Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Seker Pancari Alis Fiyati Bu Yil 420 TL'

2021 UNESCO Ahi Evran Ama Yili kapsaminda Kirsehir’de düzenlenen Ahi Evran Izinde Esnaf Bulusmasi’nda konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Geçtigimiz yil seker pancari üretiminde 23 milyon tonla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorunu kirdik. Seker Pancarinin alim fiyati ton basina 336 liraydi. Bu yilki seker pancari alis fiyatimiz ton basina 420 liradir. Yüzde 25’lik artisi ifade eden seker pancari alim fiyatinin ülkemize hayirli olmasini diliyorum" dedi. Erdogan ayrica enflasyonun önüne geçilecegini de aktararak, "Enflasyonun açtigi sikintilari da biliyoruz. Enflasyonu önlemek için raflardaki, etiketlerdeki fahis fiyat artislarinin önüne geçecegiz" diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Seker Pancari Alis Fiyati Bu Yil 420 TL'
Cacabey Meydani’nda düzenlenen programda meydani dolduran vatandaslara seslenen Cumhurbaskani Erdogan ahiligin öneminden bahsederek, "Neset Ertas’a ve nice gönül erine ev sahipligi yapmis bu sehirde sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Ahilik haftamiz ve esnaf bayramimiz, kardesligimiz daim olsun. Ecdadin bize miras biraktigi bu köklü kurumla iftihar ediyoruz. Degerinden bir sey kaybetmeyen ahilik bu günün dünyasinin ihtiyaçlarina derman olacak düsturlariyla en kiymetli hazinemizden bir tanesidir. Gönül hazinelerimizin insanligin manevi sifasi için dünyanin 4 bir tarafinda taninmasi için 2021 senesini ’Ahi Evran’ yili olarak ilan ettik. Bu sene ayni zamanda Yunus Emre ve Haci Bektas yilidir. Esnaf bayramimizi ilim, irfanla birlestigi ahilik müessesinin en güzel sekilde tanitilmasi haline getirilmesinin gayreti içerisindeyiz. Ecdadimiz dünyada fetih kabiliyeti alaninda devlet kurma maharetiyle maruftur. Bu devletler sadece kiliçla kurulmadi. Asil büyük ve kalici fetih gönüllerde gerçeklesti. Er meydanlarinda sehit ve gazilerimizin fedakarliklariyla kazandigimiz zaferleri Yunuslarla, Ahi Evranlarla ve daha nice evliyalarin sözleriyle tahkim ederek kalici hale getirdik. Bugün adina ‘kalite yönetimi’ denen yaklasimlar, ahilerimiz tarafindan asirlardir zaten uygulanmaktadir. Ahiligin sosyal rolü üreticiyle tüketici arasinda oldugu kadar zengin ile fakir arasinda kurdugu dengeden gelmektedir. Günümüzün ihtiyaci olan sosyal adalet iste bu dengedir. Modern dünyanin son yillarda kesfettigi çareler bizim ahiligin nizaminda ayrintisiyla yazilidir. Bu günkü teknoloji bilime, ekonomik ve sosyal düzene asirlar öncesinden zemin hazirlayanlar olmasaydi kendimizi suanda çok farkli ve dramatik yerde olabilirdik. Ibni Sina’yi bilmeden tibbi anlayamayiz. Farabi’yi, Biruni’yi anlamadan matematik konusamayiz. Bizlere düsen görev tarihimizin iz birakan olaylarini önce kendimiz hatirlamak sonra tüm dünyaya hatirlatmaktir. Vizyonlarimizi bu sekilde gelistirecegiz, hedeflerimizi bu sekilde büyütecegiz. Biz kendi siyaset hayatimizda da bu anlayisla hareket ettik, ediyoruz. 2023 hedefleri, 2053 vizyonu, 2071 vizyonu diyoruz. Ahi olabilmek için öncelikle çalismak, bir meslek sahibi olmak gerekir. Kapisi 72 millete açik esnafin oldugu yerde din, dil, irk ayrimi olmaz. ‘Rizik Allah’tandir’ diye ekmek teknesini açan esnaf rizkin kimin elinden gelecegini seçmez. Devirler geçse de, dünya degisse de degismeyecek olan bizim birligimiz, beraberligimiz, kardesligimiz ve dayanismamizdir. Bu millet ne badireler atlatti, ne imtihanlardan geçti. Sadece son 8 yilda yasadiklarimiz basli basina bir ibret vesikasidir. Bizi çimento gibi birbirimize kenetleyen kardesligimizin sayesinde Allah’in yardimiyla hepsinin üstesinden geldik, bundan sonra da ayni sekilde büyük ve güçlü Türkiye’nin insasini birlikte gerçeklestirecegiz" dedi.

Pandemiden en çok etkilenenlerin esnaflar oldugunu, kaydeden Erdogan, "Iki yildir dünyayi sarsan, her ülkeye ekonomik bakimdan agir darbe vuran bir salginla mücadele ediyoruz. Bu salgin tüm dünyayla birlikte bizi de etkiledi. Kaybettigimiz her vatandasimizla birlikte yüregimize ates düsüyor. Bu süreçte en çok etkilenenlerin arasinda esnafimiz geliyor. Salginin esnafimizin üzerindeki yükü hafifletmek için çesitli tedbirler aldik. 16 Mart 2020, 5 Subat 2021 tarihleri arasinda 760 bin esnafimiz yaklasik 19 milyar lira faiz indirimi kredisi kullandi. Bankanin verdigi yatirim kredileri ile birlikte 2021 yili içerisinde toplam kullanilan kredi miktari 43 milyar TL. Faydalanan esnaf ve sanatkar sayisi 985 bine ulasti. Agustos ayi sonu itibariyle 2021 yili içerisinde 140 bin esnaf ve sanatkara yaklasik 17 bin TL faiz indirimli kredi temin ettik. Esnaf ve sanatkarimizin KOSGEB’den kullandiklari kredilerinin geri ödemelerini de ayni sekilde faizsiz olarak erteledik" ifadelerini kullandi.

"RAFLARDAKI, ETIKETLERDEKI FAHIS FIYAT ARTISLARININ ÖNÜNE GEÇECEGIZ"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Hamd olsun, gelismis ülkelerin bile ciddi sarsintilar yasadiklari bir dönemde kayiplarimizi kisa sürede telafi ederek yolumuza devam ediyoruz. Neset Usta diyor ki; ‘Kendi; kendisinden utanmayan hiç kimseden utanmaz’. Türkiye’nin ve milletimin felaketinden kendine fayda çikarmaya çalisanlarin da utanmasinin olmadigini hep birlikte görüyoruz. Sikintilarimiz, dertlerimiz yok mu? Elbette var. Ama gönül gönüle vererek üstesinden gelemeyecek durumda degildir. Ekonomideki son gelismeleri görüyorsunuz. Aldigimiz tedbirler ve uygulamaya geçirdigimiz programlarla dünyanin en yüksek büyüme rakamlarina biz ulastik. Ihracatta rekor üstüne rekor kiriyoruz. Istihdam salgin döneminin öncesinin dahi üzerine çikti. Kimi ülkeler gibi hazirda paramiz olmadigi halde bu basarilari yakaladigimiza özellikle dikkat çekmek istiyorum. Enflasyonun açtigi sikintilari da biliyoruz. Enflasyonu önlemek için raflardaki, etiketlerdeki fahis fiyat artislarinin önüne geçecegiz" seklinde konustu.



SEKER PANCARI ALIMINA YÜZDE 25 ZAM

Bu yilki seker pancari alim fiyatinin ton basina 420 TL oldugunu açiklayan Erdogan, "Ülkemizin önemli seker pancari üretim merkezlerinden biri olan Kirsehir’de 2021 alim fiyatlarini açiklamak istiyorum. Geçtigimiz yil seker pancari üretiminde 23 milyon tonla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorunu kirdik. Seker Pancarinin alim fiyatini ton basina 336 liraydi. Bu yilki seker pancari alis fiyatimiz ton basina 420 liradir. Yüzde 25’lik artisi ifade eden seker pancari alim fiyatinin ülkemize hayirli olmasini diliyorum" dedi.

Programin ardindan Cumhurbaskani Erdogan’a ’Ahilik Onur Ödülü’ verildi.

(Turan Bulut - Enderhan Öz - Vahit Aldi /IHA)
Kaynak: İHA