Büyüksehir Cografi Isaret Basvurularini Sürdürüyor

Balikesir’in gastronomi sehri olmasi yolunda büyük gayret gösteren Baskan Yücel Yilmaz’in talimatiyla; bölgeye özgü gida ürünleri için Cografi Isaret basvurulari gerçeklestiren Büyüksehir Belediyesi, Bükdere Küflü Deri Katik Peyniri ile Manda Kaymaginin ardindan Savastepe Seferberlik Çöregi için de basvurusunu tamamladi. Ayvalik Kirli Hanim Peyniri, Balya Tereyagi, Balikesir Kaymaklisi ile pideli paça için de basvuru hazirliklari sürüyor.

Büyüksehir Cografi Isaret Basvurularini Sürdürüyor


Balikesir Büyüksehir Belediyesi; sehrin yöresel ürünlerinin taninirliginin saglanarak ekonomik getirilerinin artirilmasi, yerel üretimin ve kirsal kalkinmanin desteklenmesi ile turizme katkida bulunmak amaciyla, sehre özgü özellik tasiyan ürünlere sahip çikmaya devam ediyor. Cografi yapisi, verimli ovalari ve iklimiyle birçok ürünün yetistigi Balikesir’in gastronomi degerlerinin ön plana çikmasi ve gastronomi sehri olmasi konusunda birçok faaliyet gerçeklestiren Baskan Yücel Yilmaz’in talimatiyla, bu ürünlerin; kalitesi, gelenekselligi, yöreden elde edilen hammaddesinin korunmasinin saglanmasi için Cografi Isaret basvurulari yapiliyor. Toplam 14 Cografi Isareti’nin 10’u gida ürünü olan Balikesir’in; Edremit, Burhaniye ve Ayvalik Zeytinyaglari, Edremit Yesil Çizik Zeytini, Balikesir Hösmerim Tatlisi, Balikesir Kuzu Eti, Manyas Kelle Peyniri, Susurluk Ayrani, Susurluk Tostu, Kapidag Mor Sogani, Balikesir Pullusu, Gönen Igne Oyasi, Yagcibedir Halisi ile Marmara Mermeri ürünlerinde Cografi Isaret bulunuyor. Bunlara her geçen gün bir yenisini ekleme gayretiyle çalisan Büyüksehir; Bükdere Küflü Deri Katik Peyniri ile Manda Kaymaginin ardindan Savastepe Seferberlik Çöregi için de islemlerini tamamlayarak Türk Patent ve Marka Kurumuna, Cografi Isaret Tescil Belgesi basvurusunu gerçeklestirdi.

Savastepe seferberlik çöregi için basvuru yapildi

Ilk defa Çanakkale ve Kurtulus Savasi’na katilan askerlere besleyici, lezzetli ve dayanikli gida saglamak amaciyla Savastepe’nin Saribeyler Mahallesi’nde yasayan kadinlar tarafindan üretilen çörek; un, yogurt, zeytinyagi, seker ve mayayla hazirlaniyor. Maya un ile yogrularak yuvarlak sekil veriliyor ve yikanmis susama bulanarak odun atesinde pisiriliyor. Pideden daha ince olan ekmekler dayanikliligi artsin diye iplere geçirilerek serin bir yerde kurutulup 2-3 ay saklanabiliyor.

Dört gida ürünü için basvuru hazirligi sürüyor

Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi 4 gida ürünün daha Cografi Isaret basvurusunu yapmak için hazirliklarini baslatti. Bu kapsamda; Ayvalik Kirli Hanim Peyniri, Balya Tereyagi, Balikesir Kaymaklisi ile pideli paça için de basvuru hazirliklari sürüyor.

Gastronomi sehri Balikesir

Balikesir Valiligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Balikesir Üniversitesi, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balikesir Ticaret Odasi, Balikesir Ticaret Borsasi ve Güney Marmara Kalkinma Ajansi’nin is birliginde yürütülen “Gastronomi Sehri Balikesir” projesine de katki saglayacak olan Cografi Isaret basvurulari ile sehrin gastronomi degerleri markalasacak.
Kaynak: İHA