Taskent'te Açilisi Yapilan Türk Film Günleri Etkinligine Yogun Ilgi

Özbekistan'da gerçeklestirilen Ipek Yolu Incisi 13. Taskent Uluslararasi Film Festivali kapsaminda Türk Film Günleri etkinliginin açilisi gerçeklestirildi.

Taskent Film Festivali’ne katilan Türk filmlerinin gösterilecegi Türk Film Günleri'nin açilis gecesine Özbek sinemaseverler büyük ilgi gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin destegi, Yerli Düsünce Dernegi ve Taskent Büyükelçiliginin is birliginde son dönemde uluslararasi film festivallerinde ödül alan filmlerin gösterilecegi Türk Film Günleri etkinliginin açilisina katilan Türk yönetmen ve oyuncular coskuyla karsilandi.

Gecenin açilisinda bir konusma yapan Özbekistan Sinematografi Birligi Baskani Firdevs Abduhalikov, uzun bir aradan sonra yeniden yapilan Taskent Film Festivali’ne Türk yönetmen ve oyuncularin katilmasinin kendileri için sevindirici oldugunu dile getirdi.

- "Türk Filmleri Günleri etkinligimiz asirlar boyunca kardeslik baglariyla siki sikiya bagli oldugumuz ortak kültürümüzün bulusmasidir"

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan da Ipek Yolu güzergahini takip ederek, Orta Asya tarihi, kültürel miraslarini bugüne kadar tasiyan, tarih boyunca yetistirdigi nice ilim ve fikir adamlari, sanatçi ve alimleriyle Anadolu Türk-Islam kültürünün zenginlesmesinde büyük rolü olan, ata diyari Özbekistan’da olmaktan duydugu mutlulugu dile getirdi.

Demircan, asirlar boyunca mayasi sevgi ve kardeslikle yogrulmus, gelenegi ve gelecegi bir olan, iki ülke Türkiye ve Özbekistan arasindaki gönül baglarinin sanat bulusmalariyla yasatilmaya devam edildigini belirterek, "Ödüllü Türk sinema yapimlarimizin mimarlari olan yapimcilarimiz, yönetmenlerimiz, oyuncu ve senaristlerimizle ülkemizdeki sinema kültürünü sizlerle paylasacagimiz Türk Filmleri Günleri etkinligimiz asirlar boyunca kardeslik baglariyla siki sikiya bagli oldugumuz ortak kültürümüzün bulusmasidir." dedi.

Demircan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanligi olarak dost ve kardes ülke Özbekistan ile sinema ve dizi sektöründe gerçeklestirilmekte olan ortak çalismalara yenilerini eklemeye ve bu cografyanin Anadolu topraklarindaki etkisini, ortak kültürel mirasi yarinlara tasimaya devam edeceklerini belirtti.

Demircan, ayrica Özbek yönetmen ve sinema sanatçilarini 7-11 Kasim'da Istanbul’da gerçeklestirilecek Türk Dünyasi Korkut Ata Film Festivali’ne davet etti.

- "Türk sinema endüstrisi buraya gelmek için can atardi"

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan da ilk defa Taskent Film Festivali’ne katildigini aktararak, "Taskent Film Festivali, benim çocuklugumdan hatirladigim bir festival. Türk sinema endüstrisi buraya gelmek için can atardi. Bütün ünlü oyuncular, yönetmenler her sene buraya gelir, buranin haberleriyle dolar tasardi medya, çok iyi hatirliyorum. Umarim, bu yeniden baslangiç hayirli olur ve tekrar o eski görkemli günlerine döner." dedi.

Açilis töreninde sahneye davet edilen Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik, Mahmut Fazil Coskun, Ercan Kesal, Oktay Kaynarca, Melisa Asli Pamuk, Erkan Petekkaya, Nazan Kesal, Filiz Ahmet, Selim Bayraktar, Özcan Deniz, Erkan Kolçak Köstendil ve Dilan Çiçek Deniz’in de aralarinda bulundugu Türk yönetmen ve oyunculara çiçekler takdim edilirken, Türk sinema sanatçilari Özbek sinema severler tarafindan uzun süre alkislandi.

Açilis etkinligi kapsaminda Türk ve Özbek halk oyunlari sergilendi. Ardindan da festivalde yarisan “Mavzer” filminin gösterisi yapildi.

- Festivalde 11 Türk filmi gösterilecek

Taskent’te dün baslayan ve 50’ye yakin ülkeden 300’den fazla sinema sanatçisi yer aldigi festivale Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan’in baskanliginda 50’den fazla sanatçi ve yetkili katiliyor.

3 Ekim'de sona erecek festivalde gösterilecek 11 Türk filmi ise söyle:

"Af-Yönetmen Cem Özay, Ahlat Agaci-Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Anons-Yönetmen Mahmut Fazil Coskun, Baglilik Asli-Yönetmen Semih Kaplanoglu, Flash Bellek-Yönetmen Dervis Zaim, Japonya'da Türk Izleri- Yönetmen Umut Mete Soydan, Kapan-Yönetmen Seyid Çolak, Mavzer-Yönetmen Fatih Özcan, Nasipse Adayiz-Yönetmen Ercan Kesal, Omar ve Biz-Yönetmen Mehmet Bahadir ve Maryna Gorbach Er, Ölü Ekmegi-Yönetmen Reis Çelik."

Kaynak: AA