Biden, Suudi Arabistan Ile Iliskileri Yeniden Degerlendirirken 'Sistemli' Davranacak

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, OPEC+ grubunun petrol üretimini gelecek aydan itibaren azaltma karari sonrasi ABD Baskani Joe Biden’in Suudi Arabistan ile iliskileri yeniden degerlendirirken “sistemli” davranacagini ifade etti.

Biden, Suudi Arabistan Ile Iliskileri Yeniden Degerlendirirken 'Sistemli' Davranacak


Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun gelecek aydan itibaren petrol üretimini azaltma karari sonrasi Suudi Arabistan ile ABD arasinda tansiyon yükseldi. ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan yaptigi açiklamada, ABD Baskani Joe Biden’in Suudi Arabistan ile iliskileri yeniden degerlendirdigini belirterek, Biden’in bu konuda “sistemli” davranacagini ifade etti.

ABD-Suudi Arabistan iliskilerinde yakin zamanda herhangi bir degisikligin olmasinin beklenmedigini aktaran Sullivan, “Böylece Baskan aceleci davranmayacak. Sistemli, stratejik hareket edecek ve her iki partinin üyelerine danismak için zaman ayiracak” dedi.



Suudi Arabistan’a verilecek cevaplar arasinda ABD güvenlik yardimi konusunda degisikliklerin de yer alabilecegini açiklayan Sullivan, "Suudi Arabistan’a güvenlik yardimina yönelik yaklasimimizda degisiklikler yer aliyor, ancak Baskanin önüne geçmeyecegim. Söyleyecegim sey yakin zamanda bir sey yok" dedi.



Biden, G20’de Selman ile görüsmeyecek

Biden’in 15-16 Kasim’da Endonezya’nin Bali Adasi’nda yapilacak olan G20 Liderler Zirvesi’nde Suudi Arabistan’in Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüsme planinin olmadigini aktardi. Biden’in Rusya’nin küçük bir taktik nükleer silah kullanmasini veya Karadeniz’de bir bomba patlatmasini daha büyük bir bombadan daha az ciddi görüp görmedigi soruldugunda Sullivan, bu tür ayrimlar yapmanin "tehlikeli" oldugunu ve Baskan Biden’in böyle bir sey yapmayacagini vurgulayarak, "Ukrayna’daki savas alaninda nükleer silah kullanilmasi, nükleer silah kullanilmasidir” dedi.

Sullivan ayrica, Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere NATO müttefiklerinin ve diger sorumlu ülkelerin Rusya’ya bu savasta nükleer silah kullanmayi düsünmemesi gerektigi konusunda çok net ve kararli bir mesaj gönderme görevi oldugunu belirtti.



Ne olmustu?

OPEC+ grubu, Avusturya’nin baskenti Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen petrol arzinin sikisik oldugu düsünülmesine ragmen geçen hafta petrol üretim hedeflerini günde 2 milyon varil düsürme karari almisti. ABD’li Demokrat vekiller Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) ABD askeri varliginin çekilmesi için Kongre’ye tasari sunmustu. Senato Dis Iliskiler Komitesi’ne baskanlik eden Demokrat Senatör Bob Menendez, OPEC+ hamlesinden sonra ABD’nin Suudi Arabistan’a silah satislarinin çogunun durdurulmasi çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA