Beyaz Saray Açiklamasi Taliban'a Yönelik Yaptirimlarin Gevsetilmesi Gündeme Gelmedi

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Taliban'a yönelik yaptirimlarin gevsetilmesinin hiç gündeme gelmedigini, Taliban'i eylemlerine göre degerlendireceklerini açikladi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenledigi günlük basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

ABD'nin Afganistan'da bankacilik sisteminin çökmemesi için Taliban'a getirilen bazi yaptirimlari kaldirmayi düsünüp düsünmediginin sorulmasi üzerine Psaki, "Afganistan ile ilgili neler yapilabilecegine bakiyoruz ancak su anda Taliban'a yaptirimlarin kaldirilmasi hiç gündemde yok. Taliban liderlerine yönelik yaptirimlari ya da örgütün uluslararasi finansal sistemlere erisimlerine getirdigimiz kisitlamalarda bir degisiklik yok. Biz Taliban'i eylemlerine göre yargilayacagiz, atilacak adimlar konusunda uluslararasi toplumla yakin is birligi içinde olacagiz." dedi.

- Afganistan'dan ABD'ye tahliye edilenlerin yüzde 77'si Afgan

Afganistan'da kaldigi belirtilen yaklasik 100-200 ABD vatandasiyla da yakin temas halinde olduklarini vurgulayan Psaki, su anda ABD'nin Afgan hava sahasinda kontrolü bulunmadigini söyledi.

Psaki, Afganistan'dan tahliye edilerek ABD'ye getirilen kisiler hakkinda, "Afganistan'dan tahliye operasyonumuz kapsaminda 17-31 tarihleri arasinda ABD'ye 31 bin 107 kisi getirildi. Bunlardan yüzde 14'ü yani 4 bin 446'si ABD vatandasi, yüzde 9'u yani 2 bin 785'i yesil kart sahibi, yüzde 77'si yani 23 bin 876'si da Özel Göçmen Vizesine basvurmaya hak kazanan Afganlardi." ifadesini kullandi.

ABD'de resmi süreçleri tamamlanana kadar Afgan mültecilerin askeri üslerde bekletildigine isaret eden Psaki, bu üslerin toplam kapasitesini 50 bine çikarmayi planladiklarini dile getirdi.

- Psaki ile erkek muhabir arasinda ilginç "kürtaj" diyalogu

Öte yandan Psaki ile basin odasinda bulunan erkek muhabir arasinda Teksas'ta dün yürürlüge giren ve kadinlarin hamileliklerinin 6'nci haftasindan sonra kürtaj olmasini yasaklayan tartismali yasaya iliskin ilginç bir diyalog yasandi.

Muhabirin, "Katoliklik desteklemezken, Katolik olan Biden neden kürtaji destekliyor?" sorusu üzerine, "Biliyorum bu tarz seçimlerle hiç karsilasmadin hiç hamile de kalmadin, ancak kadinlar için bu çok zor bir seçim." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA