Avustralya Basbakani, Fransa'yla Denizalti Anlasmasini Iptal Ettigi Için Pisman Olmadigini Söyledi

Basbakan Scott Morrison: ‘‘Avustralya'nin ulusal çikarlarini ilk siraya koyma kararindan pisman degilim. Asla olmam’’

MELBOURNE – Avustralya Basbakani Scott Morrison, Avustralya, ABD ve Ingiltere arasinda imzalanan yeni güvenlik anlasmasinin ardindan, Fransa ile 90 milyar dolarlik denizalti anlasmasini iptal etme kararindan pisman olmadigini söyledi.

Baskent Canberra’da basin toplantisi düzenleyen Basbakan Morrison, Ülkesinin Fransiz Donanma Grubu ile 2016 yilinda yapilan 90 milyar dolarlik geleneksel denizalti filosu insa etme projesinin iptali üzerine, karara sert tepki gösteren ve büyükelçisini geri çagiran Fransa’nin aldigi kararla ilgili açiklamada bulundu.

Fransa ile yaptiklari anlasmanin iptal kararini savunan ve Avustralya'nin stratejik çikarlarini korumasi gerektigini vurgulayan Morrison, ‘‘Avustralya'nin ulusal çikarlarini ilk siraya koyma kararindan pisman degilim. Asla olmam.’’ ifadelerini kullandi.

Fransa’nin büyükelçisini geri çagirmasindan dolayi hayal kirikligina ugradiklarini bununla birlikte Fransa’nin da anlasmanin iptaliyle yasadigi hayal kirikligini anladiklarini dile getiren Morrison, ‘‘Onlari anliyor ve onlara saygi duyuyoruz.’’ dedi.

Fransa’yla üretilecek denizaltilarin Avustralya'nin egemenlik çikarlarini korumada ihtiyaç duydugu katkiyi yapamayacagini anladiklari için anlasmayi bitirme karari verdiklerini aktaran Morrison sözleri söyle sürdürdü:

‘‘Karar bununla ilgiliydi. Avustralya'nin egemen çikarlarini korumakla ilgiliydi. Ve elbette, Fransiz Hükümeti, Deniz Kuvvetleri Grubu ve proje üzerinde çalisanlar için bu büyük bir hayal kirikligidir. Dolayisiyla hayal kirikliklarini anliyorum. Ancak ayni zamanda Avustralya, herhangi bir egemen ulus gibi, her zaman egemen ulusal savunma çikarlarimiza uygun kararlar almalidir.’’

- Morrison, ‘‘Bir gece önce’’ Fransa’ya resmi bilgi verildi

Anlasmanin iptaliyle ilgili önceden Fransa’ya bilgi verilmedigi yönündeki elestirilerin dogru olmadigini savunan Morrison, ‘‘Birkaç ay önce dogrudan benim tarafimdan dile getirilen bir konuydu ve savunma bakanlari ve digerleri de dahil olmak üzere bu konulari konusmaya devam etmistik. Daha önce sözlesmede bir dizi konu vardi ve devam ettigimiz sözlesme boyunca birçok kez tartistik.’’ seklinde konustu.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’a anlasmanin iptalinden ‘‘Bir gece önce’’ bilgi verdiklerini açiklayan Morrison, ‘‘Stratejik ulusal çikarlarimiza dayali bir karar alacagimizi çok net bir sekilde belirtmistik.’’ dedi.

- Fransa, Avustralya’yi ‘‘ihanetle’’ suçlamisti

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, Avustralya’nin anlasmayla ilgili iptal planlarini Paris'e, Avustralya Basbakani Scott Morrison'un, 16 Eylül'de ABD Baskani Joe Biden ve Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile sanal ortamda açiklama yapmasindan bir saat önce anlattigini söylemisti.

Anlasmanin iptalini "ihanet" olarak degerlendiren ve "sirtimizdan vurulduk" diyen Le Drian, France 2'ye yaptigi açiklamada "Gerçek bir ittifakta birbirinizle konusursunuz, bir seyleri saklamazsiniz, karsi tarafa saygi duyarsiniz ve bu yüzden bu, gerçek bir krizdir." ifadelerini kullanmisti.

Avustralya’nin, ABD ve Ingiliz teknolojisiyle en az sekiz nükleer enerjili denizalti insa etme planini açiklayarak Fransiz Naval Grubu ile 2016’da yaptigi 90 milyar Avustralya dolari (yaklasik 66 milyar ABD dolari) tutarindaki geleneksel denizalti filosu insasindan vazgeçmesine sert tepki veren Fransa, Canberra Büyükelçisini istisarede bulunmak üzere geri çagirmisti.

Kaynak: AA