Japonya'da Iktidar Partisi Lider Adaylari Çin Ve Kuzey Kore'ye Yönelik Dis Politikalarini Açikladi

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) liderlik seçiminde yarisacak adaylar, Çin ve Kuzey Kore'ye yönelik uygulayacaklari dis politikalarini açikladi.

29 Eylül'deki seçimlerde, Reform Bakani Kono Taro, eski Disisleri Bakani Kisida Fumio ile kadin adaylar eski Içisleri ve Iletisim bakanlari Noda Seiko ve Takaiçi Sanae yarisacak.

Baskent Tokyo'nun Uçisaiwaiço bölgesinde bulunan Ulusal Basin Kulübü'nde bir araya gelen adaylar, mevcut ABD-Japonya ittifakini, "dis politikalarinin köse tasi" olarak niteledi.

Kisida ve Kono, Kore yarimadasinin nükleerden arindirilmasi ve Kuzey Kore'nin alikoydugu Japon vatandaslari sorunlarinda, bu ülke lideri Kim Jong-un ile "lider düzeyinde görüsmelerin" önemini vurguladi.

Sorunlarin çözülmesine iliskin Kono "Zirve toplantisi olmadan bunlar çözülmez" ifadelerini kullanirken, Kisida ülkesinin "dogrudan görüsmeler dahil tüm politikalari uygulayacagini" söyledi.

- Biden'in "çok tarafli yaklasimi"

Çin'e, bölgedeki faaliyetlerinde "yayilmaci politikalar" izlememesi çagrisi yapan Kono, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in "hukukun üstünlügüne dayali uluslararasi düzenin oyuncusu" olmasi gerektigini belirtti.

Bu ülkeyle ikili iliskilerde "diyalogun önemini" vurgulayan Kono, "(Çin ve Japonya) Liderler düzenli olarak görüsmeler yapmali. Hükümetler arasinda görüsmeler yoluyla iletisimin saglanmasi önemli" ifadelerini kullandi.

"Çin'in büyük güç statüsüne yakisacak sekilde hareket etmesi gerekiyor" diyen Kisida ise Pekin yönetiminin, ABD Baskani Joe Biden'in "çok tarafli yaklasim" politikalariyla es güdüm halinde demokratik ülkelerle is birligini korumasi gerektigini kaydetti.

Çin'in "insan haklari ihlalleri geçmisi" sebebiyle ABD'nin 2022 Pekin Kis Olimpiyatlari'na olasi üst düzey temsilci göndermeme karari almasina yönelik Kisida, bu durumda jeopolitik konumu geregi Japonya'nin kendi kararini verecegini belirtti.

- "Gerilimin yönetilmesi"

Bölgedeki tehditkar faaliyetlere dikkati çeken Takaiçi de "Tayvan'da olusacak muhtemel acil durumlara karsi önlem alinmali" ifadelerini kullanarak, ABD ile sürdürülen ittifakla bütünlesik sekilde caydiricilik ve müdahale kapasitelerinin artirilmasi gerektigini söyledi.

ABD-Çin arasindaki halihazirda süren "gerilimin yönetilmesi" yollarini arayacagini belirten Noda ise bunun, Ikinci Dünya Savasi sonrasi ülkesinin sürdürdügü "baris yanlisi" tutumuyla uyumlu olacagini belirtti.

Kaynak: AA