Kur Korumalı Mevduat Hesabının Getirisi Ne Kadar? Kur Korumalı Mevduat Hesabından Vergi Alınacak Mı?

Kur korumalı mevduat hesabı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu hesaba para yatırmak isteyenlerin kafasında birçok soru işareti bulunması sebebiyle birçok sorunun cevabını sizler için derledik. Peki, kur korumalı mevduat hesabı getirisi ne kadar? Kur korumalı mevduat hesabı nasıl açılır? Kur korumalı mevduat hesabı nasıl açılır? İşte detaylar...

Kur Korumalı Mevduat Hesabının Getirisi Ne Kadar? Kur Korumalı Mevduat Hesabından Vergi Alınacak Mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kur korumalı TL mevduat hesabının ardından doların sert düşüşü birçok kişinin ilgisini çekmişti. Konu kapsamında birçok kişinin yakından ilgilendiği konu hakkında soru işaretleri giderek artıyor. Birçok kişi konuyla ilgili olarak kur korumalı mevduat hesabının getirisi ne kadar ve kur korumalı mevduat hesabından vergi alınacak mı sorularına cevap aramaya başladı. Birçok kişi bu hesaba para yatırmaları halinde ne kadar kazanacaklarını planlayabilmek için hesaplamalar yapıyor. Kur korumalı mevduat hesabı faiz oranları ve konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için haberimizin detaylarını inceleyebilirsiniz.

Kur Korumalı Mevduat Hesabından Kimler Yararlanabilir?


Kur korumalı mevduat hesabı birçok kişi tarafından oldukça merak ediliyor. Konu kapsamında en sık aratılanlar arasında ise kur korumalı mevduat hesabından kimler yararlanabilir sorusu yer alıyor. Türkiye'de yaşayan kişilerin kolaylıkla bu sistemi kullanabildiği belirtilirken aynı zamanda yurt dışında yaşayan ve çalışan Türk vatandaşları da kur korumalı mevduat hesabının avantajlarından faydalanabilecek. Ayrıca Merkez Bankası ev diğer bankalar hariç yurt içerisinde yer alan tüm kurum ve kuruluşlar da bu uygulamadan faydalanabilir.


Kur Korumalı Mevduat Hesabının Getirisi Ne Kadar? Kur Korumalı Mevduat Hesabından Vergi Alınacak Mı?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Getirisi Ne Kadar?


Kur korumalı mevduat hesabı getirisi
de sık sık aratılanlardandır. Bu uygulamadan faydalanan kişilerin belirlenecek faiz oranlarına göre hesaplanacağı belirtildi. Vadenin sonlandırılması halinde aradaki kur farkı Merkez Bankası tarafından kapatılacak. Bu sayede mevduat sahibi herhangi bir zarara uğramamış olacak. Ayrıca 3,6 ve 12 aylık vadelerde hesap açma imkanı da bu sistemin sağladığı avantajlar arasında yer alıyor.

Kur Korumalı Mevduat Hesabından Vergi Alınacak Mı?


Kur korumalı mevduat hesabı için herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Birçok kişi kur korumalı mevduat hesabından vergi alınacak mı sorusuna cevap aramaktadır. Şirketler tarafından mevduat hesabına yatırılan paradan da kesinti olmayacak. Bu vergi istisnası için gerekli şartlar arasında ise 17 Şubat 2022'ye kadar dövizlerin çevrilmesi ve hesaba yatırılması gerekmektedir. Vadeden önce çekim yapılıp yapılamayacağı da mevduat hesabıyla yakından ilgilenenlerin merak ettiklerindendir. Hesap sahibi tarafından para daha önce çekilmek istenirse o tarihteki kur baz alınarak aradaki fark kapatılacak. Şirketler için tarih verilmesinin ardından gerçek kişilerin bu mevduat hesabından faydalanması için herhangi bir gün sınırının var olup olmadığı sorusu da vatandaşlar tarafından aratıldı. Bunun için herhangi bir tarih şartı olduğu belirtilenler arasında yer almıyor. Tüzel kişiler için 31 Aralık 2021 tarihinden itibaren, gerçek kişiler için ise 28 Aralık2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere TCMB tarafından saat başı açıklanan gram altın alış fiyatına göre hesaplama yapılacak. Ayrıca sisteme birden daha çok hesapla katılım sağlanabilmektedir.


Kur Korumalı Mevduat Hesabının Getirisi Ne Kadar? Kur Korumalı Mevduat Hesabından Vergi Alınacak Mı?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Faiz Oranı Nasıl Belirlenecek?


Kur korumalı mevduat hesabı faiz oranı TCMB tarafından belirtilenlere göre faiz oranı yüzde 14 oranının altında yer almayacak. Kar payı getirisi ise vade sonunda ortaya çıkacak durumlardandır. Merkez Bankası tarafından açıklanan kur günün belirli saatlerinde öğrenilebilir. Bu sebeple işlem yapılacak gün ve saatteki kur dikkate alınacaktır.