GÜNCELLEME 2 - Pinar Gültekin Cinayeti Davasinin Altinci Durusmasi Yapildi

Mugla'da üniversite ögrencisi Pinar Gültekin'in öldürülmesiyle ilgili Cemal Metin Avci ile diger saniklarin yargilanmasina devam edildi Mahkeme heyeti, haklarinda ek iddianame hazirlanan saniklarin dosyasinin devam eden dava dosyasiyla birlestirilmesine karar vererek saniklarin savunmalarini almaya basladi Cemal Metin Avci'nin eski esi sanik Eda Karagün:'Cemal son günlerde bag evine sikça gidip gelmeye baslamisti ve bu süreçte çok tedirgindi. Sürekli bir panik hali vardi. Yemek yemiyordu ve bag evinde çok vakit geçiriyordu. 'Kiza bir sey yapmis olabilir' diye bag evine gittim' Durusma 1 Kasim'a ertelendiSANIKLARIN IFADESI, ARA KARAR VE DETAYLAR EKLENDI

Mugla'da üniversite ögrencisi Pinar Gültekin'in öldürülmesiyle ilgili saniklar Cemal Metin Avci ve ile diger saniklarin yargilanmasina devam edildi.

Mugla Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan ek iddianamede Cemal Metin Avci'nin bazi yakinlarinin, suç delillerini yok edip gizlediklerine dair haklarinda yeterli süphe bulunduguna kanaat getirilerek ayri ayri cezalandirilmalari talep edildi.

Gültekin'in babasi Siddik Gültekin, dava öncesi Mugla Adliyesi önünde gazetecilere yaptigi açiklamada, sürecin içinde baska faillerin de oldugunu öne sürdü.

Bütün hukuki yollara basvurduklarini belirten Gültekin, ek iddianameyle yargilamanin da önemli ölçüde genisledigini, bundan sonra da hukuki surecin sonuna kadar takipçisi olacaklarini kaydetti.

Dosyanin bugün birlesecegini umut ettiklerini dile getiren Gültekin, "Sanigin yakinlari için hazirlanan ek iddianamenin bugün dava dosyasi ile birlestirilmesini bekliyoruz. Suça istirak eden tüm kisilerin ceza almasini istiyoruz." dedi.

Öte yandan Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu ve bazi kadin dernekleri de adliye önünde Pinar Gültekin'in fotograflari ile kadin cinayetlerini protesto etti.

- Saniklar dinlendi

Mugla 3. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya sanik Cemal Metin Avci tutuklu bulundugu cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi. Haklarinda ek iddianame hazirlanan Avci kardeslerin yakinlari, Gültekin'in anne ve babasiyla taraf avukatlari ise durusma salonunda hazir bulundu.

Mahkeme heyeti, dosyanin devam eden dava dosyasi ile birlestirilmesine karar vererek saniklarin savunmalarini aldi.

Cinayet zanlisi Cemal Metin Avci'nin bosandigi esi sanik Eda Karagün durusmadaki ifadesinde cinayetle ilgisinin bulunmadigini savundu.

Hakkindaki suçlamalari kabul etmeyen Karagün, sunlari söyledi:

"Cemal son günlerde bag evine sikça gidip gelmeye baslamisti ve bu süreçte çok tedirgindi. Sürekli bir panik hali vardi. Yemek yemiyordu ve bag evinde çok vakit geçiriyordu. 'Kiza bir sey yapmis olabilir' diye bag evine gittim. En büyük magdurlardan birisi benim ve koruma talep ediyorum. Tek basima bir çocuk büyütüyorum. Kizimla birlikte yeni bir hayata hazirlaniyoruz."

Olayi ögrendikten sonra istisare etmek için Cemal Metin Avci'nin babasini aradigini anlatan Karagün, "Panik halindeydik. Bag evine 4 kisi gittik. Önce depoya girdik. Sonra eve girdik. Evde detayli temizlik yapilmisti. Kapilara kadar silindigini, halilarin dahi serildigini fark ettim. Bu olayla ilgili suçsuzum." dedi.

- Gelinleri istedigi için bag evine gitmisler

Cemal Metin Avci'nin babasi sanik Selim Avci ise cinayeti jandarmadan gelen telefonla ögrendigini öne sürdü.

Bag evine esi, ortagi ve gelini ile gittiklerini belirten Avci, "Eda tek basina bag evine gitmek istedi. Biz de yalniz birakmak istemedik. Evin temiz oldugunu Eda söyledi bize. Orayi biz depo olarak kullaniyoruz. 20 dakika durduk. Esim ve Gökhan sigara içmisler. Sigarayi bidonun içine attilar. Sonra eve döndük. Benim olayla ilgili bir suçum yok." ifadelerini kullandi.

Avci'nin annesi sanik Ayten Avci da esinin kendisini arayarak, "Cemal Metin kavgaya karismis gel" dedigini ve oglunun kavgadan dolayi sorguya çekildigini sandigini ileri sürdü.

Bag evine gelinini yalniz birakmamak için gittiklerini iddia eden Avci, "Depoya, etrafa baktik. Sigara içtik orada. Bidon her zaman orada durur zaten. Çöp atmaya üseniyorlar. Biz de sigaralarimizi oraya attik. Ben olay anindan beri kendimde degilim, sürekli sakinlestirici kullaniyorum." diye konustu.

Sanik Sükrü Gökhan Orhan ise Avci ailesiyle is ortagi olduklarini belirterek cinayetle bir ilgisinin olmadigini savundu.

Durusmaya, verilen aranin ardindan saniklarin çapraz sorgusuyla devam edildi.

Ayten Avci'nin çapraz sorgulamasi yapildigi sirada Pinar Gültekin'in annesi Sefika Gültekin ayaga kalkarak "Bunlar ailecek katil" diye bagirdi.

Bu sirada Ayten Avci fenalasti ve mahkeme baskani Sefika Gültekin'i durusma salonundan çikardi.

Avci'ya salondakiler tarafindan su verildi. Salon disinda fenalasan Sefika Gültekin de Mugla Adliyesine çagirilan 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldirildi.

Savunmasi alinan sanik Cemal Metin Avci ise Adli Tip Kurumundan gelen, Gültekin'in canli yakildigi yönünde rapora itirazda bulundugunu söyledi.

Olayin basindan sonuna kadar hiçbir seyi gizlemedigini, suçlu ve pisman oldugunu belirten Avci, "Ben suçluyum diye yedi sülalemi suçluyorlar. Olayi ben ortaya çikardim. Suçumu itiraf ettim. Ben suç isledim diye benim ailem ve arkadaslarim da mi suçlu, buna anlam veremiyorum. Bag evinde bulunan çöp varili olayda kullanilan varil degil. Adalete güveniyorum. Olay yerinde kesif de yapildi ve varili kaldirabildigim de anlasildi. Suçluyum ama pismanim." dedi.

Mahkeme heyeti durusmada Adli Tip Kurumundan gelen rapor ile android sifresi ile ilgili yazilan müzekkereye gelen cevabin dosyaya eklendigini kaydetti.

- Durusma 1 Kasim'a ertelendi

Daha sonra ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, saniklardan Cemal Metin Avci'nin tutukluluk halinin devamina, diger saniklarin tutuksuz yargilanmasina, Adli Tip Kurumundan gelen rapor ve android sifresi ile ilgili ABD'ye yazilan müzekkereye iliskin gelen cevabin incelenmesine karar vererek durusmayi 1 Kasim'a erteledi.

Durusma sonrasi açiklama yapan Gültekin ailesinin avukati Yigit Gökçehan Koçoglu, davada altinci durusmanin geride kaldigini, bugün yargilamasi baslanan 4 kisinin ise tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildigini kaydetti.

Aile üyelerinin bugünkü durusmada sürekli çeliskili ifadeler verdigini belirten Koçoglu, "Yargilama her geçen durusmada genisliyor. Bugün Adli Tip Kurumundan gelen rapor bir kez daha gösterdi ki Pinar Gültekin canavarca hisle öldürülerek canli yakilmis. Ayrica ABD'ye yazilan müzekkereye de bugün cevap geldi ancak mahkeme heyeti ve biz henüz cevabi inceleyemedik." diye konustu.

- Olay

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Iktisat Bölümü ögrencisi Pinar Gültekin (27), 16 Temmuz 2020'de Akyaka Mahallesi'nde yalniz yasadigi evinden ayrilmis, ayni gün ablasiyla telefonla görüstükten sonra kendisinden bir daha haber alinamamisti. Ailesinin Akyaka Jandarma Komutanligina kayip ihbarinda bulunmasi üzerine baslatilan çalismada Gültekin'i taniyan kisilerin listesi çikarilmis ve bölgedeki güvenlik kamerasi kayitlari incelenerek görgü taniklarinin ifadelerine basvurulmustu.

Süphe üzerine gözaltina alinan genç kizin eski erkek arkadasi Cemal Metin Avci, ilk ifadesinde hakkindaki suçlamalari kabul etmese de deliller ortaya konunca bir süre arkadaslik yapip ayrildigi Gültekin'i bag evinde öldürdügünü, cesedini yaktiktan sonra varille Gülagzi mevkisindeki ormanlik alana attigini itiraf etmis ve tutuklanmisti.

Cemal Metin Avci'nin kardesi Mertcan Avci da sorusturma çerçevesinde telefon sinyallerinin agabeyiyle ayni zaman diliminde olay yeri ve yakinlarinda tespit edilmesi üzerine jandarma ekiplerince gözaltina alinmis, "delil karartmak" suçlamasiyla tutuklanmisti.

- Dava süreci

Mugla 3. Agir Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede Cemal Metin Avci'nin "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet, kardesi Mertcan Avci'nin da "suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme" suçundan 5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenmisti.

Mugla Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan ek iddianamede ise sanik Avci'nin anne ve babasi ile eski esinin de aralarinda oldugu bazi yakinlarinin suç delillerini yok edip gizlediklerine dair haklarinda yeterli süphe bulundugu kanaatiyle ayri ayri cezalandirilmalari talep edilmisti.
Kaynak: AA