Saglik Bakani Fahrettin Koca Açiklamasi 'Endiseye Mahal Verecek Bir Durum Olmadigini Bilmenizi Isterim'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Bilim Kurulumuz yaygin asilamadan önce en son kapananin tüm derecelerde okullar olmasini en erken açilanin ise yine okullar olmasini israrla belirtmisti. Asinin yayginlasmasi ile birlikte artik okullarin en son kapanan degil asla kapanmayan kurumlar olmasi konusunda israrlidir" dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca Açiklamasi 'Endiseye Mahal Verecek Bir Durum Olmadigini Bilmenizi Isterim'


Koronavirüs Bilim Kurulu Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda online olarak toplandi. Toplantinin ana gündem maddeleri asilama stratejisi, vaka durumu ve yüz yüze egitim olurken Bakan Koca toplanti sonrasinda yazili bir açiklama yapti. Bakan Koca yaptigi yazili açiklamada, "Bilim Kurulumuz salginin seyrindeki tehdit edici durumu, özellikli bazi gruplarin salgin karsisindaki yeni durumunu ve okullarimizdaki seyri ve asi programimizi degerlendirmeye aldi. Son 3 haftayi içine alan dönemde artan hareketlilik ile birlikte vaka sayilarinda yasanan artis, kontrolü güç sinirlara yaklasiyor. Salginin basladigi günden bu yana bildigimiz üzere hastaligi kapan bir kisi yaklasik 3 kisiye bulastiriyor. Bu durum salginin kontrol altina alinmasini güçlestirmeye devam ediyor. Kayiplarimiz benzer sekilde yüksek seyrediyor. Asinin varligi en büyük gücümüz. Buna ragmen vaka sayisi ve kayiplarimiz artarken tedbirlere uyumda ise buna paralel bir artis olmuyor. Daha üzücü olan ise tedbirlere uymakta gevseklik gösterdigimiz ortadadir. Salgin asi ile engellenebilir. Ancak asilarin etkisini güçlü sekilde gösterdigi sinirli bir zaman dilimi var. Bu zaman diliminde toplumun büyük bölümünü asilayamazsak, asilanmasinin üzerinden uzunca süre geçen vatandaslarimiz tekrar tehdide açik hale gelebilir. Asilanmayanlar arasinda virüs dolasimda kaldikça kisir bir döngü ile karsilasmamiz kaçinilmaz. Kisir döngüyü kiracak olanin hizla asilanmak ve hatirlatma dozlari oldugunu tespit edip uygulamaya aldik. Hatirlatma dozu zamani gelmis olan vatandaslarimizin hizla asilanmalari bu açidan son derece gereklidir" ifadelerini kullandi.

"ENDISEYE MAHAL VERECEK BIR DURUM OLMADIGINI BILMENIZI ISTERIM"

Saglik Bakani Fahrettin Koca, asilamanin hizla devam ettigini, okullarin açik kalabilmesi için de asilamanin tamamlanmasinin hayati öneme sahip olduguna dikkat çektigi açiklamasinda sunlari kaydetti:

"Bilim Kurulumuz bagisiklik sistemi zayif olan vatandaslarimizi özel olarak ele almis asi olma durumlarini degerlendirmistir. Bu durumda olan vatandaslarimizin asilarini tamamlamak üzere özel bir çalisma yürütüyoruz. Benzer durumda gebelerimizin de hastaliga yakalanmalarinda artis yasanmistir. Bu salginin seyrinde yeni bir durum. Gebelerimizin asi olmalarinda bir tereddüt olmamasi gerektigi bir kere daha bilim kurulumuzca ortaya konmustur. Anne adaylarimiz tereddüt etmeden asilarini olmalilar. Okullarimiz da salginin seyri açisindan yakin takibini yaptigimiz özel bir alan. 6 Eylül’den beri okullarimizda çikan her vakayi dikkatle izliyoruz. Yas gruplarinin aktif vakalar içindeki dagiliminda bir degisiklik olup olmadigini takip ediyoruz. Bugüne kadar alarm veren bir durum olmadigini ve yüz yüze egitimin olumlu sekilde devam ettigini görüyoruz. Endiseye mahal verecek bir durum olmadigini bilmenizi isterim. Bilim Kurulumuz yaygin asilamadan önce en son kapananin tüm derecelerde okullar olmasini en erken açilanin ise yine okullar olmasini israrla belirtmisti.

Asinin yayginlasmasi ile birlikte artik okullarin en son kapanan degil asla kapanmayan kurumlar olmasi konusunda israrlidir. Egitimin süreleri, günlere dagilimi, siniflarin ikili ya da üçlü ögretime geçmesi, ders sürelerinin azaltilmasi gerekirse hafta sonlari da egitim yapilmasi dahil tüm alternatiflerin uygulanmasi konusunda kararlidir. Bölgesel olarak gerekmesi halinde il hifzissihha karari ile tüm tedbirlerin hayata geçirilerek tüm derecelerde okullarin açik kalmasinda israrcidir."

"ASI PROGRAMIMIZ PLANIMIZA UYGUN DEVAM EDIYOR"

Bakan Koca, yazili açiklamasini, "Asi programimiz planimiza uygun devam ediyor. Hizla, hedef nüfusumuz en az iki doz asili hale geldiginde salginin kisir döngüsü sona ermis olacak. Bildiginiz gibi 2 doz asilanma oranlarini gösteren haritamiz artik yayinda. Bu bize yeni bir hedef gösteriyor. Ilk doz asilanma oranlarini gösteren haritamiz çok büyük ölçüde maviye döndü. Simdi sira ikinci doz asilanma oranlarimizi gösteren haritamizin maviye dönmesinde. Bunu hep birlikte basarabiliriz" sözleri ile sonlandirdi.

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA