Nijerya, 'Birkaç Gün Içinde' Twitter Yasagini Kaldiracak

Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da uygulamaya koydugu Twitter yasagini, "birkaç gün içinde" kaldiracagini duyurdu.

Enformasyon ve Kültür Bakani Lai Muhammed, kabine toplantisi sonrasi basina yaptigi açiklamada, hükümetin, yasagin ülkede yarattigi endisenin farkinda oldugunu söyledi.

Yasagin ne zaman kaldirilacagina iliskin kesin bir süre vermeyen Muhammed, "Eger (Twitter) operasyon yaklasik 100 gündür askiya alindiysa, su anda sadece birkaç günden bahsediyoruz, sadece birkaç gün daha." dedi.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 döneminde ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadesini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek, hesabi askiya almisti.

Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini açiklamis, bu yasagi ihlal edenlerin yargilanacagini duyurmustu.

Nijerya'da faaliyet gösteren çesitli sivil toplum örgütleri ise hükümetin uyguladigi yasak nedeniyle 9 Haziran'da Buhari'ye karsi ECOWAS Mahkemesinde dava açmisti.

ECOWAS Mahkemesi, 22 Haziran'da, kararin insan haklari ihlali oldugunu belirterek, hükümetin yasagi ihlal edenlerin yargilanmasina yönelik kararini durdurmustu.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi (AB), Ingiltere ve ABD'nin Abuja'daki büyükelçilerince yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin, "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA