Ingiltere'de Isçi Partisi, Israil'e Yaptirim Uygulamasini Destekleyen Önergeyi Onayladi

Ingiltere'de ana muhalefetteki Isçi Partisi, Israil'in, Filistin halkina Apartheid rejimi uyguladigini belirten önergeyi kabul ederek, ülkesinin Israil'le silah ticaretine son vermesi çagrisinda bulundu.

Isçi Partisi lideri Keir Starmer'in baskanliginda düzenlenen partinin sonbahar konferansinda, yasa disi eylemleri nedeniyle Israil'e karsi yaptirimlarin desteklenmesi, Ingiltere'nin Israil'le silah ticaretini durdurmasi ve isgal altindaki Filistin topraklarindaki yasa disi yerlesimlerle ticaretin sonlandirilmasinin talep edildigi önergeye destek verildi.

Parti üyelerinin çogunlugu tarafindan kabul edilen önergede, "Filistin topraklarinin hizlandirilmis yerlesim insasi yoluyla fiili ilhaki ve Israil'in, ilhaka devam etme niyetine yönelik açiklamalarinin yani sira Filistin'in kendi kaderini tayin etme ihtimalini ortadan kaldirmaya niyetli oldugu her zamankinden daha açik." ifadesi kullanildi.

Bati Seria'nin isgalinin ve Gazze ablukasinin sona ermesinin talep edildigi önergede, Filistinlilerin evlerine dönme hakki desteklendi.

Ayrica, önergede, "Konferans, Filistin'de devam eden Nekbe'yi, Israil'in Mescid-i Aksa'ya saldiran militarize siddetini, Seyh Cerrah'tan zorla yerinden edilmeyi ve Gazze'ye yönelik ölümcül saldiriyi kiniyor." ifadesine yer verildi.

Ingiltere'de Filistinliler için baris ve adalet kampanyalari yürüten Filistin Dayanisma Kampanyasi (PSC), söz konusu önergeyi "tarihi" olarak nitelendirdi.

Önerge, Isçi Partisi liderligi için baglayici olmamakla birlikte parti üyelerinin hala Filistinlilerin haklarini destekledigine isaret ediyor.

Öte yandan, her platformda Filistin davasina verdigi destegi dile getiren eski Isçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in ardindan parti liderligine seçilen Starmer, Filistin davasina yeterince destek vermemekle elestiriliyor.

Kaynak: AA