Konut Üretim Maliyetlerindeki Artislar Nedeniyle Klinker Ihracati Kayda Baglandi

Ticaret Bakanligi, yurt içi talebinin karsilanmasi için gübre ihracatini da takip edecek.

Ticaret Bakanligi, insaat maliyetlerindeki artislar nedeniyle klinkeri, yurt içi talebin karsilanmasi için de bazi kimyasal gübre türlerinin ihracini kayit altina aldi.

Bakanligin Ihraci Kayda Bagli Mallara Iliskin Teblig'de Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig'i Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Tebligle, ihraci kayda bagli mallar listesinde yer alan çimentoya, klinker de eklendi.

Listeye "diamonyum hidrojen ortofosfat-DAP", "NP (20-20-0) cinsi gübreler" ve "NPK (15-15-15) cinsi gübreler" de dahil edildi.

Teblig hükümlerine göre, söz konusu mallarin ihraci, Ihracat Yönetmeligi'nin ilgili maddesi hükümleri çerçevesinde gerçeklestiriliyor. Listeye eklenen mallara iliskin gümrük beyannameleri, ilgili ihracatçi birlikleri genel sekreterligince, Ihracat Genel Müdürlügünün ön onayinin alinmasini müteakip kayda aliniyor.

- Konut üretimi zorlasti

Bakanligin konuya iliskin açiklamasina göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini süresince küresel düzeyde tüm sektörlerde üretim süreçleri aksarken, ham madde ve yari mamul tedarik zincirleri ile lojistik süreçlerde de ciddi bozulmalar yasandi. Bu durumun sonucu olarak, tarimsal üretimde önemli girdilerden olan kimyasal gübre fiyatlarinda ve çimento fiyatlarinda ciddi artislar meydana geldi.

Bakanlik, halihazirda "çimento" ihracatinin kayit altinda oldugu ancak mevcut durumun insaat sektöründe konut üretimini zorlastirdigi da dikkate alindiginda, çimentonun yani sira "klinker" ihracatinin da takip altina alinmasinin faydali olacagini, ayrica tarim sektöründe bitkisel üretimin olumsuz etkilenmesinin önlenmesini teminen yurt içi talebinin karsilanmasi noktasinda "gübre" ihracatinin da takip altina alinmasina ihtiyaç duyuldugunu degerlendirdi.

Kaynak: AA