Aralarinda 67 Km Mesafe Olan Iki Barajin Su Seviyeleri Sasirtiyor

Trabzon ile Gümüshane’deki birbirlerine sadece 67 kilometre uzaklikta bulunan 2 barajin su seviyeleri arasindaki fark görenleri sasirtiyor. Trabzon’un içme suyu ihtiyacini karsilayan Galyan Deresi üzerindeki Atasu Baraji’ndaki su seviyesi yüzde 100’e yaklasirken, 67 km uzaktaki Gümüshane’nin Torul Baraji’ndaki su seviyesi ile yüzde 50’nin altinda bulunuyor. Bölge Türkiye’nin en çok yagis alan bölgesi olmasina ragmen barajlardaki su sevilerinin farkli olmasi dikkat çekiyor.

Aralarinda 67 Km Mesafe Olan Iki Barajin Su Seviyeleri Sasirtiyor
Trabzon’daki Atasu Baraji ile Gümüshane’deki Torul Baraji ayni cografi bölgede ve birbirlerine çok yakin olmalarina ragmen doluluk oranlari farklilik gösteriyor. Trabzon sehir merkezi ile birlikte Akçaabat ve Yomra ilçelerinin su ihtiyacinin karsilandigi Atasu Baraji yeni yila yüzde 100’e yakin doluluk orani ile girdi. Trabzon kent merkezini besleyen tek içme suyu baraji olan Atasu Baraji bölgeye hiç yagmur yagmasa bile kent merkezinin 7 ay içme suyunu karsilayabilecek düzeyde suyu bulunuyor.

Temelden yüksekligi 118 metre olan ve 36 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Atasu Baraji’nda 35 milyon 750 bin metreküp su depolanabiliyor. Trabzon sehrine 17 km mesafedeki barajda ayrica 1 adette HES göleti bulunurken Trabzon’da 450 bin 303 su abonesi bulunuyor.

Bölgede yüzde yüz doluluk oraniyla Atasu baraji ilk sirayi alirken yüzde 45’lik doluluk oraniyla Gümüshane’deki Torul Baraji en az su seviyesi bulunan baraj arasinda yerini aldi. Son yillarin en yagissiz yaz mevsimini geçiren Gümüshane’de enerji amaçli yapilan Torul Baraj gölü havzasinda su seviyesi 45 metreler seviyesinde. Baraj gölünün baslangiç noktasindaki çölü andiran havzada toprakta derin yariklar, kuraklik tehlikesini gözler önüne seriyor.

Öte yandan bölgedeki barajlarin doluluk oranlari Kürtün Baraji yüzde 60, Köse Baraji yüzde 50, Sadak Baraji yüzde 90 seviyelerinde oldugu belirtiliyor.
Kaynak: İHA