Fransa Anayasa Mahkemesi'nden Asi Karti Uygulamasina Onay

Fransa’da Ulusal Meclis’in ardindan Anayasa Mahkemesi’de Covid-19 asi kartina iliskin yasa tasarisini onayladi.

Fransa Anayasa Mahkemesi'nden Asi Karti Uygulamasina Onay
Fransa Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak’ta Ulusal Meclis tarafindan kabul edilen Covid-19 asi kartina iliskin yasa tasarisini onayladi. Yasa, asi kartinin zorunlu oldugu yerlerin ayrimciligin yapilmamasi sartiyla yöneticilerinin müsterilerin kimligini kontrol edebilme firsati verirken, kimligini göstermek istemeyen müsterilerin söz konusu mekana giremeyecek.

Mahkeme, salgindaki durumunun iyilesmesi halinde Covid-19 asi karti uygulamasina son verilmesi gerektigini vurgularken, yasanin 31 Temmuz’a kadar uygulanmasi öngörülüyor. Mahkeme ayrica, siyasi mitinglerde katilimcilardan asi durumunu gösteren belge isteyemeyecegini belirterek, söz konusu mitinglerde tüm diger tedbirlerin alinabilecegini açikladi.

Covid-19 asi karti, 24 Ocak’tan itibaren restoran, bar, kafe, dügün, seminerler, ticaret fuarlarinin yani sira aralarinda tren, uçak ve otobüsler ile yapilan uzun mesafeli toplu tasimada, hastaneler ile huzurevlerinde bulunan ziyaretçiler ve hastaneye acilden girmeyen hastalar için zorunlu hale gelecek. Böylece bu yerlere erisebilmek için negatif PCR test sonucu kabul edilmeyecek.

Asi karti uygulamasi, 16 yas üstü kisilere sinirlandirilarak, 12 ila 15 yas arasi kisiler için saglik kartinin uygulamasi devam edecek. Kisinin asi bilgisi, son 24 saate ait negatif test sonucu ya da son 6 ayda hastaligi geçirdigine dair bilgilerin yer aldigi Covid-19 saglik kartinin geçerliligi içinse Covid-19’a karsi hatirlatici dozun yaptirilmasi zorunlu hale getirildi.

12 yasindan küçük çocuklar kisitlamaya tabi tutulmayacak.
Kaynak: İHA