'Eczacilikta Iletisim' Çalistayi Düzenlendi

Atatürk Üniversitesi, 13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi ve Eczaci Isletmeciligi Derneginin (ECZIDER) katkilariyla düzenlenen egitim serisinin 2. çalistayi çevrim içi (online) olarak gerçeklesti.

'Eczacilikta Iletisim' Çalistayi Düzenlendi
Eczacilikta Iletisim adli çalistayda kisilerarasi iletisimden, empati ve duygusal zekaya deginildigi gibi iletisim becerilerinin arttigi toplumlarda ilaç kullanimi, etik deger gibi önemli alanlarda basari elde edildigi, dijital ayak izi, dijital alanda itibar ve eczacilar için iletisimin önemi vurgulandi.

Programa; 13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi Yönetim Kurulu Baskani Uzm. Ecz. Abdullah Caner Güven, Eczaci Isletmeciligi Dernegi (ECZIDER) Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Gülbin Özçelikay, Atatürk Üniversitesi Eczacilik Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Ögr. Üyesi Elif Ulutas Deniz ile Dr. Ögr. Üyesi Hafize Yuca, Atatürk Üniversitesi Iletisim Fakültesi Halkla Iliskiler ve Tanitim Bölümünden Doç. Dr. Sait Sinan Atilgan, Acibadem Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Eczacilik Isletmeciligi Bölümü Baskani Dr. Ögr. Üyesi Nazli Sencan ile düzenleme kurulu üyeleri, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

Eczacilikta Iletisim Birçok Alanda Ele Alindi

Açilis konusmasini gerçeklestiren Uzm. Ecz. Abdullah Caner Güven çagimizda iletisimin büyük önem tasidigini belirterek: “Insanlarin saglik hizmetlerine erisiminin son basamagi gibi görünse de tedavi sürecinin ilk basamaginda yer alan eczanelerde saglikli iletisimin önemine inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Eczaci Isletmeciligi Dernegi (ECZIDER) Yönetim Kurulu Baskani olan Prof. Dr. Gülbin Özçelikay, dernegin kurulus amacindan, imkânlarindan ve sagladiklari istihdam olanaklarindan bahsederek eczacilik hizmetlerinin sosyal, yönetsel, etik, tarihi ve ekonomik yönlerini gelistirdiklerini söyledi.



Moderatörlügünü Dr. Ögr. Üyesi Hafize Yuca’nin yaptigi oturumda Doç. Dr. Sait Sinan Atilgan Kisilerarasi Iletisim konulu sunumu çerçevesinde vücut dilinin davranisa etkisini, etkili iletisimin bir hap gibi is gördügünü belirterek iletisimde insanlari kategorize edilebilmesi gerektigi belirtti.

Herkese karsi, çok fazla yapilan empatinin bir rahatsizlik oldugunu vurgulayan Atilgan, etkili iletisimin de her insana karsi yapilamadigini, mükemmeliyetçi olmanin ise empatiye ve etkili iletisime engel oldugunun altini çizdi. Atilgan iletisim sürecindeki tekniklere, stres ile nasil mücadele edilmesi gerektigine, duygusal zekâya ve empati kurma sürecine degindi.

Saglik Okuryazarliginin Artmasi Yönünde Fikir Birligine Varildi

Alaninda uzman çok sayida katilimcinin oldugu çalistaya; Dr. Ögr. Üyesi Nazli Sencan Toplum Eczanelerinde Iletisim Çemberi sunumunda birçok arastirmayi dile getirerek sunlari söyledi: “Sosyal eczacilik çalismalari gösteriyor ki iletisim becerisi arttigi durumlarda saglik okuryazarligi, akilli ilaç kullanimi, etik degerler alanindaki basarida artiyor.”

“Iletisim, büyük eczacilik ailesinin en çok önem verdigi konulardan biridir” diyen Sencan, tüm dünya eczacilarinin 21 tane hedefinin var oldugunu ve bunlarin her birinin iletisimle ilgili oldugunun altini çizdi. Sencan, Eczacinin ilaçlar hakkinda bilgi vermek için saglik okuryazarligini arttirmaya çalistigini, Iletisim bariyerleri tanimlayip bunlarin asilmasi gerektigini, hem kedi adina hem de hasta adina iletisimi devam ettirmek zorunda olduklarini hatirlatti.

Çalistayin Düzenleme Kurulu Es Baskanligini yapan Eczacilik Fakültesi ögretim üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Elif Ulutas Deniz ise Dijital Nezaket konulu sunumunda dijital ayak izi, dijital itibar ve nezaketin sosyal medyada nasil olmasi gerektigini belirterek tüm dünyada internet teknoloji oranina, dijital ayak izine ve yeni medyanin olumlu olumsuz etkisine deginerek, ticari markalama ve siber zorbaliga, nezaket, görgü kurallarina ve bunlarin önemine, sosyal medyada kaçinmasi gereken davranislara, farkli platformlarin kendine özgü duruslarina vurgu yaparak medya okuryazarlarinin artmasi gerektigini ifade etti.

Pandemiyle Birlikte Saglik Sektörünün Önemi Daha da Ön Plana Çikti

Atatürk Üniversitesi öncülügünde devam eden egitim çalistaylari kapsaminda düzenlenen Eczacilikta Iletisim Çalistayinin oldukça verimli geçtigini belirterek kapanis konusmasini yapan Dr. Ögr. Deniz, pandemiyle birlikte önemi daha da artan saglik sektörünün hayati unsurlarindan olan Eczacilik alanina yönelik böylesine önemli bir programin düzenlenmesinde destegi olan baska Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli olmak üzere tüm düzenleme kurulu üyeleri ile katilimcilara tesekkür ederek, çalistay çiktilarinin sektöre fayda saglamasi temennisinde bulundu.
Kaynak: İHA