Kis Hastaliklarindan En Çok Çocuklar Etkileniyor

Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Alagöz, kis hastaliklarindan en çok çocuklarin etkilendigini söyledi.

Kis Hastaliklarindan En Çok Çocuklar Etkileniyor
Kis aylarinda, çocuklarda daha çok grip, nezle, bogaz agrisi, bogaz enfeksiyonu, sinüzit, solunum yollari enfeksiyonunun yani sira bunlarin ileri türleri olan bronsit ve zatürrenin de sik görüldügüne dikkat çeken Acibadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Alagöz, bu hastaliklarin sebepleri hakkinda sunlari söyledi:

“Havalarin sogumasi, hava kirliliginin artmasi, kapali mekanda bir arada olma süresinin uzamasi, özellikle çocuklarin maruz kaldigi soguk alginliklarinin çok kisa sürede bulasmasina sebep oluyor. Kis hastaliklarinda en çok etkilenen çocuklardir. Kisin, vücut direncimizin düsük olmasi sebebiyle bunlari görüyoruz. Çünkü sicak havalara göre soguk havalarda fiziksel stres artiyor. Soguga bagli olarak cilt kurulugu artiyor. Burun ve bogaz mukozalarimizin kurulugu artinca da bagisiklik sistemimiz düsüyor. Beslenmemiz daha agirlasmasi, hareket azligi, sagliksiz beslenme kis hastaliklarina daha fazla yakalanmamiza sebep oluyor.”

"Bu kurallara dikkat edilmeli"

Bunlarin en büyük sebeplerinden birinin okula yeni baslayan çocuklarin enfeksiyona açik olmasi olarak siralandigini belirten Alagöz, “Bu hastaliklara engel olmak için kapali mekanlarda geçirdigimiz zamani azaltmak, sik el yikamak, meyve ve sebze, balik tüketimini artirmak gerekir. Ayrica çocuklarimizin bulundugu ortamda sigara içmemeli, zamaninda asi yapilmali, kirli kapali soguk ortamda uzun süre kalmamali ve kronik bir hastaligi var ise doktor kontrolüne düzenli olarak devam edilmeli” diye konustu.

Çok sik görülen solunum yolu virüslerinin ardindan hasta hiriltili öksürük ve balgamli öksürük sikayeti oldugunu ifade eden Dr. Alagöz, “Risk faktörleri özellikle, toz, polen, hava kirliligi, bagisikligin iyi olmamasi, reflü, sigara gibi olaylar tetikleyebiliyor. Tedavi olarak bu çocuklarimiz da öncelikle akcigerlerin havalanmasini artirici, çocugun yeterli oksijenlenmesini saglayici, bronslari açici tedavilerle basliyoruz. Bol sivi tüketimi, uygun nemlendiricilerden faydalanmamiz gerekiyor. Düzenli, siki takip olmasi gerekiyor. Eger bakteriyel enfeksiyon düsünüyorsak antibiyotik ekleyebiliyoruz. Ama mümkün mertebe hava yolu açikliginin saglanabilmesi için burun tikanikliginin giderilmesi gerekiyor. Çocuklarin bulundugu ortamlarda sigara içilmemeli. Içtikten sonra ise ellerimizi yikar ve üzerimizdeki kiyafetleri degistirirsek çocugumuza en az zarari vermis oluruz. Evde ve kapali ortamda ideal nem orani yüzde 50’dir. Bursa’nin nem orani yüzde 57’dir. Buna bagli olarak gereksiz nemlendirici de kullanmayalim. Çocugumuzda hastalik belirtileri var ise mutlaka doktora basvuralim. Bazi virüs belirtileri birbirine karistirilabiliyor bir uzman tarafindan kontrol edilmesi en dogrusu olacaktir” dedi.



“Çocuklara hijyen egitimi vermeliyiz”

Çocuklarda Covid-19’un da görüldügünü belirten Dr. Alagöz, “Covid-19 olan çocuklar, hem diger çocuklara hem de eriskin ve yasli bireylere bu enfeksiyonu bulastirabilirler. Damlacik yoluyla bulasan bu enfeksiyonun yayilimini önlemek için hijyen kurallarina dikkat edilmesini saglamak, çocuklara bu konuda egitim vermektir. Covid-19 bulasmis çocuklar hastaligi nispeten daha kolay atlattigi için ilaç tedavisine gerek duyulmuyor. Ancak hastalik boyunca çocugun çevresindekilere bulastirmasini engellemek için diger çocuklardan ve aile bireylerinden izole tutulmasi da gerekiyor. Altta yatan hastaligi olan çocuklarin Covid -19 enfeksiyonunu agir geçirebilecegi unutulmamalidir. Kronik hastaligi olan çocuklar bu dönemde düzenli kullandiklari ilaçlari aksatmamalidir" uyarisinda bulundu.
Kaynak: İHA