OECD Verilerine Göre Kadinlarin Bilimsel Sahalara En Düsük Katilim Orani Japonya'da

Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) verileri bilim ve fen sahalarina kadin katilim oraninin en düsük Japonya'da oldugunu ortaya çikardi.

Kamu yayincisi NHK'nin OECD'nin yayimladigi yillik "Bir Bakista Egitim 2021" raporuna dayandirdigi haberine göre kadinlarin bilimsel alanlara katilimi Japonya'da ortalamanin altinda.

Raporda OECD'nin 2019 yilindaki kayitlari kaynak aldigi verilere göre fen, teknoloji ve mühendislik gibi bilimsel alanlarda yüksekögretime katilan kadin orani en düsük Japonya'da çikti.

Bu verilere göre matematik, istatistik ve doga bilimlerinde Japonya'da kiz ögrencilerin sayisi yüzde 27'de kaldi. Bu oranin OECD ortalamasi yüzde 52.

Japonya'da kadinlarin mühendislik, üretim ve insaat sahalarina katilimi ise yüzde 16. Bu oranin OECD ortalamasi ise yüzde 26.

OECD raporunda yüksek düzeyde bilgi ve beceri edindikleri vurgulanan Japon kadinlarin, buna ragmen bilimsel sahalarda "rol model eksikligi yasadiklari" ve kariyer seçeneklerine yönelik "basmakalip imajlarin zorluklarini hissettigi" belirtildi.

Kaynak: AA