Eskisehir'de Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri Yapildi

Yunus Emre’nin vefatinin 700. yil dönümü münasebetiyle Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri bugün Eskisehir Valilik Meydaninda gerçeklesti.

Eskisehir'de Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri Yapildi
2021 yili, Türk dili ve kültürünün en önemli sahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatinin 700. yil dönümü münasebetiyle UNESCO tarafindan anma ve kutlama karari alindi. Cumhurbaskanligi tarafindan 2021 yili “Yunus Emre ve Türkçe Yili” olarak ilan edildi. Eskisehir Valiliginin ve Eskisehir Yunus Emre Kültür ve Turizm Vakfinin ortaklasa düzenledigi programda ilk olarak Eskisehir MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, “Yunus Emre’yi Anma Programi için bir araya geldik. Yunus Emre’yi sevgi sehri olan Eskisehir’imizden anlatacagim tek kelime sevgidir, Allah sevgisidir, Allah için birbirimizi sevmektir. Yunus’un bir deyimiyle sizi selamlamak istiyorum; ’Gelin tanis olalim, isi kolay kilalim. Sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz’, hepinizi saygiyla selamliyorum” dedi.

2021 yilinin Yunus Emre Yili oldugunu, birlik ve beraberlik içeresinde geçmesi temennisinde bulunan Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz konusmasinda, “Bugün bizleri bir gönül sofrasinda bulusturan basta Yunus olmak üzere, bu topraklarin manevi bereketini ortaya koyan bütün degerlerimizi rahmet, minnet ve sükranla yâd ediyorum. Bizim Yunus ve Türkçe Yili olarak anilacak 2021 yilinin milletimizle beraber tüm insanlik için, Yaradan’dan ötürü tüm yaratilmislar için hayirlar getirmesini diliyoruz. O’nun sesine, nefesine her zamankinden daha çok ihtiyacimiz var. Zira Yunus, kibrin ve kinin boy vermedigi ve asla yesermedigi bir degerler dünyasinin sesidir. O 21’inci yüzyil insanina, çagin bunalimlarina çikis kapisi göstermektedir. 2021 yili münasebetiyle bir kez daha rahmet, sükran ve minnetle yâd ettigimiz Yunus Emre, Haci Bektas-i Veli, Ahi Evran sahsinda, bu topraklarin vatan kilinmasinda önce gönüllerin fethedildigi kurucu degerlerimize dair milli hafizamizi tazelemeyi bu anlamda bir firsat bilmeliyiz. Eskisehir kurulusun degerlerini bagrina basmis bir sehirdir. Eskisehir’e hizmet etmeyi mukaddes bir yük ve ibadet kabul ediyoruz. ‘Bizim Yunus ve Dünya Dili Türkçe’ etkinliklerini himaye eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a sükranlarimizi arz ediyoruz. Yunus’un sesinin gür bir sekilde duyulmasi için Kültür ve Turizm Bakanligi basta olmak üzere yüregini ortaya koyan yerel, ulusal ve uluslararasi tüm kuruluslara tesekkürü borç biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yunus Emre Yili’nin tüm dünyaya verdigi mesaja deginen AK Parti Eskisehir Milletvekili Nabi Avci da, “2021 yilinin Yunus Emre ve Türkçe yili olarak ilan edilmesi çok anlamli bir sentez olusturuyor. Dolayisiyla hem dünyaya hem kendimize bu sentezin verdigi bir mesaj var. O mesaji Yunus Emre’nin diliyle özetlemek istiyorum. ‘Söz ola kese savasi, Söz ola kestire basi, Söz ola agulu asi, Bal ile yag ede bir söz.’ Yunus Emre Yilimiz hayirli ugurlu olsun insallah” seklinde konustu.

Sonrasinda Vali Ayyildiz ve beraberindeki Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Önder, AK Parti Eskisehir Milletvekili Nabi Avci, MHP Eskisehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, AK Parti Il Baskani Zihni Çaliskan ile üniversite rektörleri ve çesitli STK baskanlari ile halk egitim merkezleri tarafindan açilan sergileri gezdi. “Yunus Emre Askin Sesi” sinema filmi, tiyatro, kum sanati gösterisi yapildi. Eskisehir Güzel Sanatlar Lisesi Çoklu Sesler Korosu tarafindan ilahi konseri seslendirildi, gençlik merkezleri gençleri ve ögrencileri siirlerini okudu, ilçe halk egitim merkezleri ile lületasi, cam, kagit, hat, naht, ebru, minyatür, tezhip ve rölyef stantlari yer aldi.
Kaynak: İHA