ABD'de Temsilciler Meclisi Hükümetin Kapanmasini Önleyen Geçici Bütçeyi Onayladi

ABD’de Senato’nun ardindan Temsilciler Meclisi’de federal hükümetin kapanmasini önlemek ve hükümetin 3 Aralik’a kadar finanse edilmesini saglamak için geçici bütçe tasarisi onayladi.

ABD'de Temsilciler Meclisi Hükümetin Kapanmasini Önleyen Geçici Bütçeyi Onayladi
ABD’de hafta basinda ABD Baskani Joe Biden’in partisinin borç limitini yükseltmek için önerdigi 3.5 trilyon dolarlik 10 yillik bütçe önerisinin Kongre’den geçmemesi sonrasi hükümetin kapanmasini önlemek için hazirlanan geçici bütçe tasarisi Senato’nun ardindan Temsilciler Meclisi’nde de onaylanarak imza için Baskan Biden’a gönderildi.

ABD’deki bütçe çikmazinda Senato, federal hükümetin kapanmasini önlemek ve hükümetin 3 Aralik’a kadar finanse edilmesini saglamak için geçici bütçe tasarisi 35’e karsi 65 oyla onaylamisti. Senato’nun onayinin ardindan Temsilciler Meclisi’ne gönderilen tasari 175 karsi 254 oyla onaylandi.

Senato Lideri Chuck Schumer, geçici yasa tasarisinin hükümeti finanse etmenin yani sira Afgan mültecilerin yeniden yerlestirilmesine de yardimci olacagini, yaz boyunca firtinalar ve orman yanginlarindan etkilenen ABD halki için afet yardimi saglanmasina olanak taniyacagini aktardi.

Hazine Bakani Yellen’den uyari

Kongre’nin borç limitini yükseltmedigi veya askiya almadigi takdirde ABD’nin devasa borçlarini ödemek için büyük ihtimalle 18 Ekim’e kadar parasinin tükenecegi konusunda uyarida bulunan Hazine Bakani Janet Yellen, ABD’nin temerrüde düsmesinin sonuçlarinin agir olacagina dikkat çekti.

Bütçenin geçememesi halinde federal kurumlar, geçici olarak faaliyetlerini durduruyor

Kongre, 1 Ekim’de baslayan ve 30 Eylül’de sona eren mali yil için kalici bütçeyi onaylayamamasi durumunda geçici bütçelerle mali yili devam ettirmesi gerekiyor. Geçici bütçelerinde onaylanmamasi halinde ise harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar, geçici olarak faaliyetlerini durduruyor.

Bu süreçte hayati olmayan kamu çalisanlari zorunlu izne çikarilirken, “hayati” personel kategorisinde yer alan istihbarat kurumlari, kamu hastanelerinde çalisan saglik personeli, havaalanlari ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalisanlari görevlerine devam ediyor fakat kapanma dönemlerinde maaslarini genellikle Kongre’den yeni bir bütçe geçene kadar alamiyorlar.

ABD’de hükümet 1976’dan bu yanan 21 kez kapandi

Ülke ekonomisine zarar veren kapanma durumu 1976’dan bu yana 21 kez yasanirken, en son ve en uzun kapanma 2018-2019 yillarinda 34 günle eski ABD Baskani Donald Trump döneminde yasandi.
Kaynak: İHA