Cilt Lekeleri Uzman Ellerde Sifa Buluyor

Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde hizmete açilan Dermatoloji ve Kozmetoloji Ünitesi yurt içi ve yurtdisindan birçok hastaya sifa oluyor. Dermatoloji Uzmani Uzm Dr. Kivilcim Çinkir Özsaraç, cilt lekelerinin basariyla uygulacak yöntemlerle tedavi edilebildigini ifade etti.

Cilt Lekeleri Uzman Ellerde Sifa Buluyor
Dermatoloji ve Kozmetoloji ünitesi hakkinda bilgi veren Dermatoloji Uzmani Uzm. Dr. Kivilcim Çinkir Özsaraç, ’’Medical Point Gaziantep Hastanesi Dermatoloji ve Kozmetoloji Ünitesi’nde Altin igne, Fraksiyonel lazer, Cilt bakimi, PRP ve Mezoterapi, Dolgu ve Botoks, Ip aski, Kimyasal peeling, Gençlik asisi, BBL Lazer (Damar, leke, Rozasea Tedavisi) basarili bir sekilde uygulanmaktadir. Dermatoloji ve Kozmetoloji Ünitemiz leke tedavisinde de kisiye özel tedavi yöntemleri ile öne çikmaktadir. Bilindigi üzere, deriye rengini veren melanin pigmenti, melanosit denen hücrelerde olusur ve koyu tenlilerde daha fazladir. Derideki melanosit sayisi arttikça cilt rengi daha koyu olur. Melanosit artisi ile olusan cilt lekelerinin, tedavi süreci yorucudur ve süreklilik gerektirir. Lekenin olusumunda pek çok mekanizma yer aldigi için tedavide de birkaç farkli yöntemi ve ilaçlari kombine etmek gerekir. Lekenin kisi üzerinde negatif psikolojik ve sosyolojik etkileri vardir. Hastalarin psikolojik olarak hassas olduklari bu dönemde sosyal medya ve internette abartili vaatler konusunda dikkatli olmalari gerekir. Ilk muayenede lekenin nedenini, derinligini ve türünü tespit etmek tedavinin en önemli basamagidir. Sadece kremlerle geçmesi mümkün degildir, bu hastalarda mutlaka lazer sistemleri kullanilmalidir’’ dedi.

Uzm. Dr. Özsaraç, leke türleri hakkinda ise, ’’Günese bagli olusan lekeler, melasma, solar lentigo, çil. Postinflamatuar hiperpigmentasyon, Cildin pek çok farkli nedenle (yara, yanik, lazer, sivilce ) tahris olmasi ile olusan hassasiyetten sonra iyilesme döneminde leke kalmasidir. Özellikle koyu tenli kisilerde daha sik görülür. Yaslanmaya bagli ciltte olusan lekeler, solar lentigolar, seboreik keratoz, aktinik keratoz.’’

Kivilcim Çinkir Özsaraç leke tedavisinde kullanilan yöntemler hakkinda ise, ’’Leke tedavisinde hangi yöntemin kullanilacagi hastadan hastaya degismektedir. Hatta bazi tedaviler lekeleri daha da artirabilir, öncesinden daha kötü hale getirebilir. Bu tip durumlarla karsilasmamak için leke tedavileri alaninda uzman Dermatoloji hekimleri tarafindan yapilmalidir. Leke tedavisinde hekimin yaptigi uygulamalardan daha önemli bir nüans hastanin hekim tarafindan verilen ev devam kremlerini özenle kullanmasi ve günesten korunmanin tüm sartlarini yerine getirmesidir. Leke tedavi süreci tek seferlik degildir, tipki kronik bir hastalik gibi (seker veya tansiyon hastaligi gibi ), önerilere uyulmadigi zaman tekrarlar ve zamanla daha da kötülesebilir. Bu sebeple hasta ile hekim arasinda güven, iletisim ve hastanin hekime kolay ulasabilirligi önemlidir’ diye konustu.

Özsaraç, tedavi ve yöntemlerini söyle anlatti:

’’Mezoterapi: Mezoterapi, derinin orta tabakasina ince uçlu ignelerle cildin ihtiyaci olan maddeleri enjekte etmektir. Leke tedavisinin yaninda cilt gençlestirme, cilt sikilastirma, zayiflama, gidi eritme ve bazi cilt hastaliklarinin tedavisinde de kullanilir. Leke mezoterapisi 2 hafta ara ile minimum 4 seans olacak sekilde planlanir. PRP (Plateletten Zengin Plazma): PRP de kisinin kendi kani özel tüplere alinir, tüpler yüksek hizlarda santrifüj denen cihazlara konularak kandaki plazma kismi hücrelerden ayrilir. Plazma minik igneler yardimi ile cilt altina enjekte edilir ve trombositlerden salinan bir takim maddeler cilt dokusunda yenilenmeyi ve iyilesmeyi tetikler. Leke tedavisinde PRP uygulamalari 2 hafta ara ile minimum 4 seans olacak sekilde planlanmalidir. Leke açici kremler ile tedavi: Leke tedavisinde tek baslarina veya kombine olarak uygulanmasi ucuz olan tedavi seçenegidir. Ancak krem tedavilerini en az 6 ay süre ile ve düzenli kullanmak gerekir. Kimyasal peelingler: Uygun hasta seçimi ve islem sonrasi bakim çok önemlidir. Yan etkileri ile lekenin daha kötü hale gelmeside söz konusu olabilir. 4-6 seans uygulanabilir. Enzim Peeling: Leke tedavisinde kullanilan, yüze sürülen özel bir maskedir. Maske doktor tarafindan uygulandiktan sonra hasta evine gider ve yaklasik 8-10 saat sonra yüzünü ilik su ile yikar. Yüzde olusan kizariklik ve soyulmalar 1 hafta kadar devam ederken sonrasinda taze ve lekesiz bir cilde kavusulur. Lazer ve Isik tedavileri: Leke tedavisinde en sik kullanilan lazer sistemi Q anahtarli lazerlerdir. Kisa süre içerisinde güçlü atimlar yaparak hedef doku olan melanositleri hizli bir sekilde parçaladigi için melanosit çevresindeki normal dokuya isi kaçisi çok az olur, böylece çevre dokular daha az zarar görür. Tedavi 2-3 hafta ara ile 4-6 seans arasinda yapilir. Kombine tedaviler: Gelinen son noktada en iyi tedavi seçeneginin kombinasyon tedavisi oldugu söylenebilir. Çünkü lekenin nedenleri çogu zaman tek olmadigi gibi tedavisinde de tek yöntem yeterli olmayacaktir. Leke tedavisi, tüm tedavi seçeneklerine hakim ve hangi durumda hangi kombinasyonu uygulamasi gerektigi kararini verebilen bir Dermatoloji hekimi tarafindan yapilmalidir.’’
Kaynak: İHA