Propolisten Üretilen Gida Ve Kozmetik Ürünleri Ariciliga Deger Katacak

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi, arilarin kovan korumak için ürettigi propolisten raf ömrü uzun sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun gibi 21 ürün elde etti Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nevzat Esim: 'Bal en önemli ari ürünüdür ama bunun yaninda ari sütü, propolis, ari zehri, polen gibi gerçekten ekonomik degeri çok yüksek olan ari ürünleri de var. Üreticilerimize bu ürünlerin de üretilmesi gerektigiyle ilgili egitimler veriyoruz. Bu ürünlerle bal disindaki ürünlerin kullanilabilme potansiyelini ortaya çikariyoruz'

RIDVAN KORKULUTAS - Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskanliginca yürütülen Üniversitelerin Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasmasi Programi "Tarim ve Havza Bazli Kalkinma" alaninda pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesince propolisten 21 farkli ürün elde edildi.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PIKOM), üreticilerin balin yani sira degerli ari ürünleri elde etmesine yönelik çalisma baslatti.

Yaklasik 3 yildir bu alanda yürütülen çalismayla PIKOM, arilarin kovani korumak için ürettigi antimikrobiyal degeri çok yüksek propolisten gerekli islemleri yaparak sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun gibi 21 ürün elde etti.

Propolis sayesinde raf ömürlerinin dogal yöntemle uzun olmasi saglanan ürünlerin, girisimciler ve is adamlarinin destegiyle seri üretime geçilmesi planlaniyor.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nevzat Esim, AA muhabirine, pilot üniversite seçildikten sonra Bingöl'ün ve bölgenin kalkinmasina yönelik çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Bu çalismalar neticesinde ari ve ari ürünleri ile ekonomik degeri olan bitkilerin tespiti konulari seçtiklerini dile getiren Esim, bununla ilgili 3 yildir çalismalar yaptiklarini belirtti.

- "Dogal ürünlerin tüketilmesine tesvik etmek için yapiyoruz"

Bingöl balina cografi isaret alma süreci için yapilan çalismalarinin bitmek üzere oldugunu aktaran Esim, sunlari kaydetti:

"Birkaç yil önce çalismalara baktigimiz zaman Bingöl'de aricilik denilirken sadece bal akla gelirdi. Aricilik sadece bal demek degildir çünkü bal en önemli ari ürünüdür ama bunun yaninda ari sütü, propolis, ari zehri, polen gibi gerçekten ekonomik degeri çok yüksek olan ari ürünleri de var. Özellikle üreticilerimize bu ürünlerin de üretilmesi gerektigiyle ilgili egitimler veriyoruz. Bu ürünlerle bal disindaki ürünlerin kullanilabilme potansiyelini ortaya çikariyoruz."

Kentte sadece bala bagli olarak degil diger ürünlerin de üretilmesi noktasinda çalismalar yaptiklarini kaydeden Esim, özellikle ari sütü, propolis, ari zehri gibi ürünlerin de üretilmesi gerektigini düsündüklerini aktardi.

Bunlarin katma deger ürünler haline getirilmesi gerektigini dile getiren Esim, bu konuda yürütülen projelerle özellikle bal, propolis, ari sütü, polen ve diger ürünlerinden bazi formülasyonlar gelistirdiklerini ve dogal ürünler elde ettiklerini bildirdi.

Bunlarin kimyasal katkisi olmayan, merkezlerinin de ismini tasiyan dogal ürünler olduguna dikkati çeken Esim, bu çalismalari herhangi bir dis müdahale olmadan, üretim zincirindeki kimyasal maddelere maruz kalmadan dogal ürünlerin tüketilmesine tesvik etmek için yaptiklarini vurguladi.

Gida ve kozmetik alaninda 21 ürün ürettiklerini ifade eden Esim, söyle devam etti:

"Bu ürünlerin formülasyonlarini, prototipleri üniversite olarak biz gelistirdik. Bu ürünlerin özelde Bingöl'de üretilmesini istiyoruz. Bu konuda Bingöllü sanayiciler, is adamlari veya ülkemizin degisik yerlerindeki is adamlarinin yatirim yapip, üretim yapmalarini istiyoruz. Bunlar kentte üretildigi zaman ari ürünlerini üretecek olan üreticiler kazanacak ve kentin kalkinmasina yönelik bir faaliyet tamamlanacak."

- "Ariciliga önemli katkilarinin olacagini düsünüyoruz"

Bu ürünlerin pazarda yer edinmesi için üretim süreci için girisimcileri beklediklerini kaydeden Esim, söyle devam etti:

"Ürünün raf ömrünü arttirmak için kimyasallarin yerine propolisin antimikrobiyal etkisini kullanarak daha dogal ve saglikli bir sucuk üretimi yaptik. Bingöl bali ve keçi sütünden dondurma ürettik. Bunlarin prototipleri ve formülasyonlari gerçeklestiriyoruz. Sifir atik projesine çok önem veriyoruz. Bu noktada özellikle evlerde kullanilan atik yaglari getirerek içerisinde belirli oranda propolis katilarak çevre dostu propolisli sabun üretimi de yaptik. Bu da yine evlerde çok yüksek ve bir altyapi gerekmeden dogrudan üretim bandina girebilecek ürünlerimizden. Su anda dogal olarak krem üretimimiz var. Bal mumundan krem üretimini gerçeklestirdik. Pandemi kosullardan dolayi dezenfektan içerisine propolisin antimikrobiyal etkisini koyarak bir üretim yaptik. Ayni zamanda kolonya. Bu ürünler basta Bingöllü aricilardan alinacak. Dolayisiyla üretici pazar bulabildigi için çok rahat bu ürünleri üretme istegi olacak. Bu sekilde ariciliga önemli katkilarinin olacagini düsünüyoruz."

Propolis hakkinda bilgi veren Esim, propolisin arilarin kendilerini korumak üzere kovanda ürettigi, antimikrobiyal özelligi çok yüksek olan bir ara ürün oldugunu anlatti.

Esim, "Propolis, her türlü dis etkiden korumak için içerisinde reçine, fenolik maddeler gibi sekonder bilesiklerin oldugu önemli bir ari ürünü. Kovanda herhangi bir delik çatlak oldugu zaman arilar orayi propolisle doldurur ki herhangi gibi dis faktörlerden koruma saglayabilirsin diye. Incelemelerimizde Bingöl propolisinin yüksek bir antimikrobiyal aktivite sahip oldugunu tespit ettik. Propolis gidalarda kaplama ve raf ömrünü uzatmak için kullaniliyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA