Vakada Birinci Olan Eskisehir'de Bir Mahalle Kahvehaneleri Kapatma Karari Aldi

Eskisehir’de, artan Covid-19 vakalari nedeniyle bin 78 nüfuslu Kaymaz Mahallesi’nde vatandaslar, 5 gün boyunca kahvehanelerin kapatilmasi için isletme sahipleriyle ortak karar aldi.

Vakada Birinci Olan Eskisehir'de Bir Mahalle Kahvehaneleri Kapatma Karari Aldi
Sivrihisar ilçesine bagli Kaymaz Mahallesi sakinleri, artan Covid-19 vakalari nedeniyle kahvehanelerin kapatilmasi konusunda isletme sahipleriyle ortak karara vardi. Mahallede artan vaka sayilari nedeniyle kendilerini korumak için harekete geçen vatandaslar, muhtar Bayram Canigür’ün de destegiyle kahvehane sahipleriyle anlasti. Alinan karara göre, mahalledeki kahvehaneler 5 gün süreyle kapali kalacak. Muhtar Canigür kahvehanelerin kapali kalacagini muhtarlik binasindan yaptigi anonsla duyurarak, karar metnini kahvehanelere dagitti.



“Insanlarimizi korumak amaciyla böyle bir karar aldik”

Mahallenin küçük olmasi nedeniyle virüs bulasi riskinin kahvehanelerde daha fazla oldugunu belirten Kaymaz Mahallesi Muhtari Bayram Canigür, “Bu karari bugün sabah aldik ama ben aldim diye bir sey yok. Mahallemizde Covid-19 vaka sayilarinin artmasi sonucu günlük 10-15 vaka görülmeye basladi.

Kahveci esnafimiz ve halktan gelen istekler dogrultusunda kiraathaneleri 5 gün kapatma karari aldik. Çünkü burasi ufak bir yer ve genellikle virüs bulasmasi kahvehanelerde oluyor. Kis günü oldugu için herkes kiraathanelerde oturuyor. Bulasiciligimiz su anda çogalmaya basladi.

Son günlerde 4-5 vaka varken, yarindan sonra 15 vakaya çikacagi izlenimi var. Mahallemizi ve insanlarimizi korumak amaciyla böyle bir sey yaptik. Kaymaz halki olarak böyle bir karar aldik. Sivrihisar’daki resmî kurumlara kararimizi da bildirdik. Bulas oranini azaltabilir miyiz çabasi içerisindeyiz. Burasi ufak yer oldugu için halkimiz da tedirgin. Böyle bir karari zaten onlar da istedi” seklinde konustu.



“Kimse mecbur etmedi ama toplum açisindan kendi istegimizle kapatiyoruz”

Herhangi bir zorunluluk olmamasina ragmen mahallelinin sagligi için isletmelerini kapatma karari aldiklarini aktaran kahvehane sahibi Cafer Ercan, “Esnaflar olarak kendimiz hastaligin yayilmamasi bakimindan böyle bir karar aldik. Pazartesi gününe kadar kapatma karari aldik. Kimse mecbur etmedi ama toplum açisindan kendi istegimiz ile kapatiyoruz. Eger hastalik yaygin olursa, bu karari 1 hafta daha sürdürecegiz. Geçen sene de aynisini yapmistik. Hastalik yayilmasin diye yapiyoruz” dedi.



“Bence hastalik bitene kadar oyunlarin kaldirilmasi lazim”

Vaka sayilarinin artmasi nedeniyle isletme kapatma karari aldiklarini dile getiren kahvehane sahibi Beytullah Uyar, “Hastaligin çogalmasi nedeniyle böyle bir karar aldik. Okey oynayanlarin çok olmasindan ve taslarin ilaçlanmamasi ve bazi arkadaslarin bardaklari ilaçlamadigi için tedbir amaciyla bu karari aldik. Bence hastalik bitene kadar okey ve kagit oyunlarinin kaldirilmasi lazim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA