Iran, Güney Kore Firmalari Samsung Ve LG'den Ev Aletlerinin Ithalatini Yasakladi

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, ülke lideri Ali Hamaney'in talimati üzerine Güney Kore firmalari Samsung ve LG'den yapilan ev aletleri ithalatini yasakladi.

Iran lideri Hamaney, Reisi'ye yazdigi mektupta ithalatin "yerli üreticinin belini kirdigini ve bunun önünün alinmasi" talimati verdi.

Reisi de ilgili bakanliklara Güney Koreli iki sirketten yapilan ev aletleri ithalatinin yasaklandigini içeren karari teblig etti.

Iran Cumhurbaskani, 10 Eylül'de yaptigi açiklamada ABD'nin yaptirimlari devreye soktugu 2018'de ülkeden yatirimlarini çeken ve Iran'a ihracati durduran Güney Koreli sirketlerin ürünlerine artik ihtiyaç duymadiklarini ve bu ülkeden "kontrolsüz ithalata" izin vermeyeceklerini belirtmisti.

Güney Koreli elektronik esya üreticileri Samsung ve LG, Iran'in ev aletleri ve cep telefonu pazarina uzun yillar hakim olmustu.

ABD yönetiminin 2018'de Iran'a yönelik tek tarafli yaptirimlar getirmesi üzerine Güney Kore, Iran ile ticari iliskilerini kesmisti.

Samsung ve LG de 2020'nin basindan itibaren Iran'daki faaliyetlerini tamamen durdurmustu. Samsung ayrica Subat 2020 itibariyla Iran'daki kullanicilarin mobil uygulama magazasindan alisveris yapmalarini da engellemisti.

ABD'nin baskilari üzerine Iran'dan petrol ithalatini da durduran Seul yönetimi, Iran'in bu ülkeye petrol satisindan elde ettigi yaklasik 9 milyar dolarlik mal varligini da dondurmustu.

Tahran yönetimi ABD'nin tek tarafli yaptirimlari nedeniyle Güney Kore bankalarinda tutulan Iran Merkez Bankasina ait dövizin serbest birakilmasini, aksi takdirde Güney Koreli sirketlerin Iran pazarini kaybedebilecegi uyarisinda bulunmustu.

Kaynak: AA