Japonya Ve Hindistan'dan 'Hint-Pasifik'te Statükoyu Degistirecek Tek Tarafli Tesebbüslere' Karsi

Japonya ile Hindistan Basbakanlari, "Hint-Pasifik'te statükoyu degistirecek tek tarafli tesebbüslere karsi siddetle karsi çiktiklarini" bildirdi.

ABD Baskani Joe Biden'in ev sahipliginde düzenlenecek "Quad Zirvesi" öncesinde Japonya Basbakani Suga Yosihide ile Hindistan Basbakani Narendra Modi ikili görüstü.

Kyodo ajansinin Disisleri Bakanligi kaynaklarina dayandirdigi bilgilere göre görüsmede Suga, 45 dakika süren görüsmede "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun gerçeklestirilmesine yönelik Hindistan'i "önemli partner" olarak niteledi.

Görüsmede, bölge istikrarini "tehdit eden" faaliyetlerin altini çizen iki basbakan, "Hint-Pasifik'te statükoyu degistirecek tek tarafli tesebbüslere karsi siddetle karsi çiktiklarini" bildirdi.

Bu kapsamda iki lider, "Dogu ve Güney Çin Denizinde statükonun güç kullanilarak degistirilmesine yönelik tek tarafli tesebbüsler ile ekonomik baskilara karsi koyulmasinda" mutabakata vardi.

Ikili, Kuzey Kore'nin firlattigi ve Japon Denizine düsen balistik füzeler, Kuzey Kore'nin alikoydugu Japon vatandaslari sorunlari ile Hindistan'da devam eden hizli tren projesinin ilerleyisini ele aldi.

- Diyalog forumundan ittifaka

Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasinda 2007’de baslatilan diyalog forumu, 2017'de "dörtlü ittifak" haline dönüstürülmüstü.

Çin'e karsi gayriresmi stratejik forum seklinde bilinen ve "Asya'daki Demokrasi Yayi" olarak nitelendirilen ittifak, kismen düzenli toplantilar ve bilgi alisverisini kapsiyor.

Kaynak: AA