Afganistan'daki BM Kadin Birimi Temsilcisi Davidian Açiklamasi 'Kadin Isleri Bakanligi Kaldirildi Gibi Görünüyor'

Afganistan'daki Birlesmis Milletler (BM) Kadin Birimi Temsilcisi Alison Davidian, Taliban'in kurdugu geçici hükümette kadinlara yer verilmemesinin derin hayal kirikligi yasattigini belirterek, "Kadin Isleri Bakanligi kaldirildi gibi görünüyor." dedi.

Davidian, Afganistan'in baskenti Kabil'den video konferansla katildigi basin toplantisinda, "Taliban, dün yaptigi duyuruyla dünyaya kapsayici ve müreffeh bir toplum insa etme konusunda kararli oldugunu gösterme firsatini kaçirdi." ifadesini kullandi.

Kadin haklarinin ihlal edildigine dair her gün çok sayida haber aldiklarini belirten Davidian, "Kadinlarin yanlarinda bir aile ferdi olmadan evden çikmasi yasak ve ise gitmeyi biraktilar." diye konustu.

Davidian, bazi bölgelerde okullarin kapatildigi yönünde haberler de aldiklarini söyledi.

Taliban'in kapsayici bir hükümet kurmak istedigini söylemesine ragmen kadinlara hükümette yer verilmedigini ifade eden Davidian, "Kadin Isleri Bakanligi kaldirildi gibi görünüyor." dedi.

Davidian, Taliban'dan bu bakanligin kapatildigina dair resmi bir teyit almadiklarini ancak dün açiklanan hükümette Kadin Isleri Bakanliginin yer almadigini belirtti.

Kapsayici hükümet söylemini sürdüren Taliban yönetiminin ilan ettigi geçici hükümetteki 33 bakan vekili arasinda hiç kadin olmamasi yogun tepkiye neden oldu.

Kaynak: AA