Avrupa Parlamentosu Komitesi, Frontex Bütçesinin Bir Bölümünün Dondurulmasini Istedi

Avrupa Parlamentosu (AP) Bütçe Kontrol Komitesi milletvekilleri, Avrupa Birligi'nin (AB) dis sinirlarindan sorumlu kurumu Frontex'in 2022 yili bütçesinin 90 milyon avroluk kisminin dondurulmasini talep etti.

AP Bütçe Kontrol Komitesi'nden yapilan açiklamada, AB Sinir ve Sahil Güvenlik Ajansi'nin (Frontex) 2019 yili bütçe uygulamalarinin 27 "evet", 2 "hayir" ve 1 "çekimser" oyla onaylandigini bildirildi.

Açiklamada, AP'nin nisan ayinda geri itmelerdeki rolü ve kayitsiz lobicilerle görüsmeler yapmasi gibi nedenlerle Frontex'in 2019'daki bütçe harcamalarina onay vermedigi animsatildi.

Frontex'in eksikliklerini gidermek için adimlar attigina isaret edilen açiklamada, kurumun halen ise alim, mali yönetim, sinir ötesi suç ve yasadisi göçle mücadele operasyonlari konularinda ilerleme kaydetmesi gerektigi belirtildi.

Açiklamada, Frontex'in 2022 bütçesinin 90 milyon avroluk kisminin dondurulmasinin talep edildigi belirtilerek, söz konusu fonlarin serbest birakilmasi için dis sinirlardaki ciddi olaylari bildirmek üzere bir mekanizma kurulmasi, temel hak gözetleme sistemi olusturulmasi, 20 temel hak gözlemcisi ile 3 müdür yardimcisinin ise alinmasi gerektigi ifade edildi.

AB’nin bütçesini onaylamak ve uygulanmasini takip etmek AP'nin görev alanina giriyor.

AB’nin 2022 yili bütçe taslaginda Frontex'e 757 milyon avro kaynak aktarilmasi öngörülüyordu.

Söz konusu 90 milyon avroluk kesinti halinde Frontex, yillik bütçesinin yaklasik yüzde 12'sini kaybetmis olacak.

Bu asamadan sonra Bütçe Komitesi kararlarinin AP Genel Kurul oturumunda onaylanmasi bekleniyor.

Son dönemde birçok uluslararasi medya kurulusunda, siginmaci botlarini "geri itme", göçmenlere yasa disi gözalti ve siddet gibi insan haklari ihlallerinde AB'nin sinir koruma ajansi Frontex'in de rolü bulunduguna yönelik çok sayida haber yer aldi.

Kaynak: AA