Küresel Piyasalar Avrupa Merkez Bankasi'nin Kararlarina Odaklandi

Küresel piyasalarda, ekonomik toparlanmaya iliskin endiseler ve para politikalarina yönelik belirsizliklerle dün satis agirlikli bir seyir izlenmesinin ardindan, bugün gözler Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) toplantisindan çikacak kararlara çevrildi.

Avro Bölgesi'nde geçen hafta enflasyonun son 10 yilin en yüksek seviyesine çikmasi ve ECB üyelerinin açiklamalarinin salgin döneminde devreye alinan Pandemi Acil Varlik Alim Programi'nin (PEPP) tartismaya açilabilecegine isaret etmesi, bugün gerçeklestirilecek ECB toplantisinin önemini artirdi.

Bankanin faizlerde ve para politikasinda degisiklige gitmesi beklenmezken, karar sonrasi TSI 15.30'da ECB Baskani Christine Lagarde'in yapacagi yönlendirmelerden, artan enflasyonist baskilar karsisinda varlik alimlari konusunda izlenecek yola dair ipuçlari aranacak.

Analistler, ekonomik görünüm ve finansal kosullarin bankanin aralik ayi toplantisinda PEPP'te bir yavaslamaya gitmesine izin verebilecegini belirterek, toplantidan bunun haricinde uzun vadeli politik durusu etkileyecek baska bir yönlendirme çikmasinin beklenmedigini söyledi.

ABD tarafinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantinin yayilmasinin ekonomik toparlanmayi etkileyecegine dair endiseler, dün ABD Merkez Bankasi (Fed) tarafindan yayimlanan Bej Kitap Raporu'na da yansidi.

Raporda, büyümenin temmuz basindan agustosa kadar olan süreçte hafifçe ilimli hiza geriledigi belirtilirken, ekonomik faaliyetteki yavaslamanin gerekçesi olarak; Kovid-19 salgininda Delta varyantinin yayilmasi nedeniyle çogu bölgedeki yemek, seyahat ve turizm sektörlerindeki gerileme gösterildi.

Ekonomik toparlanma konusundaki endiselere karsin, Fed yetkilileri varlik alimlarinin azaltilmasina bu yil içinde baslanmasi konusunda yönlendirmelerine devam ederken, tüm bunlarin risk istahini azaltmasiyla New York borsasinda satis agirlikli bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,20, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,57 deger kaybetti. Dolar endeksi dün 92,9 ile son 12 günün en yüksek seviyesini test etmesinin ardindan bugün 92,7 seviyelerinde bulunuyor. Dün yüzde 1,38 seviyelerinden yüzde 1,34'lere kadar gerileyen ABD'nin 10 yillik tahvil faizi, bugün de düsüsünü sürdürdü ve yüzde 1,33 seviyesinde dengelendi.

Avrupa tarafinda bugün gerçeklestirilecek ECB toplantisi öncesi pay piyasalari fiyatlamalarinda, Kovid-19 vakalarinin seyri ve küresel ekonomik büyümeye iliskin endiseler öne çikti. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,75, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,47 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 deger kaybetti. Dün düsüsünü 3'üncü güne tasiyan ve 1,18 sinirina kadar gerileyen a??????vro/dolar paritesi, bugün 1,1810 seviyesinde bulunuyor.

Asya'da Çin'de açiklanan agustos ayi enflasyon verisinin yillik yüzde 0,8 ile beklentilerin altinda kalmasi ve Japonya'da Kovid-19 nedeniyle uygulanan olaganüstü halin eylül sonuna uzatilmasinin ardindan pay piyasalarinin saticili bir seyir izlemesi dikkati çekti. Kapanisa yakin Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4 deger kaybetti.

Emtia tarafina bakildiginda ise altinin ons fiyati dün 1.782,5 dolarla yaklasik iki haftanin en düsük seviyesini görmesinin ardindan bugün 1.788,2 dolar civarinda bulunuyor. Dün yüzde 1,4 yükselisle 72,4 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyati da bugün yüzde 0,1'lik azalisla 72,3 dolardan alici buluyor.

Yurt içinde, dün küresel piyasalarda azalan risk istahi ve döviz kurundaki yükselisin etkisiyle Borsa Istanbul'da satis agirlikli bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi günü yüzde 1,44 deger kaybiyla 1.433,85 puandan tamamladi. Endeks böylece 11 Agustos'tan beri en düsük kapanisini gerçeklestirdi. Dolar/TL ise dün 16 günün en yüksek seviyesini görmesinin ardindan yüzde 1,4 artisla 8,4731'den kapanirken, bugün yatay seyrediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Prof. Dr. Sahap Kavcioglu, dün Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan düzenlenen toplantida yaptigi konusmada, küresel merkez bankaciliginda, para politikasi durusu belirlenirken, para politikasinin etkisi disinda olan kisa vadeli arizi unsurlardan arindirilmis çekirdek enflasyon göstergelerinin esas alindigini söyledi. Kisa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurlarin etkisini yitirecegini aktaran Kavcioglu, son çeyrekte enflasyonun düsüs egilimine girecegi degerlendirmesinde bulundu.

Analistler, enflasyondaki yükselise karsin zayif istihdam piyasasi ve Kovid-19 varyantlarinin ekonomik toparlanmaya zarar verecegine iliskin endiselerin yatirimcilari temkinli pozisyon almaya yönlendirdigini, para politikalarina yönelik belirsizliklerin de devam ettigini söyledi.

Bugün yurt içinde haftalik para ve banka istatistiklerinin, yurt disinda ise ECB'nin faiz kararinin yani sira Almanya'da dis ticaret dengesi ve ABD'de haftalik issizlik basvurularinin takip edilecegini belirten analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.490 puanin direnç, 1.430 seviyesinin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Almanya, temmuz ayi dis ticaret dengesi

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

14.45 Avro Bölgesi, ECB'nin faiz karari

15.30 Avro Bölgesi, ECB Baskani Lagarde'in konusmasi

15.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari

Kaynak: AA