Merkez Bankasi, 2022 Yil Sonu Enflasyonunu 23,2 Olarak Öngördü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Sahap Kavcioglu, enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dagilimin açildigini, bundan kaynakli olarak enflasyonun tahmin edilebilecegi araligin genisledigini belirterek, “Bu çerçevede, enflasyon tahmin araligimizin orta noktalari 2022 yili sonunda yüzde 23,2, 2023 yil sonunda yüzde 8,2 ve 2024 yil sonunda ise yüzde 5,0 seviyelerine tekabül etmektedir” dedi.

“2021 enflasyonun yükselisinde temel mal, gida ve enerji gruplari öne çikti”
Kavcioglu, tüketici enflasyonunun 2021 yil sonunda yüzde 36,08 olarak gerçeklestigini ve yillik enflasyonun tüm alt gruplarda artis gözlendigini belirterek, “Yilin son çeyreginde döviz kuru gelismeleri enflasyondaki yükselisin en önemli belirleyicilerinden birisi oldu. Iktisadi faaliyetin dördüncü çeyrekteki güçlü seyri, ithalat ve uluslararasi gida fiyatlarindaki artislarin yani sira tarimsal kuraklik, tedarik sürecindeki aksakliklar ve tasimacilik maliyetlerinde kismi düzelmeye ragmen devam eden yüksek seyir gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etti. Bu baglamda enflasyondaki yükseliste temel mal, gida ve enerji gruplari öne çikti” diye konustu.
“Cari islemler dengesinin 2022 yilinda fazla verecegini öngörüyoruz”
Uzun dönemli egilimi gösteren 12 aylik birikimli cari dengedeki iyilesmenin 2021 Kasim ayinda devam etmesinin yani sira bir miktar ivme kaybettigine dikkati çeken Kavcioglu, “Altin ve enerji hariç bakildiginda yillik cari dengedeki iyilesmenin sürmekte oldugunu görüyoruz. Cari islemler dengesindeki iyilesmenin güçlenerek devam etmesinin, önümüzdeki dönemde dis finansman ihtiyacini azaltarak ülke risk primini olumlu etkilemesi beklenmektedir. Bu çerçevede, cari islemler dengesinin 2022 yilinda fazla verecegini öngörüyoruz” dedi.
“TCMB’nin tüm politika araçlarinda Türk lirasini öncelikleyen genis kapsamli bir politika çerçevesi yürütüyoruz”
TCMB Baskani Kavcioglu, para politikasinin etkileyebildigi talep unsurlarinin, çekirdek enflasyon gelismelerinin ve arz soklarinin olusturdugu etkilerinin ayristirilmasina yönelik analizleri degerlediklerini ve politika faizinde Eylül-Aralik döneminde toplamda 500 baz puan indirim yaptiklarini hatirlatarak, “Aralik ayi iletisimimizde de belirttigimiz gibi arz yönlü ve para politikasi etki alani disindaki arizi faktörlerin fiyat artislari üzerinde olusturdugu geçici etkilerin ima ettigi alanin kullanimini tamamladik. Ocak ayina geldigimizde bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasina karar verdik. Alinmis olan kararlarin birikimli etkilerini yakindan takip ediyor ve bu dönemde fiyat istikrarinin sürdürülebilir bir zeminde yeniden sekillenmesi amaciyla TCMB’nin tüm politika araçlarinda Türk lirasini öncelikleyen genis kapsamli bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüyoruz” ifadelerini kullandi.
“Ham petrol fiyatlarina iliskin varsayimimiz, 2022 yilinda ortalama 80,4 ABD dolaridir”
Ham petrol fiyatlarinin önümüzdeki dönemde Ekim Enflasyon Raporu varsayimlarinin sinirli bir miktar üzerinde kalacagina isaret ettigini dile getiren Kavcioglu, “Bu dogrultuda, ham petrol fiyatlarina iliskin varsayimlarimiz 2022 yilinda ortalama 80,4 ABD dolarina, 2023 yilinda ise ortalama 74,3 ABD dolarina güncellendi. Enerji disi emtia fiyatlari arz-talep uyumsuzlugu, tasimacilik maliyetlerindeki artislar ve tarimsal kurakliga bagli olarak yükselisine devam etti. Ithalat fiyatlarinin genel seviyesine iliskin varsayimlarimiz da yukari yönlü güncellendi” dedi.
Kavcioglu, temel varsayimlari ve kisa vadeli öngörüler çerçevesinde, para politikasi durusunun sürdürülebilir fiyat istikrari hedefi dogrultusunda belirlenecegi bir görünüm altinda, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakinsayacagini öngördüklerini belirtti.
“2022 yil sonu enflasyon tahmini 23,2”
Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dagilimin açildigini, bundan kaynakli olarak enflasyonun tahmin edilebilecegi araligin genislediginin altini çizen Kavcioglu, “ Bu çerçevede, enflasyon tahmin araligimizin orta noktalari 2022 yili sonunda yüzde 23,2, 2023 yil sonunda yüzde 8,2 ve 2024 yil sonunda ise yüzde 5,0 seviyelerine tekabül etmektedir” dedi.
Alinmis kararlarin birikimli etkilerini yeni yilin ilk çeyregiyle birlikte yakindan takip ettiklerine vurgu yapan Kavcioglu, söz konusu dönemde fiyat istikrarinin sürdürülebilir bir zeminde yeniden sekillenmesi amaciyla merkez bankasinin tüm politika araçlarinda Türk lirasini öncelikleyen genis kapsamli bir politika çerçevesini gözden geçirme süreci yürüttüklerini dile getirdi.
“Liralasma Stratejisi’ ile Türk lirasinin sistemdeki kullanimini merkeze alan bütüncül bir yaklasimla olusturulmaktadir”
Kavcoglu, konusmasina söyle devam etti:
“Bu kapsamda ‘Liralasma Stratejisi’ TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarindan biridir. Raporda bulunan kutu çalismamizda yer verdigimiz üzere ‘Liralasma Stratejisi’ yeni finansal ürünler, teminat çesitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamalari vasitasiyla, Türk lirasinin sistemdeki kullanimini merkeze alan bütüncül bir yaklasimla olusturulmaktadir.”
