Italya'da, 'Yesil Geçis' Sertifikasi Çalisma Hayati Için Zorunlu Hale Getirildi

Yeni düzenleme, kamu ve özel sektör olmak üzere 23 milyon çalisani ilgilendiriyor.

Italya’da hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede agustosta uygulamaya koydugu; asi veya test yaptirmayi ya da kisa süre öncesinde Kovid-19 geçirmis olmayi belgelendiren "Yesil Geçis" sertifikasini çalisma hayati için zorunlu hale getirdi.

Mario Draghi liderligindeki genis koalisyon hükümeti, ilk olarak 6 Agustos’ta yogun protestolar esliginde yürürlüge koydugu "Yesil Geçis" belgesinin kapsamini genisletmeye devam ediyor.

Bakanlar Kurulu'nun bu aksam oybirligiyle kabul ettigi kanun hükmünde kararnameyle 15 Ekim'den itibaren kamu ve özel sektörde çalisan herkes için "Yesil Geçis" belgesi zorunlu hale getirildi.

Bu sarti yerine getirmeyen çalisanlara 600 ila 1500 avro, isverenler için 400 ile 1000 avro arasinda degisen cezalar uygulanacak. Ayrica, "Yesil Geçis" olmadan çalisanlar, özel sektörde hemen, kamuda ise en geç 5 gün içinde geçici olarak isten uzaklastirilacak ve maaslari askiya alinacak.

Kararnameye göre, eczanelerde yapilan hizli testlerin fiyatlari da düsürülecek ve tibbi gerekçelerle asi olmayanlar için de testler ücretsiz olacak.

Italyan basininda yer alan haberlere göre, Basbakan Draghi, bakanlar kurulunda bu düzenlemenin, ülkenin yeniden açilmasinin devami için sart oldugunu belirtti.

Kamu Yönetimi Bakani Renato Brunetta, düzenledigi basin toplantisinda, "Yenilik bunun evrensel bir strateji olmasinda. Bununla kamu, özel sektör ve serbest meslek sahibi bireyler de olmak üzere 23 milyon çalisana dokunmus olacagiz.” dedi.

Brunetta, asilamanin ülke genelinde hizlanmasini istediklerini ifade etti.

Diger yandan, bugün itibariyla kamu sektöründe bulunan yaklasik 18 milyon çalisandan 13,9 milyonu asilanirken, 4,1 milyon devlet memurunun ise halen asi yaptirmadigi kaydedildi.

Italya'da hükümetin, salginla mücadelede ilk olarak 6 Agustos'ta restoranlarin kapali alanlari, yüzme havuzu, spor salonlari, tiyatro, sinema gibi sosyal faaliyetlere girisler için uygulamaya koydugu "Yesil Geçis" belgesinin kapsami, 1 Eylül'de tren, uçak ve gemiyle yapilan seyahatleri de içine alacak sekilde genisletilmisti.
Kaynak: AA