Ulusal Birlik Partisi Sandiktan Birinci Parti Olarak Çikti

Ulusal Birlik Partisi sandiktan birinci parti olarak çikti

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ulusal Birlik Partisi Milletvekili erken seçimlerinde birinci parti çikarken Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci parti seçildi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Baskani Faiz Sucuoglu sonuçlarin netlesmesi sonrasi Baskent Lefkosa Saray önünde ki parti binasina gelerek , zafer ilani duyurdu ve halka tesekkür etti.

Ulusal Birlik Partisi Genel Baskani Faiz Sucuoglu burada yaptigi açiklamada ,UBP seçimden güçlenerek çikti. Önümüzde zorlu bir süreç var. 10 yili etkileyecek ekonomik adimlar ve reformlarin olacagi bir dönem olacak. Halkimiz bizi yüzde 41 oya layik gördüler bizde layik olmaya çalisacagiz. UBP zor dönemlerin partisidir. Iyi bir ekiple hareket edecegiz.

KKTC’ye inanan ve Türkiye ile birlikte hareket eden bir partiyiz. UBP’yi büyütüp daha fazla güçlendirecegiz. 8-10 ay içinde ekonomik alanda dönüsümü halka hissetirecegiz. Mecliste iki büyük parti olmalidir. Dünyada böyledir. Bizde denge bozulmustu yeniden denge bulundu. Seçime 5 kala degil seçimden çikildigi anda seçim yasasi düzenlenmeli. Ekonomide istikrar için ülkede istikrar gereklidir.

Kadinlarimizin yanina gençlerimizi de ilave ettik. 17 bin üyenin destegini aldik ve hissettik. 6 ilçede salonlari doldurduk. Biz güçlüysek sizin sayenizde güçlüyüz. UBP’nin öyle bir güçlü tabani varki tavani bizleri tasir. Taban güçlüyse ve birlikse basarili olunur. Yarin genel sekreterle konusacagiz. Sonuçlar kesinlesince daha büyük bir kutlama yapacagiz’ dedi.



KKTC’de ki mevcut gayri resmi sonuçlara göre mecliste vekil sayisi dagilimi söyle,Ulusal Birlik Partisi (UBP)’de 25; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’de 19; Demokrat Parti (DP)’de 3; Yeniden Dogus Partisi (YDP)’de 2 ; Halkin Partisi (HP)’de ise 1 olarak görünüyor.

KKTC’de toplam 763 sandiktan 745’ü sayildi ve yüzde 89,35’lik bir dilime karsilik gelen oylara göre partilerin yüzdelikleri su sekilde belirlendi.

UBP: 40,46 (25 vekil)

CTP: 32,03 (19 vekil)

DP: 7,38 (3 vekil)

TKP-YG: 1,51 (0 vekil)

BY: 1,68 (0 vekil)

YDP: 6,74 (2 vekil)

HP: 6,29 (1 vekil)

TDP: 3,91 (0 vekil)

KATILIM ORANI YÜZDE 58,23

KKTC’de seçime katilim orani 58.23 olarak kalirken ilçelere görece katilim söyle gerçeklesti.

Lefkosa’da % 60.07 , Magusa % 54,40, Girne % 52.20, Güzelyurt % 58.30 , Iskele % 62.24 ve Lefke’de ise % 62.18 oldu.

Öte taraftan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’nin bu seçimlerde %5 lik baraji geçememesi sonrasi TDP Baskani Cemal Özyigit, Genel Baskan oldugu partisinden istifa ettigini duyurdu.

KKTC’de erken milletvekili seçimleri sonrasi 50 kisilik mecliste salt çogunlugun bir fazla alamamasi sonrasi tek basina bir hükümet aritmetigi çikmamasi nedeni ile ufukta yeni bir koalisyon hükümeti gözüküyor.

Mecliste ki bu aritmetige göre Ulusal Birlik Partisi (UBP) Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümetine sicak bakiyor.

KKTC’de milletvekili erken genel seçimlerin resmi sonuçlari çarsaf liste de karma oylarin sayilmasi ile yarin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafindan resmi olarak açiklanacak.
Kaynak: İHA