Seçer Açiklamasi 'Ulasim Master Planini Yeniliyoruz'

MERSIN – İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, en son 2015 yilinda yapilan ve üzerinden 7 yil geçen Ulasim Master Planini yenileyeceklerini belirterek, “Ulasim Master Planimiz yaklasik 1,5 yil içerisinde tamamlanacak” dedi.

Seçer Açiklamasi 'Ulasim Master Planini Yeniliyoruz'
İçel Büyüksehir Belediyesinin Ocak Ayi Meclis Toplantisinin 2. Birlesimi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda gerçeklestirildi.

Baskan Seçer, toplantida gündemle ilgili degerlendirmelerde bulundu.

5. Uluslararasi İçel Maratonu 2023 yilina ertelendi

27 Aralik 2022 tarihinde yapilmasi planlanan 5. Uluslararasi İçel Maratonunun 2023 yilina ertelendigini duyuran Seçer, “Dünya Atletizm Federasyonunun kasim ayinda almis oldugu karar geregince 2023 yilina ertelendi. Çok arzu ediyorduk, biz bu maratonu önemsiyorduk. Belediyemiz gümüs kategorisinde bu maraton etkinliklerini yapiyordu. Zaten pandemi nedeniyle iki yildir yapilamamisti. 2023 yilinda bilahare tarihini belirleyecegiz. Umut ediyorum salgin artik bu yil içerisinde gücünü, önemini yitirecek ve İçelimizde Silver yani gümüs kategorisinde 5. Uluslararasi İçel Maratonunu 2023 yilinda gerçeklestirecegiz” diye konustu.



“Ulasim Master Plani’ni yeniliyoruz”

Baskan Seçer, Ulasim Master Planini yenileme çalismasi yürüttüklerini de söyleyerek, “İçel’in en önemli sorunlarinin basinda hiç süphesiz ulasim geliyor. Bu nedenle kentimizi sokak sokak planlamaya yönelik kapsamli bir çalisma yapiyoruz. Bir yandan kent genelinde imar planlari üzerinde çalismalarimizi yürütürken, diger taraftan da kentimizin ulasim sorunlarini çözmek adina önemli adimlar atiyoruz. Çünkü imar ve ulasim planlari arasinda uyum saglamadan var olan problemlerin çözülmeyecegini düsünüyoruz ve bu sekilde çalismazsak yeni sorunlarin da ortaya çikacagini çok iyi biliyoruz. Bu çerçevede en son 2015 yilinda yapilan ve üzerinden 7 yil geçen Ulasim Master Planini yeniliyoruz” ifadelerini kullandi.

“1,5 yil içerisinde tamamlanacak”

Ulasim Master Planinda yenilikler isiginda düzenleme çalismalari yapilacagini kaydeden Seçer, sunlari söyledi:

“Alaninda uzman kadrolarimiz; ulasimdaki yenilikleri, sistemleri inceledi ve projelendirdi. İçel Ulasim Master Ana Planimizi, nüfusu 100 binin üzerinde olan dört merkez ilçemizde zaten yapiyoruz. Erdemli, Silifke ve Tarsus’u da İçel Ulasim Master Ana Plani içerisine dahil ediyoruz. Ulasim Ana Plani kapsaminda yapilacak islerin basliklari söyle; Rayli Sistem Için Fizibilite Raporunun Hazirlanmasi, 35 km 3 Etapli Rayli Sistem Ön Projelerinin Hazirlanmasi, Toplu Tasima Hat Optimizasyonu, 16 Adet Köprülü Kavsak Ön Projelerinin Hazirlanmasi, 150 Adet Kavsagin Fiziksel Olarak Incelenip Gerekli Düzenlemelerin Yapilmasi, Lastik Tekerlekli Toplu Tasima Sistemi Rehabilitasyonu Eylem Planinin Hazirlanmasi, Otopark Ihtiyaçlarinin Belirlenmesi ve Yapimi, Vatandaslarla Bölgedeki Her Türlü Ulasim Sorunlari Hakkinda Anket Yapilmasi, Rayli Sistem Projesi ile Ilgili Gelismelerin ve Yeni Güzergah Önerilerinin Sonuç Raporlarinin Islenmesi. Aralik ayinin son günlerinde yaptigimiz sözlesmemiz geregi Ulasim Master Planimiz yaklasik 1,5 yil içerisinde tamamlanacak.”

Baskan Seçer, meclis üyelerinden gelen sorulari yanitladi

Seçer, gündeme geçmeden önce Meclis üyelerinden gelen sorulara ve bazi konulardaki degerlendirmelere yanit verdi. Seçer, bir meclis üyesinin Gözne’de Musali civarindaki madende meydana gelen göçükten dolayi çevre sorunlari yasanacagina dair yaptigi degerlendirmeyle ilgili olarak, “Gözne’de Musali civarindaki madenin sorumlulugu Çevre ve Sehircilik Bakanligina ait. Oradaki göçükten Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünün saniyorum dün haberi olmus. Aksam tespit yapamamislar; su anda bugün tekrar orada tespit yapiliyormus. Bu bilgiyi buradan aktarmak istedim. Bizim görev alanimiz içerisinde degil ama tabii ki bizim de takip etmemiz gereken bir konu” açiklamasinda bulundu.

Bir meclis üyesinin Erdemli’nin girisinden D-400 karayolunun saginda ve solunda çikisina kadar kaldirim, yürüyüs yolu, kavsaklar ve ceplerle ilgili sorunlari dile getirmesi üzerine de Seçer, söz konusu bölgenin Karayollari Bölge Müdürlügünün yetkisinde oldugunu ancak, Adana girisinden Anamur çikisina kadar refüjlerde bakim hizmeti yaptiklarini söyledi.

Kizkalesi’nde 2020 yili içerisinde yapilan çalismayla yagmur suyu kaynakli temel sorunlari ortadan kaldirdiklarini vurgulayan Seçer, “Aritma zaten eskiden yapilmis. Öyle bir sorunla simdiye kadar karsilasmadik, karsilasacagimizi düsünmüyoruz. Orada biyolojik aritma var diye biliyorum. Orada kanalizasyon var, daha önceki dönemde yapilmis ama su anda ciddi bir sorun gelmiyor, kismi sorunlari da muhtelif imalatlarimizla çözüyoruz” dedi.

Erdemli’de içme suyu rehabilitasyonu için 32 kilometrelik 25 milyon lira maliyetli bir çalisma yaptiklarini belirten Seçer, “Kanalizasyon rehabilitasyonu için de 21 kilometre 40 milyon lira; toplam 65 milyon lira. Finansman için Ilbank’a bizim basvurumuz var. Bu konuda bize yardimci olursaniz mütesekkir oluruz, o zaman olaya daha farkli bakabiliriz ama siz de takdir edersiniz ki, Kizkalesi ölçegi bir noktada herhangi bir afaki bir sorun görünmez iken bizim böyle bir para ayirmamiz pek mümkün görünmüyor. Ama sorun oldugu zaman da hemen müdahale ediyoruz, çözüyoruz” diye konustu.



“Ya Avrupa Birligi bizi oyaliyor ya Iller Bankasi isini çabuk yapmiyor ya da baska bir seyler var”

Baskan Seçer, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Avrupa Birligi ile ilgili büyükelçilerle yaptigi toplantida Türkiye’deki basta Suriyeli siginmacilarin oldugu göç sorunu ile ilgili önemli degerlendirmelerde bulundugunu ifade ederek, söyle devam etti: “Dedi ki, ‘Avrupa Birligi bu konuda bize çok anlamli destek yapmiyor. Özellikle alt yapi çalismalarinda kendi gayretlerimizle bizim çabalarimizla bazi sorunlari çözme yoluna gidiyoruz’. Bu bizi de ilgilendiren önemli bir konu. Mezitli Içmesuyu Projesi var, 3. yilina tamamliyoruz görevin. O günden ‘3 ay içinde biter’ bir türlü baslayamadik. 17 milyon 150 bin Euro. Tömük, Arpaçbahsis, Erdemli’de hatta İçel’in en büyük kanalizasyon sorunu orada yasaniyor. Yogun bir göç var. 15 milyon Euro. Biz kendi imkanlarimizla 13 milyon lira harcadik, oranin içme suyu problemini bitirdik. Daha çok da kisa bir sürede. Su kaynagimiz Elvanli’ydi. Bir de Akdeniz ilçesine Kazanli, Homurlu, Toroslar, bu mahallelerin ortak kanalizasyon projesi olan projenin 7 milyon Euro’luk tutari toplam 39 milyon 150 bin Euro. 3-4 ay önce biz gittik, Ankara’da görkemli bir törenle Cumhurbaskani Yardimcisinin, Çevre Bakaninin, Avrupa Birligi Bakani’nin oldugu bir yüksek protokolle beraber bunlarin sözlesmesini yaptik. Su ana kadar bize 1 Euro dahi para gelmedi. Cumhurbaskaninin degerlendirmesi önemli bir degerlendirmedir. Bu problem kime aittir ben bilemem. Imza atildi. Özellikle Mezitli Içmesuyu Projesi 3 yildir bugün yarin, bugün yarin. Burada koordinatör kurum Iller Bankasi, parayi saglayan Avrupa Birligi. Avrupa Birligi, Fransiz Kalkinma Ajansi üzerinden bunu sagliyor. Fransiz Kalkinma Ajansi ile Iller Bankasi arasinda bir müsavir firma var. Müsavir firma bizden bilgileri istiyor, bir türlü bilgilendirme bitmiyor, bir türlü begendiremiyoruz, bir türlü talepler son bulmuyor. Yani bir yerde bir sey var; ya Avrupa Birligi bizi oyaliyor ya Iller Bankasi isini çabuk yapmiyor ya da baska bir seyler var. İçelli sorun yasiyor, İçelli 400 bin Suriyeli’nin yükünü çekiyor. Bu fon FRIT II kapsaminda yani Türkiye’de yasayan mülteciler fonundan Avrupa Birligi hibe fonu ama ortada herhangi bir gelisme yok.”

İçel Limaninin genislemesine iliskin hukuki süreciyle ilgili de bazi degerlendirmelerde bulunan Seçer, hukuki sürecin devam ettigini söyledi.

“Biz tabii ki hukukun üstünlügüne inaniyoruz. Türkiye’de güçlü bir hukuk sistemi oldugunu düsünüyoruz ve cani gönülden inaniyoruz” diyen Seçer, 2 milyon İçellinin iradesini temsil ettiklerini animsatti. Süreci takip ettiklerini belirten Seçer, limanin kiralama süresinin 2043 yilindan 2056 yilina kadar uzatildigini, ancak buna karsi oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA