan lazer tedavilerinde ‘tulyum ve holmiyum’ kullanilarak yapilan operasyonlarda tekrarlama olmaz. Hastalarin daha iyi anlamasi için prostati portakala benzetiyoruz, operasyon portakalin içinin tamaminin çikarilmasi seklinde anlatilabilir.”

Prof. Dr. Oktay, prostatin, özünde meninin suyu yapan bir organ oldugu için prostat çikartildiktan sonra erkegin orgazm olabilecegini ancak meni gelmeyecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA