Japonya, Putin'in Kuril Adalari'nda Gümrüksüz Bölge Planina Karsi

Japonya, Rusya'nin Kuril Adalari'nda gümrüksüz bölge kurulmasi ve 10 yil süreli yabanci firmalarin yatirimlarinin vergiden muaf tutulmasi planina karsi çikti.

Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurul görüsmeleri için New York'ta bir araya geldigi Rus mevkidasi Sergey Lavrov ile iki ve bölgesel gelismeleri ele aldi.

Kyodo ajansina göre Motegi görüsmede, mevkidasi Lavrov'un gündeme getirdigi, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Kuril Adalari'nda gümrüksüz bölge kurulmasi plani tepki gösterdi.

Motegi ülkesinin, Putin'in Kuril Adalari'nda gümrüksüz bölge kurulmasi ve 10 yil süreli yabanci firmalarin yatirimlarinin vergiden muaf tutulmasi planina karsi çiktiklarini bildirdi.

Adalarda iki ülkenin ortak ekonomik faaliyetlerine yönelik Motegi, bunlarin Japonya'nin yasal statüsü ihlal edilmeden gerçeklestirilmesi gerektigini kaydetti.

Görüsmede, Ikinci Dünya Savasi sonrasi iki ülke arasinda "anlasma olmadigi" konusuna yönelik Motegi Japonya'nin, Rusya ile "genis ve karsilikli iliskiler gelistirmek" istedigini söyledi.

- Kuril sorunu

Ikinci Dünya Savasi'nin sonunda Sovyetler Birligi, Japonya'nin Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayiran ve yaklasik 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adalari'ni 1945'te ilhak etmisti.

Ilhakin ardindan Japonya tarafindan "Kuzey bölgeleri" olarak adlandirilan toprak parçasi konusundaki uyusmazlik nedeniyle Rusya ile Japonya arasinda baris antlasmasi imzalanmasi için yapilan görüsmelerde taraflar sonuca ulasamiyor.

Kaynak: AA